SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

LİBAS BAHSİ

<< 4150 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا وَاصِلُ بْنُ عَبْدِ الْأَعْلَى الْأَسَدِيُّ حَدَّثَنَا ابْنُ فُضَيْلٍ عَنْ أَبِيهِ بِهَذَا الْحَدِيثِ قَالَ وَكَانَ سِتْرًا مَوْشِيًّا

 

Şu (bir Önceki 4149. hadis) (Muhammed) İbn Fudayl'ın babasından da (rivayet olunmuştur. Şu farkla ki İbn Fudayl bu hadisi; "Hz. Fâtıma'nın kapısında) nakışlı bir perde vardı" diye rivayet etti.

 

 

İzah:

Bu hadis-i şerifler, ihtiyaç yokken kapılara ya da pencerelere perde takmanın caiz olmadığına delâ­let etmektedir.

 

Bezlü'l Mechud'taki açıklamaya göre, el -Muvaffak bu konuda şöyle demiştir:

 

"İhtiyaçtan dolayı evlere resimsiz perde asmakta bir sakınca yoktur. Binaenaleyh soğuktan veya sıcaktan korunmak için kapılara ya da pence­relere perde takabilir. Fakat böyle bir ihtiyaç yokken sadece süs ve göste­riş olsun diye kapılara veya pencerelere perde takılması mekruhtur. Hatta bir davete giden kimsenin gittiği yerde böyle bir ihtiyaç yokken asılmış bir perde görmesi orayı terketmesi için meşru bir mazeret sayılır. Nitekim Hz. Ebû Eyyub, davetli olduğu bir düğün evinde böyle bir perde gördüğü için oraya gitmekten vazgeçmiş ve onların yemeğini yememiştir. Bu ba­kımdan İmam Şafiî; ihtiyaç yokken evlere perde asmanın mekruh olduğu­nu söylemiştir. Bazıları da mevzumuzu teşkil eden hadis-i şeriflere baka­rak, ihtiyaç yokken perde takmanın Hz. Nebi için haram olduğunu söylemişlerdir.”

 

Nitekim yüce Allah Kur'an-ı Kerim'inde Nebiine hitaben; "On­lardan bazı zümrelere kendilerini denemek için verdiğimiz dünya hayatı­nın süsüne gözlerini dikme. Rabbinin rızkı daha hayırlı ve daha süreklidir"[Tâhâ 131] buyurmuştur.