SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SAVM BAHSİ

<< 2336 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ حَنْبَلٍ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ جَعْفَرٍ حَدَّثَنَا شُعْبَةُ عَنْ تَوْبَةَ الْعَنْبَرِيِّ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِي سَلَمَةَ عَنْ أُمِّ سَلَمَةَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّهُ لَمْ يَكُنْ يَصُومُ مِنْ السَّنَةِ شَهْرًا تَامًّا إِلَّا شَعْبَانَ يَصِلُهُ بِرَمَضَانَ

 

Ümmü Seleme (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre,

 

Rasûlullah (s.a.v.) senenin hiçbir ayını Şa'ban'ın dışında tam olarak oruçla geçirmezdi. Şaban'ı Ramazan'a birleştirirdi.

 

 

İzah:

Tirmizî, savm; İbn Mâce, sıyâm; Dârimî, savm

 

Hadis-i şerifte Peygamber (s.a.v.)'in Şaban'dan başka hiçbir ayda, baştan sona nafile oruç tutmadığı belirtilmek-

 

tedir. Diğer hadis kitaplarında Rasûlullah (s.a.v.)'ın Şabanın tamamım veya ekserisini oruçla geçirdiğine işaret eden birçok rivayet vardır. Bunlardan bir kaçını buraya nakledelim;

 

Ümmü Seleme (r.anha)'dan rivayet edilmiştir. Der ki;

 

"Rasûlullah (s.aj'ın Ramazan ve Şaban dışında iki ay peş peşe oruç tuttuğunu görmedim." (Tirmizî)

 

Aişe (r.anha) şöyle der: "Rasûlullah (s.a.v.) Şabanın tamamında oruç tutar ve onu Ramazan'a ulardı" (îbn Mâce)

 

Aişe'den (r.anha) rivayet edildi? "Rasûlullah (s.a.v.) hiç bir ayda Şa-bandakinden daha çok oruç tutmazdı" (Buharî)

 

Yine Aişe (r.anha) demiştir: "Rasûlullah (s.a.v.) senenin hiç bir ayında Şabandakinden daha çok oruç tutmazdı. Şabanın tamamını oruçla geçirir­di." (Nesaî)

 

Bazı hadislerde de Rasûlullah'ın Şaban ayının ekserisini oruçla geçir­diği belirtilir. Şa'banra tümünde oruç tuttuğunu bildiren hadislerle çoğun­da oruçlu olduğuna dair olan hadisleri âlimler şu iki yolla uzlaştırırlar.

 

a. Rasûlullah bazı seneler Şaban ayının tamamını oruçla geçirir, bazı seneler de ise ekserisinde oruç tutardı.

 

Rasûlullah (s.a.v.)'m bazı yıllarda Şaban'ın bir kısmında oruç tutma­ması, Şaban orucunun farz olduğu vehmine düşülmesine mâni olma hik­metine dayanır.

 

b. Arapçada, ayıri ekserisinde oruç tutulması halinde, "ayın hepsim oruçla geçirdi" denilmesi caizdir. Bu çok az kullanılan mecazî bir ifadedir.

 

Rasûlullah (s.a.v.)'ın Şa'ban ayında çok oruç tutmasındaki hikmet, Nesâî'nin Usame b. Zeyd'den rivayet ettiği şu hadiste açıkça görülmektedir.

 

Usâme der ki; Rasülullah'a;

 

Ya Rasûlallah! Senin hiç bir ayda Şabanda tuttuğun kadar oruç tut­tuğunu görmedim, dedim. Efendimiz (s.a.v.);

 

"Bu, Receble Ramazan arasında insanların kendisinden gafil olduk­ları bir aydır. Bu ayda ameller âlemlerin Rabbine yükseltilir. Ben amelî­min oruçlu iken yükseltilmesini isterim", buyurdu.