SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

CUM’A BAHSİ

<< 880 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

65 - (880) حدثني زهير بن حرب. حدثنا وكيع عن سفيان، عن سعد بن إبراهيم، عن عبدالرحمن الأعرج، عن أبي هريرة، عن النبي صلى الله عليه وسلم؛

 أنه كان يقرأ في الفجر، يوم الجمعة: الم تنزيل، وهل أتى.

 

{65}

Bana Züheyr b. Harb rivayet etti. (Dediki): Bize Vekî', Süfyân'dan, o da Sa'd b. İbrahim'den, o da Abdurrahmân EI-A'rac'dan, o da Ebû Hureyre'den, o da Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den naklen rivayet etti ki,

 

Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz cum'a günü sabah namazında Secde ile Hel'etâ sûrelerini okurmuş.

 

 

66 - (880) حدثني أبو الطاهر. حدثنا ابن وهب عن أبراهيم بن سعد، عن أبيه، عن الأعرج، عن أبي هريرة ؛

 أن النبي صلى الله عليه وسلم كان يقرأ في الصبح، يوم الجمعة، بالم تنزيل، في الركعة الأولى. وفي الثانية: هل أتى على الإنسان حين من الدهر لم يكن شيئا مذكورا.

 

{66}

Bana Ebû't-Tâhir rivayet etti. (Dediki): Bize ibni Vehb, İbrahim b. Sa'd'dan, o da babasından, o da A'rac'dan, o da Ebû Hureyre'den naklen rivayet etti ki,

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) cum'a günü sabah namazının ilk rek'atmda Secde sûresini, ikincide Hel'etâ'yı okurmuş.

 

 

İzah:

Ebû Hureyre hadîsini Buhâri «Kitâbü'I-Cumua» da, Nesâî ile.İbni Mâce «Kitâbu's-Salât'da muhtelif râvîlerden tahrîc etmişlerdir.

 

Kirmani, ulemânın: «Bu gibi terkipler devam ifâde eder.» dediklerini nakletmişdir. Bundan murâd: Yardımcı bir fiil olan «Kâne»nin devam bildirmesidir. Yâni «Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) cum'a günü sabah namazında filân ve filân sûreleri okurdu.» demek, onlara göre «bu sûreleri okumaya devam eder; her cum'a sabahı onları okurdu.» mânâsına gelir. Hâlbuki ekseri ulemâ bu fikirde değildir. Onlara göre yardımcı fiil «Kâne» devam iktizâ etmez. Bir çok hadîsler bunu göstermektedir. Meselâ bundan önceki bâbda gördüğümüz Nu'mân b. Beşîr hadîsinde: «Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bayramlarla cum'â'da A'lâ ve Gâşiye sûrelerini okurdu.» denilmekte yine Hz, Nu'mân 'dan rivayet edilen diğer bir hadîsde Nu'mân (Radiyallahû anh) 'in.:

 

«Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) cum'a günü Sûre-i cum'a ile Sûre-i Ğâşiye'yi okurdu.» dediği bildirilmektedir. Babımız hadîsinde ise «Sûre-i Secde ile Hel'etâ'yı okuduğu bildiriliyor.

 

Bu hadîsler «Kâne» yâni «idi» fiilinin devam bildirmediğini gösterirler. Çünkü devam üzre iki sûreyi okumuş olsa, başka sûreleri okuduğu ileri sürülemezdi. Anlaşılıyorki Fahr-ı Kâhînât (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Efendimiz zaman zaman bu sûrelerin hepsini okumuşdur.