SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

CUM’A BAHSİ

<< 871 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

49 - (871) حدثنا قتيبة بن سعيد وأبو بكر بن أبي شيبة وإسحاق الحنظلي. جميعا عن ابن عيينة. قال قتيبة: حدثنا سفيان عن عمرو، سمع عطاء يخبر عن صفوان بن يعلى، عن أبيه ؛

 أنه سمع النبي صلى الله عليه وسلم يقرأ على المنبر: ونادوا يا مالك.

 

{49}

Bize Kuteybetü'bnu Saîd ile Ebû Bekir b. Ebî Şeybe ve İshâk-i Hanzalî toptan İbni Uyeyne'den rivayet ettiler. Kuteybe Dediki: Bize Süfyân, Amr'dan naklen rivayet etti. Anır, Atâ'dan, o da Safvân b. Ya'lâ'dan, o da babasından naklen haber verirken işitmiş.

 

Ya'lâ, Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i minber üzerinde:

 

«Cehennemlikler [ Zuhruf 77 ] : Ey Mâlik! diye çağrışacaklar.» âyet-i kerimesini okurken işitmiş.

 

 

İzah:

Bu hadîsi Buhâri «Kitâbu Bed'i'l-Halk» in bir iki yerinde ve «Tefsîr» de; Ebû Dâvûd «Hurûf bahsinde; Nesâî dahî aynı bahis ile  «Tefsir» de muhtelif râvüerden tahrîc etmişlerdir.

 

Mâlik: Cehennem'i bekleyen meleğin ismidir. Burada kelime tam olarak zikredilmişse de, Buhârî'nin rivayetinde «Yâmâli» şeklinde murahham münâdâ yapılmışdir. Murahham olduğuna göre bu kelimeyi «Yâmâli» ve «Yâmâlu» şekillerinde okumak caizdir.

 

Hadîs-i şerif hutbede kıraatin meşru olduğuna delildir. Bu bâbda ihtilâf yok ise de, bunun vâcib olup olmadığı ihtilaflıdır.

 

Nevevî, Şâfiîler'i kastederek: «Bizce sahih olan kavle göre vâcipdir. Kıraatin en azı bir âyetdir.» diyor.

 

Yine bu hadîs, cehennemle korkutmanın caiz olduğuna delildir.

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Efendimizin hutbede okuduğu âyet-i kerime (Zuhruf) sûresindedir. Bu âyetin biraz yukarsmda kıyâmetde mü'minlere yapılacak hüsn-ü muamele ve ikram beyân buyurulmakta, ondan sonra küffârın hâllerine geçilmektedir. Onlar hakkında da:

 

«Şüphesiz ki mücrimler ebedî olarak cehennem azabında kalacaklardır. Kendilerine hiç bir hafiflik gösterilmeyecek; azâb içinde ümitsiz bir hâlde susup kalacaklardır. Onlara biz zulmetmedik fakat onlar kendileri zâlimdiler. Cehennem muhafızına :

 

  Ey Mâlik! (Ne olur) Rabbin bizim işimizi bitiriversin (yâni bizi öldürsün), diye çağrışacaklar; o da:

 

  Siz mutlaka bekliyeceksiniz. Vallahi biz, size hakkı getirdik lâkin çoğunuz hakkı çirkin gördünüz, diyecek.» buyurulmuşdur.