SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

HAYZ BAHSİ

<< 345 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

83 - (345) حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا غندر عن شعبة. ح وحدثنا محمد بن المثنى وابن بشار. قالا: حدثنا محمد بن جعفر. حدثنا شعبة عن الحكم، عن ذكوان، عن أبي سعيد الخدري؛  أن رسول الله صلى الله عليه وسلم مر على رجل من الأنصار. فأرسل إليه. فخرج ورأسه يقطر. فقال "لعلنا أعجلناك؟" قال: نعم. يا رسول الله! قال "إذا أعجلت أو أقحطت. فلا غسل عليك. وعليك الوضوء". وقال ابن بشار: إذا أعجلت أو أقحطت

 

{83}

Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe rivayet etti. (Dediki): Bize Gunder Şu'be'den rivayet etti. H.

Bize Muhammedü'bnü'l-Müsenna ile İbni Beşşar da rivayet ettiler. Dediler ki. Bize Muhammed b. Ca'fer rivayet etti. (Dediki): Bize Şu'be Hakem'den, o da Zekvan'dan, o da Ebu Saîd'i Hudri'den naklen rivayet etti ki:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'ensar'dan bîr zatın yanına uğramış ta kendisini çağırtmış. O zat başından su damlayarak çıkmış bunun üzerine Nebi

 

«Galiba sana acele ettirdik.»  buyurmuş. O zat:

 

«Evet Ya Resulullah» mukabelesinde bulunmuş, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

«Şayet acele ettirilir veya meninin tıkanmasına maruz kalırsan, sana gusül lazım değil, yalnız abdest icab eder.» buyurmuşlar.

 

İbni Beşşar :

 

«Acele ettirilir veya meninin tıkanmasına maruz bırakilırsan.» demiştir.

 

 

İzah:

Bu hadîsi Buharî «Kitabu'l Vudu'» da tahrîc etmiştir.

 

Hadîsin buradaki rivayetinde Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in ensardan bir zatın evine uğrayarak kendisini çağırttığı, Buhari'nîh rivayetinde ise evine uğramaktan bahsedilmiyerek ensardan bir zatı çağırttığı bildiriliyorsada hadise bir olduğuna göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) o zatın evine uğrayarak kendisine haber göndermiş demektir. Mezkur zatın Itban (R.A.) olduğunu Müslim yukarıki rivayetlerinden birinde tasrih etmişti. İtban b. Malik (R.A.) Bedr gazasına iştirak eden Ensardandır. Bazı rivayetlerde Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in çağırttığı zatın Salih ismini taşıdığı bildirmiştir. Bu takdirde hadise ayrı ayrı iki yerde tekerrür etmiş demektir. Aksi takdirde MüsIim'in rivayeti daha sahihtir.

 

İkhat: Asıl itibari ile yağmursuzluk ve yerin bu sebeple çoraklaması demektir. Burada ondan murad istiare tarikiyle cima' esnasında meninin tıkanması ve dışarıya çıkmamasıdır.