ŞAFİİ el-UMM

CUMA

 

CUMA NAMAZININ VAKTİ

 

İmam Şafil (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Cuma namazının vakti; güneşin zevale girmesiyle imamın Cuma namazını bitirmesinden önce öğle namazı vaktinin sonu arasındaki vakittir. Bir kimse Cuma namazını, zeval vaktinden sonraki bir zaman diliminde kılarsa, selam vermesi öğle namazı vaktinin sona ermesinden önce olması şartıyla, bu namazı geçerli olur. Böyle bir durumda o kimse, Cuma namazını vaktinde kılmış sayılır ve Cuma namazı geçerli olur. Ancak kendisinden önce Cuma namazının kılınmış olduğu bir beldede olması hali başka ...

 

İmam Şafil (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bir kimse öğlen vakti bitmeden Cuma namazını tamamlayıp selam vermezse, Cuma namazı geçerli olmaz; bu namaz artık onun için öğlen namazıdır, dolayısıyla dört rekat olarak tamamlaması gerekir.

 

Bize Rebi' anlattı; o, Şafii'den duymuş, ona İbrahim b. Muhammed haber vermiş, o da Halid b. Rebah'dan duymuş ki, Muttalib b. Hanteb şöyle demiş: "Resulullah (s.a.v), gölge bir zira veya ona denk bir miktarda uzadığı zaman Cuma namazını kılardı." Tahric: Buhari, 1/287; Müslim, 2/589.

 

Bize Rebi' anlattı; o, Şafil'den duymuş, ona İbn Uyeyne anlatmış, ona Amr b. Dinar haber vermiş, o da Yusufb. Mahek'den şöyle duymuş: "Bir gün Muaz b. Cebel, Mekke'ye geldi. Halk Cuma namazını kılıyordu. Gölge ise Hicr tarafına vuruyordu. Bunun üzerine onlara dedi ki: 'Gölge, Kabe'nin yüzüne vurınadıkça Cuma namazını kılmayın. ",

 

İmam Şafil (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Kabe'nin yüzünden maksat, kapısıdır.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Muaz, "Güneş zeval vaktine girinceye kadar Cuma namazını kılmayın." demek istemişti.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Güneş zeval vaktine girinceye kadar Cuma namazının kılınmayacağı hususunda bugüne kadar karşılaştığım hiç kimseden farklı bir görüş duymadım.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Güneşin zeval vaktine girdiği iyice anlaşılmadan (vakit girmeden) Cuma hutbesine başlamak caiz olmaz.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bir kimse güneş zeval vaktine girmeden Cuma hutbesine başlarsa, sonra güneş zeval vaktine girince de hutbesini yenilerse, Cuma namazı geçerli olur. Eğer zevalden sonra iki hutbeyi de yeniden okumazsa Cuma namazı geçerli olmaz ve namazı dört rekilt öğlen namazı olarak kılması gerekir. Eğer Cuma namazını, namazın geçerli olmayacağı bir vakitte kılar, sonra hutbe ve namazı vaktinde iade ederse namazı geçerli olur. Cuma namazının geçerli olacağı vakit, güneşin zeval vaktine girmesinden ikindi namazının vaktinin girdiği süreye kadardır.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: İmam iki hutbeyi okuyup ikindi namazının vaktinin girmesinden önce namazı tamamlayarak selam vermedikçe, Cuma namazı geçerli olmaz.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: İmam Cuma namazını tamamlayıp selam vermeden önce ikindi namazının vakti girerse, namazı, dört rekilt öğlen namazı olarak tamamlaması gerekir. Böyle yapmayıp Cuma namazını tamamlayarak selam verirse, namazını yeniden ve dört rekilt öğle namazı olarak kılması gerekir.

 

İmam Şafiı (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: İmam Cuma namazını kıldınrken iki hutbeden daha az hutbe okuduğunu ve iki rekilttan daha az namaz kıldığını net olarak bilemezse ve ikindi vakti girinceye kadar da namazdan çıkmazsa, dört rekat öğlen namazı kılması ve hutbe de okumaması gerekir.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: İmam iki hutbeden daha az hutbe okuduğunu ve iki rekattan daha az namaz kıldığını düşünüyorsa ve ikindi namazının vaktinin girmesinden hemen önce bunları tamamlaması durumunda geçerli olacaksa, bunu yapması gerekir. Ama ikindi vaktinin girmesinden önce namazı tamamlarsa bu namazı geçerli olur. Fakat ikindi namazının vakti girinceye kadar Cuma namazını tamamlamazsa namazını dört rekat öğlen namazı olarak tamamlaması gerekir.

 

Eğer böyle yapmayıp selam verirse, namazı yeniden ve dört rekat öğlen namazı olarak kılmak durumundadır. Bundan başkası onun için geçerli olmaz.

 

Eğer namazdan çıkarken hem kendisi hem de arkasında namaz kılanlar ikindi namazının vaktinin girip girmediği noktasında şüphe içindelerse, hem arkasında namaz kılanların hem de kendisinin namazı geçerli olur. Çünkü onlar, Cuma namazı vaktinin girdiği hususunda kesin bir kanaate sahiptirler, ama Cumalarının geçerli olup olmadığından kuşku içindedirler. Bu halleriyle onlar abdest aldığından emin olup bozulup bozulmadığından kuşku içinde olan kimseye benzerler.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Gerek karanlık gerek şiddetli rüzgar gerekse başka bir sebepten dolayı ikindi namazının vaktinin girmesinden önce namazı tamamladıklan halde bozulup bozulmadığı hususunda kuşkuya düşmeleri de bundan farksızdır / yani namazlan geçerlidir.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Şüphesiz bir kimse, benim vasfettiğim şekliyle Cuma namazının bir rekatına güneşin batmasından önce yetişirse güneşin batmasından sonra ikindi namazını kılması gerekir.

 

Çünkü bir insanın Cuma namazını vaktinin dışında kılması caiz değildir. Çünkü Cuma namazı kendi vaktinde geçerli olan bir kısaltmadır.

 

Tayin edildiği vaktin dışında bu kısaltmayı bir kimsenin kullanması mümkün değildir. [Cem etmek kastıyla Cuma namazını, ikindi vaktine erteleyen kişi için bu hüküm söylenmiştir.]

 

Sonraki için tıkla:

 

CUMA EZANININ VAKTİ