SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

ORUÇ BAHSİ

<< 1088 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

29 - (1088) حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا محمد بن فضيل عن حصين، عن عمرو بن مرة، عن أبي البختري. قال:

 خرجنا للعمرة. فلما نزلنا ببطن نخلة قال: تراءينا الهلال. فقال بعض القوم: هو ابن ثلاث. وقال بعض القوم: هو ابن ليلتين. قال: فلقينا ابن عباس. فقلنا: إنا رأينا الهلال. فقال بعض القوم: هو ابن ثلاث. وقال بعض القوم: هو ابن ليلتين. فقال: أي ليلة رأيتموه ؟ قال فقلنا: ليلة كذا وكذا. فقال: إن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال "إن الله مده للرؤية. فهو لليلة رأيتموه".

 

{29}

Bize Ebu Bekir b. Ebi Şeybe rivayet etti. (Dediki)  Bize Muhamraed b. Fudayl, Husayn'dan, o da Amr b. Mürra'dan, o da Ebu'l-Bahteri'den naklen rivayet etti. Ebul-Bahteri şöyle demiş:

 

Umre yapmak için yola çıktık. «Batn-ı nahle» denilen yere indiğimiz vakit hiiali görmeye çalıştık. Bunun üzerine cemaatdan bazıları:

 

  «Bu ay üç günlüktür.»; diğer bazıları da:

 

— «İki günlüktür.» dediler. Derken İbni Abbas'a tesaadüf ettik. .(Kendisine):

 

  «Biz hilali gördük. Cemaatdan bazıları onun üç : günlük olduğunu, diğer bazıları iki günlük olduğunu söylediler.» dedik, İbni Abbas:

 

  «Onu hangi akşam gördünüz?» diye sordu;

 

— «Filan ve filan akşam.» dedik. Bunın, üzerine İbni Abbas ;

 

  «Şüphesiz ki Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) :

 

  Allah, onu görülmek için ımdad etmiştir; buyurdular. O, sizin gördüğünüz geceye aittir.» cevabını verdi.

 

 

30 - (1088) حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة: حدثنا غندرٌ عن شعبة. ح وحدثنا ابن المثنى وابن بشار. قالا: حدثنا محمد بن جعفر. أخبرنا شعبة عن عمرو بن مرة. قال: سمعت أبا البختري قال:

أهللنا رمضان ونحن بذات عرق. فأرسلنا رجلا إلى ابن عباس رضي الله عنه يسأله. فقال ابن عباس رضي الله عنه: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: "إن الله قد أمده لرؤيته. فإن أغمى عليكم فأكملوا العدة".

 

{30}

Bize Ebu Bekir b. Ebî Şeybe rivayet etti. (Dediki)  Bize Gunder, Şu'be'den naklen rivayet etti. H,

Bize İbnü'I-Müsenna ile İbni Beşşar da rivayet ettiler. (Dedilerki): Bize Muhammed b. Ca'fer rivayet etü. (Dediki); Bize Şu'be, Amr b:. Mürra'dan naklen haber verdi. Amr söyle demiş: Ben, Ebu'I-Buhterî'yi şunu söylerken işittim: Biz (Zat-ı ırk) denilen yerde iken Ramazan hilalini gördük de İbni Abbas (Radiyallahu anh)'a sormak için bir adam gönderdik. İbni Abbas (Radiyallahu anh) şunları söylemiş: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

«Şüphesiz ki Allah ay'ı görülmeli için imdad etmiştir. Eğer hava buluttu olursa sayıyı tamamlayıverin.» buyurdular.

 

 

İzah:

Hadîs-i şerif bütün nüshalarda bu şekilde yani birinci rivayette «medde»; ikinci rivayette «Emedde» sîgalarıyla rivayet edilmiştir.

 

Kaadi İyaz'in beyanına göre ulenıadan bazıları medde fiilini imtidat yani uzatmak; Emedde fiilini de İmdat vermek manasına tefsir etmişlerdir.

 

Kaadı iyaz: «Bence doğrusu rivayetin zahiri manasıyla kalmasıdır. Zahirî manası: Allah onun müddetini görülsün diye uzatmıştır; demektir. Zaten her iki fiilin de bu manaya geldikleri söylenir...* diyor.

 

zevattan bazılarının «ay üç günlük» bazılarının da «iki günlüktür» demeleri, onu büyük gördükleri içindir. îbni Abbas (Radiyallahu anh) ise ayın büyüklüğü küçüklüğü nazar-ı itibara alınamayacağını, ayın bir gecelik olduğunu bildirmiştir. Zira büyük veya küçük göstermek Allah Teala'ya kalmış bir fiildir. Dilerse hiç de göstermez; bu takdirde oruç günleri otuz üzerinden tamamlanır.

 

Mazirî diyor ki: «Hilal güneşin zevalinden sonra görülürse gelecek akşama; zevalden Önce görülürse evvelki akşama aiddir. Bazıları bunun da gelecek akşama aid olduğunu söylemişlerdir.

 

Zahirîler'e göre oruçda geçen akşama, bayramda ise ihtiyatan gelecek akşama aiddir. «Ayı görürseniz oruç tutun!» hadîsinin zahirine bakılırsa ay görüldümü oruç tutmak îcab eder... O halde görülen ay gelecek geceye hami olunur...*

 

Fakat Übbî, Maziri 'nin bu son sözüne itiraz etmiş ve Bu babda Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) 'den sahih bir hadîs varid olmamıştır. Yalnız Ömer (Radiyallahu anh)'in :

 

(Ayı zevalden önce görürseniz iftar edin; zevalden sonra görürseniz iftar etmeyin!» dediği rivayet olunur. Böyle bir kavil Hz. Alî'den de nakledilmiştir. Görülen ayın gelecek geceye aid olduğunu bildiren kavil meşhurdur...» demiştir.

 

Ayın zevalden önce görülmesi meselesi Hanefiyye imamları arasında da ihtilaflıdır. Hilal, ayın otuzuncu günü zevalden önce görülürse imam Ebu Yusuf a göre evvelki geceye aiddir. Binaenaleyh Ramazan başı ise o gün oruç tutmak; Ramazan sonu ise iftar etmek lazımdır.

 

İmam A'zam'la imam Muhammed'e göre ise görülen hilal mutlak surette gelecek akşama aiddir. Bazıları bu meseledeki hilafın yalnız imam Ebu Yusuf'la imam Muhammed arasında olduğunu söylemişlerdir.

 

İmam A'zam 'dan bir rivayete göre hilali güneşin yolu üzerinde görünür yani güneş hilali ta'kîb ederse, o hilal evvelki geceye, hilal güneşin peşinden gidiyorsa gelecek geceye aiddir. Fetva İmam A'zam’la imam Muhammed'in kavline göredir.