ana sayfa             sureler    konular

 

nahl

79

أَلَمْ يَرَوْاْ إِلَى الطَّيْرِ مُسَخَّرَاتٍ فِي جَوِّ السَّمَاء مَا يُمْسِكُهُنَّ إِلاَّ اللّهُ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ

 

79. gök boşluğunda musahhar kılınmış kuşları görmüyorlar mıi onları, allah'tan başkası tutmuyor. Şüphe yok ki bunda, iman edecek bir topluluk için ayetler vardır.

 

yüce allah'ın: "gök boşluğunda musahhar kılınmış kuşları görmüyorlar mıi onları allah'tan başkası tutmuyor" buyruğundaki; "görmüyorlar mıi" buyruğunu, yahya b. vessab, el-a'meş, İbn amir, hamza ile yakub, muhatap kipi olmak üzere; "görmüyor musunuzi" şeklinde "te" ile okumuşlardır. ebu ubeyd de bu okuyuşu tercih etmiştir. diğerleri ise, durumlarını haber vermek üzere "ye" ile ("görmüyorlar mıi" şeklinde) okumuşlardır.

 

"müsahhar kılınmış", yüce allah'ın emrine boyun eğdirilmiş demektir.

 

bu açıklamayı, el-kelbi yapmıştır. bunun, sizin menfeatleriniz için boyun eğdirilmiş, anlamında olduğu da söylenmiştir.

 

"gök boşluğunda" buyruğundaki; "boşluk" sema ile arz arasındaki yere denilir. boşluğun, semaya izafe edilmesi ise, yerden yüksek oluşundan dolayıdır.

 

yüce allah'ın: "müsahhar kılınmış" buyruğu, bunu musahhar kılanın, birisinin varlığına ve bu kuşlara tasarruf ta bulunma imkanını veren bir tedbir edicinin bulunduğuna delildir.

 

"onları" gerek kanatlarını açarken, gerek toplarken, gerekse saflar halinde uçarken, "allah'tan başkası tutmuyor." yüce allah, bununla, bu kuşları vahdaniyetine delil görerek nasıl ibret almaları gerektiğini beyan ederek:

 

"Şüphe yok ki bunda" allah'a ve o'nun peygamberlerinin getirdiklerine, "iman edecek bir topluluk için ayetler" alametler, ibretler ve delaletler "vardır" diye buyurmaktadır.

 

sonrakİ sayfa İÇİn aŞaĞidakİ lİnk’e tiklayin

 

nahl 80

 

 

 

ana sayfa             sureler    konular