SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

HACC BAHSİ

<< 1248 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

212 - (1248) وحدثنا حجاج بن الشاعر. حدثنا معلى بن أسد. حدثنا وهيب بن خالد عن داود، عن أبي نضرة، عن جابر. وعن أبي سعيد الخدري رضي الله عنهما. قالا:

 قدمنا مع النبي صلى الله عليه وسلم ونحن نصرخ بالحج صراخا.

 

{212}

Bize Haccâc b. Şâir rivayet etti. (Dediki): Bize Muallâ b. Esed rivayet etti. (Dediki): Bize Vüheyb b. Hâlid, Dâvûd'dan, o da Ebû Nadra'dan, o da Câbir ile Ebû Said-i Hudrî (Radiyallahu anhuma)'dan naklen rivayet etti. Şöyle demişler:

 

«Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile birlikte hacc için avazımızın çıktığı kadar yüksek sesle telbiye getirerek (Mekke'ye) geldik.»

 

 

İzah:

Bu hadîs telbiyeyi yüksek sesle getirmenin müstehab olduğuna delildir. Bu cihet ulemâ arasında müttefekun aleyh ise de kendine zarar verecek şekilde bağırmamak şarttır. Kadınlar kendileri işitecek kadar telbiye getirirler.

 

Çünkü kadının sesi, fitneye mahaldir.

 

Zahirîler'e göre erkeklerin yüksek sesle telbiye getirmeleri vâcibdir. Mescid-i Haram ile Mina ve Arafat'ta ve keza mescid olmayan yerlerde telbiye yüksek sesle getirilir.

 

Bunlardan başka mescidlerde telbiyenin yüksek sesle getirilip getirilemiyeceği ulemâ arasında ihtilaflıdır.

 

İmam Mâlik ile îmam Şafiî'den bu hususta iki ka­vil rivayet olunmuştur. Bunların esah olanına göre sâir mescidlerde de yüksek sesle telbiye getirmek müstehabdır.

 

Hadîs-i Şerîf, hacc aylarında Umre yapılabileceğine de delildir. Ulemâ bu hususta dahî ittifak etmişlerdir.

 

Terviye günü Mina'ya sabahtan mı, yoksa öğleden sonra mı gitmenin müstehab olduğu ihtilaflıdır.