ŞAFİİ el-UMM

CUMA

 

CUMA NAMAZINA YÜRÜYEREK GİTMEK

 

İmam Şafi! (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır." (Cuma, 9)

 

Bize Süfyan b. Uyeyne haber verdi, ona Zühri bildirmiş, ona Salim, babasından naklen şöyle demiştir: (Hz.) Ömer'in, bu ayeti her zaman; "........" (Allah'ı zikretmek üzere yürüyün) şeklinde okuduğunu gördüm. Tahric: Abdurrezzak,3/207.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Akla uygun olanı, bu ayette geçen "sa'y" kelimesinin "amel" anlamında olmasıdır. Nitekim yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz ki çalışmanız elbette çeşitlidir." (LeyI, 4)

 

"Şüphesiz insana çalışmasından başkası yoktur." (Necm, 39)

 

"O, (senin yanından) ayrılınca yeryüzünde bozguneuluk yapmaya, ekin ve nesli yok etmeye çalışır. Allah ise bozguneuluğu sevmez." (Bakara, 205)

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Şair Züheyr der ki: "Onların döneminde bir kavim onlara yetişmek için çok çabaladı Ama yapamadılar, yanaşamadılar, eksikliklerini gideremediler. " Arkadaşlanmızdan biri de şu beyideri ekledi: "Onlara gelen her hayrı da ancak

 

Önceki babalarından, onların da babalarından miras almışlardır. Suçu da işleyeninden başkası mı yüklenir?

Ve hurma ağacı da ancak uygun toprağında yetişir. "

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bize, İbrahim b. Muhammed, ona Abdullah b. Abdurrahman b. Cabir b. Atİk anlattı; o, Resulullah (s.a.v)'in ashabından olan dedesi Cabir b. Atİk'ten şöyle rivayet etti: "Cuma namazına gitmek üzere evinden çıktığın zaman, her zaman yürüdüğün gibi normal bir şekilde yürü. " Tahric: Beyhaki, el-Marife, 2/515.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Allah'ın Kitabı'nın delaletiyle yaptığımız bu değerlendirmeden anlaşılıyor ki, Cuma süresinin ilgili ayetinde geçen "sa'y" kelimesi "amel / çalışma" anlamındadır.

 

Resulullah (s.a.v)'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Namaza geldiğiniz zaman koşarak gelmeyin, sakin bir şekilde yürüyerek gelin. Yetiştiğiniz kadarını eda eder, yetişmediğinizi de kaza edersiniz. " Tahric: Buhari,1/68-69.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Cuma, Resulullah (s.a.vYden başkasından, bu namaza koşarak gidilmeyeceğine dair rivayetin aktarılmasına gerek bırakmayacak bir namazdır. Hiç kimseden de bugüne kadar Resulullah (s.a.v)'in diğer namazlardan farklı olarak Cuma namazına koşarak veya fazladan olmak üzere acele ederek geldiğine dair herhangi bir rivayet duymadım. Ashabından herhangi birinin de böyle yaptığını kimseden dinlemedim.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Cuma namazına yürüyerek gelinir, tıpkı sair namazlara gelindiği gibi ... Biri Cuma namazına veya başka herhangi bir namaza koşarak gelirse de bu, onun namazını bozmaz, sadece böyle yapmasını uygun görmem.

 

Sonraki için tıkla:

 

CUMA NAMAZI KIYAFETİ