ŞAFİİ el-UMM

SALAT

 

RÜKU'DA VE BAŞKA YERLERDE TEKBiR GETİRME

 

Bize Rebi', İmam Şafii'nin şöyle dediğini haber verdi: Bize Malik şöyle haber verdi: İbn Şihab, Ali b. Hüseyin'in şöyle dediğini nakletti: "Resulullah (s.a.v) namaz kılarken her eğilip kalktığında tekbir getirirdi. Namazına, Allah (c.c)'ın huzuruna varıncaya kadar, bu hal üzere devam etti. " Tahric: Taberi, Namaz 1/76 no: 17

 

Bize Rebi', İmam Şafii'nin şöyle dediğini haber verdi: Bize Malik şöy le haber verdi: İbn Şihab, Ebu Seleme'den; o da Ebu Hureyre' den şöyle nakletti: Ebu Hureyre, onlara imam olduğu zaman her eğilip kalktığında tekbir getirirdi. Namazını bitirdikten sonra "Allah'a andolsun ki, size kıldırdığım namaz, Resulullah (s.a.v)'in namazına benzer bir namazdır." derdi. Tahric: Taberi, Namaz 1/76 no: 20; Buhari, Ezan 1/255 no: 785; Müslim, Namaz 1/293 no: 27/392

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Kişinin münferit yahut imam yahut imamın arkasında namaz kıldığı yerde rükua yahut secdeye giderken veya rükudan kalkarkenki tekbirleri ve (rükudan kalkarken) "Semia Allahu limen hamidah" ve (secdeye inerken) "Rabbane ve leke'l-hamd" demeyi terk etmesini sevmem. Zikri geçen yerlerde tekbir getirmeden geçecek olursa, söz konusu yerleri geçtikten sonra tekbir getirmesi gerekmez. Tekbir getirmesi gereken yerde tekbiri terk eden kişi, tekbirin kazasını başka yerde yapamaz.

 

Ebu Muhammed Rebi' b. Süleyman şöyle dedi: Kitabın bu kısmı bana ulaşmıştır. Onu Buveyti'den duydum. Ayrıca bunu, İmam Şafii'nin sözlerinden de bilmekteyim.

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Kişi rükfıa inmek istediğinde, tekbire ayaktayken başlar ve rükfıa inerken ona devam etmiş bir halde iner. Başını rükfıdan kaldırmak istediğinde sözüne şöyle başlar: "Semia Allah'u limen Iıamidalı" Buna rükfıdan doğruluncaya kadar devam eder. Rükfıdan doğrulup "SemiaAllah'u limen Iıamidalı" demeyi bitirince şöyle der: "Rabbane ve leke'l-hamd" Secdeye varacağı zaman da tekbire ayaktayken başlar; tekbire başlamasıyla beraber secdeye doğru harekete geçer ve secdeye varmasıyla beraber tekbiri bitirmiş olur.

 

Kişinin, başlamış olduğu tekbiri secdede bitirmesi halinde bunun herhangi bir mesuliyeti yoktur. Ama müstehab olan, secdeye varmadan önce tekbiri bitirmiş olmasıdır. Secdeden başını kaldırmasıyla beraber tekbire başlar ve (iki secde arasında) oturmasıyla beraber de tekbiri bitirir. Tekrar secdeye varmak için davrandığında tekbire oturduğu yerden başlar ve secdeye varmadan önce tekbiri bitirir. Bu uygulamayı namazın tamamında tekrar eder.

Tekbiri getirirken izah ettiğim gibi -yani- şöyle yapar: Tekbiri, açık ve anlaşılır şekilde getirir; lüzumundan fazla uzatmaz ve hakkından az olmayacak şekilde de kısaltmaz. Bu şekilde getirilen tekbir, geçerli bir tekbirdir. Namazdaki iftitah tekbirinin dışında kalan tekbirleri, "Sema i Allah'u limen Iıamidalı" demeyi ve rükfı ile secdelerdeki tesbihatı (subhane rabbiyela'la, subhane rabbiyelazim) terk etmek, namazın iadesini gerektirmez.

 

Bunları, Kitap ve sünnetin delillerine dayanarak söylemekteyim. Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır: "Ey iman edenler, rükfi edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz." (Hac, 77) Rükli ve secdede başka bir şey zikredilmediğinden dolayı farz, rükli ve secde içindir. Kim rükli ve secdeyi yerine getirirse, bu husustaki farzı yerine getirmiş olur. Bunlardaki tesbihat ise ihtiyari sünnettir. Aynı şekilde, abdest alırken yüzün yıkanması sırasında mazmaza ve istinşak yapmak (ağza ve burna su vermek) için de, aynı şeyi söyledik. Yani yüzü yıkamak farzdır, mazmaza ve istinşak yapmak farz değildir.

 

İmam Şafii (Allah rahmetetsin) şöyle dedi: Resulullah (s.a.v), namazını iyi kılamayan birisini gördü ve namazı iade etmesini emretti. Adam kalkıp namazını iade etti. Ama namazını yeniden iade etmesini emretti. Adam şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü! Bana nasıl namaz kılacağımı öğret." Bunun üzerine Resulullah (s.a.v) ona rükli, secde, bunlardan kalkma ve iftitah tekbirini öğretip şöyle buyurdu: "Bunları yerine getirirsen namazzn tamam olur. " Ona rükuda ve secdede ne söyleyeceğini, iftitah tekbirinin dışında kalan tekbiri ve "Semia Allah'u limen Iıamidalı" demeyi öğretmemiştir. Ona -yukarıdazikri geçenleri kastederek - şöy le buyurmuştur: "Bunları yerine getirirsen namazzn tamamlanmış olur. Bunlardan eksik yaptıklarında, namazzndan eksiitmiş olursun. " Ona, terk etmesi halinde namazının geçerli olmayacağı şeyler öğrettiği anlaşılmaktadır. İhtiyari şeyler ise, zikri geçenlerin dışında kalmaktadır.  Bkz. Malik, K. Salat, Namaza başlama

 

Sonraki için tıkla:

 

RÜKU'DA SÖYLENECEK ŞEYLER