SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

HACC BAHSİ

<< 1307 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

334 - (1307) حدثني محمد بن حاتم. حدثنا بهز. حدثنا وهيب. حدثنا عبدالله بن طاوس عن أبيه، عن ابن عباس ؛ أن النبي صلى الله عليه وسلم قيل له: في الذبح، والحلق، والرمي، والتقديم، والتأخير، فقال "لاحرج".

 

{334}

Bana Muhanınıed b. Hâtim rivayet etti. (Dediki): Bize Behz rivayet etti. (Dediki): Bize Vüheyb rivayet etti. (Dediki): Bize Abdullah b. Tavus,babasından, o da İbni Abbâs'dan naklen rivayet etti ki,

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e kurban kesmek, traş olmak, taş atmak (ve bunlarda) takdim te'hîr yapmak hususunda suâller sorulmuş da :

 

«Zararı yoktur!» cevabını vermiş.

 

 

İzah:

Bu hadîsi Buhâri ve Nesâî hacc bahsinde tahrîc etmişlerdir.

 

Takdim te'hirden murâd kurban kesmekle traş olmak ve şeytan taşlamak fiillerinde tertibe riâyet etmemektir. Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bunda beis olmadığını beyan buyurmuştur.

Tahâvî'ye göre bu sözde iki ihtimal vardır. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bunu ya kolaylık olmak üzere mubah kılmıştır; binâenaleyh hacılar mezkûr üç fiilden dilediklerini evvel, dilediklerini sonra yapabilirler. Yahut o gün yaptıklarından dolayı kendilerine bir günah olmadığını anlatmak istemiştir. Çünkü ashâb bunu kasden değil bilmeyerek yapmışlardı. Yapılan iş sünnete muhâlifdi. Hüküm bu ikinci ihtimâle göre verilmiştir. Yâni bilmeyerek hacc fiillerinde takdîm ve te'hîr yapanlar mazur sayılmışlardır. Bu kavli te'yîd eden rivayetler de vardır. îmam Züfer'e göre böylesi üç kurban keser. Bunların biri kır'an için, ikisi de kurban kesmeden traş olmanın cezasıdır.

 

îbrâhîm Nehai'ye göre kurban kesmeden traş olana bir kurban lâzım gelir.

 

Ebû Ömer îbni Abdilberr diyor ki : «Taş atmadan kurban kesene bir şey lâzım gelmeyeceği hususunda ihtilâf bilmiyorum. Ulemâ taş attıktan sonra traş olmadan tavâf-ı ifâzayı yapanlar hakkında ihtilâf etmişlerdir.

 

İbni Ömer böyle bir kimsenin Mina'ya dönerek traş olmasına, sonra tekrar Mekke'ye giderek tavâf-ı ifâzayı yapması lüzumuna kaailmiş.

 

Atâ ', Mâlik, Şafiî ve sâir fukahâya göre tavâf-ı ifâzayı yaparak traş olmak yahut saç kısaltmak kâfidir. Bundan dolayı bir şey lâzım gelmez.»

 

Hanefiîler'in delili İbni Abbâs (Radiyallahu anh) hadîsidir. Bu hadîsde :

 

«Bir kimse haccına ait bir amelî vaktinden evvel veya sonra yaparsa, bundan dolayı kan akıtsın.» buyurulmuştur.

 

Hanefiîler, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in «Zararı yok!» sözünü: «Yaptığınızdan dolayı size bir günah yoktur. Çünkü siz, bunu kasten değil; bilmeyerek yapmışsınızdır.» mânâsına te'vîl etmişlerdir. Nitekim Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e soran zât'ın «Bilmiyordum.» demesi de bu te'vîli te'yîd eder.

 

Hz. Alî (Radiyallahu anh)'dan rivayet edilen bir hadis-i şerif, bu ciheti daha da tasrîh etmektedir.

 

Tahavî'nin sahih bir isnâdla tahrîc ettiği bu hadisde şöyle denilmektedir: «Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i hacc esnasında bir adam kendisine suâl sorarak:

 

  Ben şeytan taşladım ve tavâf-ı ifâzamı yaptım, fakat unuttum da traş olmadım! dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

  Traş oluver, zararı yok! buyurdu. Sonra bir adam daha gelerek:

 

  Ben şeytan taşladım, traş oldum ama kurban kesmeyi unuttum! dedi. Resulullah  (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) :

 

  Kurbanını kes, zararı yok! buyurdular.»

 

Bu rivayet gösteriyor ki, Allah Teâla'nın bu zevattan affettiği günah unutmaları ile bilmemelerinden ileri geliyormuş. Çünkü soranlar Bedevîdiler. Hac ibâdetlerini bilmiyorlardı. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onlara unutmaları ve cehaletleri sebebiyle yaptıklarından dolayı günah olmadığını anlatmak istemiştir. Yoksa muradı: Bundan sonra da bu şekilde hareket etmeniz mubahtır, mânâsına gelmez.

 

Hanefiiler'in kavlini te'yîd eden başka rivayetler de vardır.