SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

HURUF VE KIRA’E BAHSİ

<< 3982 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا مُوسَى بْنُ إِسْمَعِيلَ حَدَّثَنَا حَمَّادٌ أَخْبَرَنَا ثَابِتٌ عَنْ شَهْرِ بْنِ حَوْشَبٍ عَنْ أَسْمَاءَ بِنْتِ يَزِيدَ أَنَّهَا سَمِعَتْ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقْرَأُ إِنَّهُ عَمِلَ غَيْرَ صَالِحٍ

 

Esma binti Yezid'den rivayet olunduğuna göre;

 

Kendisi Nebi (s.a.v)'i ("Onun yaptığı uygunsuz bir iştir"[Hûd 96] mealindeki ayet-i kerimeyi) .... (şeklinde) okurken işitmiş.

 

 

İzah:

Tirmizî kıraat

 

Bu hadis, ayet-i kerimede geçen  kelimesinin "amile" şeklinde ve kelimesinin de üstünlü "ra" ile "gayra" şeklinde okunabileceğini, çünkü, Hz. Nebi’in bu kelimeleri böyle okuduğu ifade edilmektedir.

 

Hattabi'nin açıklamasına göre, Yakub ile Kısâî bu hadis-i şerife daya­narak bu kelimeleri böyle okumuşlardır. Bu okuyuşa göre ayet-i keri­menin manası şöyle olur: "Senin oğlun yaramaz bir iş yapmıştır." Yani şirk koşmuştur.

 

Diğer kıraat imamları ise bu ayet-i "innehu amelun gayru sâlikin" şek­linde okumuşlardır. Bu okuyuşa göre "innehu" kelimesinde bulunan za­mirin iki mercii olabilir.

 

1. Hz. Nuh'un oğlu.

 

2. Hz. Nuh'un Allah'tan istediği oğlunun boğulmaktan kurtarılması işi. Binaenaleyh bu kıraat'a göre ayet-i kerimeye iki şekilde de mana vermek mümkündür.

 

1. "Ay Nuh, senin oğlun faydasız bir iş (sahibi) dir."

 

2. "Ey Nuh, (senin benden istediğin) bu (iş) faydasız bir iştir."