SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

LİBAS BAHSİ

<< 4075 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا عُبَيْدُ اللَّهِ بْنُ مُحَمَّدٍ الْقُرَشِيُّ حَدَّثَنَا حَمَّادُ بْنُ سَلَمَةَ أَخْبَرَنَا يُونُسُ بْنُ عُبَيْدٍ عَنْ عُبَيْدَةَ أَبِي خِدَاشٍ عَنْ أَبِي تَمِيمَةَ الْهُجَيْمِيِّ عَنْ جَابِرٍ يَعْنِي ابْنَ سُلَيْمٍ قَالَ أَتَيْتُ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَهُوَ مُحْتَبٍ بِشَمْلَةٍ وَقَدْ وَقَعَ هُدْبُهَا عَلَى قَدَمَيْهِ

 

Cabir b, Süleym'den (rivayet olunmuştur;) dedi ki:

 

Nebi (s.a.v)'in yanına varmıştım. Bir peştemala bürünüp dizlerini öne dikerek ellerini önden kavuşturmuş bir halde oturuyordu. Peştemalının saçakları ayaklarının üzerine düşüyordu.

 

 

İzah:

Ahmed b. Hanbel I, 89, 101, -151, V, 63, 64.

 

Bu hadis-i şerif, saçaklı elbise kullanmanın ve dizleri dikip arkayı ve dizleri bir peştamalla örterek oturmanın caizliğine delalet etmektedir.

 

Her ne kadar, 4080-4081 numaralı hadislerde sırt ve bacaklar bir peş­tamalla örtülü iken bu şekilde oturmanın yasaklandığı ifade ediliyorsa da, bu yasak üzerinde sedece bir peştamal oiup da bu şekilde oturunca avret yerleri açılan kimseler içindir. Fakat üzerinde yeteri kadar elbise olduğu gibi ayrıca üzerine bir peştamal alıp) onunla da arkasını ve dizlerini örten kimseler için değildir. İşte mevzumuzu teşkil eden hadis-i şerifte Hz. Pey­gamber'in üzerinde avret yerlerini iyice örtecek şekilde elbiseler varken bunlara ilaveten bir de saçaklı bir peştemal alarak onunla arkasını ve diz­lerini örtüp (yukarıda tarif eltimiz şekilde ) oturduğu ifade edilmektedir.

 

Allame Erdebilî, el-Mesâbih şerhinde bu hadis hakkına şöyle demek­tedir:

 

"Bu hadis-i .şerifte üç mesele vardır:

 

1) Bu hadisi Ebû Davucl ile Nesâi rivayet etmişlerdir.

 

2) "Semle"; bedeni örten büyük peştamal demektir. "Hüdüb" ise saçak anlamına eelir.

 

3) Dizleri dikip bir peştamal ile arkayı ve dizleri örterek oturmak caiz­dir."

 

Saçaklı peştamal örtünmenin cevazı konusunda İman Buhari de Sahi­hinde özel bir bab açmıştır.[Buharî, libas]