ŞAFİİ el-UMM

SALAT

 

NAMAZA YALNIZ BAŞLAYAN KİŞİ

 

Bize Rebi', İmam Şafii'nin (Allah rahmet etsin) şöyle dediğini haber verdi: Kişi bir mescidde yahut bir sahrada yahut herhangi bir yerde yalnızken namazına başladıktan sonra imam gelirse, bu durumda adamın rüku ve secde ederek iki rekatı kendisi için nafile olsun diye tamamlayıp selam vermesi müstehabdır. Ve sonra imamla beraber namaza başlar. Bunu yapmayıp münferiden namazına devam ederse de namazı caizdir.

 

İftitah tekbiri aldıktan sonra ve rüku'ya gitmeden önce imamın gelmesi halinde imamla namaza girmesi -En doğrunu Allah bilir- ve yeniden namaza girmesi müstehab olur. Çünkü namaz ona, imama tabi olmadan önce gerekli olduğu içindir.

 

Bunun durumu, imamla beraber namaza başlayıp sonra imamın namazı fasit olunca kendisi başka bir imamla ya da münferiden namaz kılanın durumu gibi değildir. Bunların durumu Resulullah (s.a.v)'in onlarla beraber namaza başlayıp sonra hatırlayınca gidip gusül yaptıktan sonra onlara imam olması gibi de değildir. Çünkü namaza girişleri cemaat giı'işidir, münferit şahsın girişi değildir.

 

Ebu Yakub şöyle dedi: İmamla beraber namaza başladıktan sonra imam hades ettiğinde ve gidip abdest alıp geldiğinde de ona tekrar uymaları caiz olmaz. Çünkü onlar ondan önce tekbiri almışlardır. Aynı şekilde yalnız tekbiri aldıktan sonra birisi geldiğinde ona uyması caiz olmaz. Çünkü ondan önce tekbir almıştır.

 

Sonraki için tıkla:

 

İMAM'IN VE ONA UYAN ŞAHSIN NİYETLERİNİN AYRI OLMASI