nesa sÜnen- kÜbra

bablar    konular    numaralar

ÖĞÜtler

<< 3033 >>

ÖĞÜtler-8

 

[-: 11846 :-] abdullah der ki: "mümin, günahlarını, sanki bir kayanın altındaymış ve kaya üzerine düşecekmiş gibi görür. kafir ise günahını burnuna konup uçan sinek gibi görür."

 

tuhfe: 9520

 

diğer tahric: bnu'l-mübarek, zühd (312). (68).

 

 

 

[-: 11847 :-] murre, abdullah (b. mes'ud)'un: "... allah'tan, sakınılması gerektiği gibi sakının ... " (al-i imran 102) ayetiyle ilgili olarak şöyle dediğini nakleder: "sakınılması gerektiği gibi sakınmak, ona itaat edilmesi ve isyan edilmemesi, şükredilip, nankörlük edilmemesi ve devamlı hatırlanıp unutulmamasıdır."

 

murre der ki: abdullah: " ... o'nun sevgisiyle, yakınlarına, yetimlere, düşkünlere, yolculara, yoksullara ve köleler uğrunda mal veren ... " (bakara 177) ayetiyle ilgili olarak: "mala çok düşkün ve cimri olduğu, zengin olacağını ümit edip fakirlikten korkar olduğu bir halde onu harcamandır" ded.

 

tuhfe: 9556

 

diğer tahric: bnu'i-mübarek, zühd (312).

 

 

 

[-: 11848 :-] sa'd b. ibrahim, babasının şöyle dediğini nakleder: hz. Ömer, mescid'de bir adamın sesini duyunca, ona: "sen, nerede olduğunu biliyor musun!" dedi,

 

bu hadisi kütüb-i sitte sahiplerinden sadece nesai rivayet etmiştir.

 

 

 

[-: 11849 :-] Ümmü'd-derda der ki: ebu'd-derda bayılıp kendine gelince, oğlu bilal'ın yanında olduğunu gördü ve: "kalk ve yanımdan çık" dedikten sonra: "kim benim bu durumuma düşeceği zaman için amel yapari kim benim bu saatte düştüğüm durum için amel yapari" deyip şu ayeti okudu: "onların kalpierini, gözlerini, ona ilk defa inanmadıkları gibi çeviririz; onları taşkınlıkları içinde şaşkın şaşkın bırakırız." (en'am 110) sonra tekrar bayılıp bir müddet sonra kendine geldi ve aynı şeyi söyledi ve bu durum vefat edene kadar böyle devam etti.

 

tuhfe: 10979 -

 

diğer tahric: bnu'l-mübarek, zühd (312).

 

 

 

[-: 11850 :-] bn mes'ud der ki: Ümmü'd-oerda'ya: "ebu'd-derda en çok hangi ibadeti yapardıi" diye sorduğumda: "tefekkür ve (hadiselerden) ibret almak" cevabını verdi.

 

tuhfe: 10994

 

diğer tahric: bnu'l-mübarek zühd (286).

 

 

 

[-: 11851 :-] misver b. mahreme der ki: "kabirler öyle kişileri örttü (içine aldı) ki; sizinle oturduğumu görmelerinden utanırım,,

 

tuhfe: 11276

 

diğer tahric: bnu'l-mübarek zühd (182).