ŞUABU’L-İMAN

40.ŞU’BE: Giyecek Zinet Ev Eşya..

 

Giysilerin Rengi

 

5905- İbn Abbas der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Giysilerinizden beyaz olanı giyin. Çünkü o, giysilerinizin en hayırlısıdır. Ölülerinizi de onunla kefenleyin. Sürmelerinizin en hayıriısı da ismid (antimon) sürmesidir. Zira o, gözlere ter katar ve kirpikieri kuvvetlendirir. "

 

Tahric: İsnadında sakınca yoktur. Ebu Davud 4/209 (3878),4/332 (4061) ve Tirmizi 3/319-320 (994).

 

 

 

5906- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Beyaz giysi giyinin; çünkü o, daha güzel ve daha temizdir. Ölülerinizi de onunla kefenleyin" buyurmuştur.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Tirmizi 5/117 (2810) ve Nesai, (4/84),2/1181 (3567)

 

 

 

5907- İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Ben kızıl renkli eğer yastığına binmem, aspurla boyanmış giysi giymem, (yakası) ipekle çeurili elbise giymem" buyurdu. Hasan bunu derken gömleğinin yakasım gösterdi.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ebu Davud 4/324 (4048).

 

 

Beyhaki der ki: "Urcuvan, kırmızı renkli eğer yastıklarıdır. Bunlar atlas ve ipekten yapılırlar. Eğer bunlar atlas ve ipekten yapılmışsa, erkeklere hel al olmazlar. Başka şeyden yapılmışsa, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dokunduktan sonra kırmızıya boyanan giysileri giymeyi kerih görmüş gibi anlaşılıyor. Aspurla boyanmış giysileri de aynı sebepten dolayı hoşlanmamıştır. Aynı şekilde savaş ortamı dışında yakası ve alt kenarları ipekle çevrilmiş ve bu ipeği ruhsat verilen dört parmak kadarını geçen gömlekleri de giymemiştir. Daha önce savaş ortamında kenarları ipekle çevrilmiş cübbe giydiği yönünde rivayetler zikredilmişti."

 

 

 

5908- Ali b. Ebi Talib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kassiyy giymeyi, safranla boyanmış elbise giymeyi, altın yüzük takınmayı ve rükuda Kur'an okumayı yasaklamıştır.''

 

Müslim bu hadisi Yahya b. Yahya'dan rivayet etti.

 

İsnadı sahihtir. - Müslim, libas (29).

 

Kassiyy: Mısır'dan getirilen ve içinde ipek karışımı olan giysidir. Bu giysi, Kass adında bir yere nisbet edilmiştir.

 

 

 

5909- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni safranla boyanmış bir giysi giymişken gördü ve: "Bunu çıkar. Bu, kafirlerin giysisidir" buyurdu.

 

Tahric. Ravileri güvenilirdir. Nesai (8/203).

 

Müslim bu hadisi Sahih'te Ebu Bekr b. Ebi Şeybe'den rivayet etti.

 

 

 

5910- Amr b. Şuayb, babası kanalıyla dedesinden bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir tepeden inerken Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} bana döndü. Benim üzerimde de safranla boyanmış, tek desenli sade bir giysi vardı. Bana: "Üzerindeki boyalı giysi nedir?" deyince, giysiden hoşlanmadığını anladım ve aileme gittim. Onların tandın yaktıklarını gördüm ve giysiyi içine attım. Ertesi gün Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittiğimde: "Ey Abdullah! O boyalı giysiyi ne yaptın?" diye sordu. Ben, yaptığımı ona söyleyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu ailenden birine verseydin. Kadınların onu giymesinde sakınca yoktur" buyurdu.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ebu Davud 4/334 (4066) ve İbn Mace 2/1191 (3603).

 

 

 

5911- Enes der ki: Bir adam üzerinde safran sarılığının izi olduğu halde Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu durumdan hoşlanmadı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yüzünde hoşlanmadığı bir şey bulunan bir adama çok az yönünü dönerdi. Adam çıkınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Keşke ona safranla boyamayı terk etmesini söyleseniz" buyurdu.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Ebu Davud 4/405 (4182)

 

 

 

5912- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) erkeklerin safran sürünmesini yasaklamıştır."

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

5913- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) erkeklerin safran sürünmesini yasaklamıştır.''

 

Müslim bu hadisi Sahih'te Ebu'r-Rabi'den, Buhari de Müsedded'den rivayet etti.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. - Müslim, libas (77). - Buhari, libas (48).

 

 

 

5914- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem)

kırmızı iki giysi giyen bir adam uğrayıp selam verince Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selamını almadı."

Lafız Sevri'ye aittir.

 

Tahric: İsnadı hasendir. Ebu Davud 4/336 (4069) ve Tirmizi 5/116 (2807).

 

Ebu Davud kitabında kırmızı rengin keraheti konusunda başka iki hadis rivayet etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları, dokunduktan sonra kırmızıya boyandığı için kerih gördüğü muhtemeldir. Ancak iplikleri kırmızıya boyandıktan sonra dokunan giysi bu kerahiyetin kapsamı içinde değildir.

 

Sabit bir hadisle bize bildirildiğine göre de Bera b. Azib: "Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem} kırmızı bir hulle giydiğini gördüm" demiştir.

 

Ebu Süleyman (el-Hattabı) der ki: Hulle, Yemen yapımı kırmızı, sarı, yeşil ve bunların arasında renklerden olan giysilerdir. Bunlar da dokunduktan sonra değil, henüz dokunmadan iplikleri boyanan giysilerdir. Asb dedikleri şey de budur. Önce eğdirildiği ve sonradan da boyanıp dokunduğu için de ona bu ismi vermişlerdir.

 

 

 

5915- Rafi b. Yezid es-Sekafi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şeytan kirmızı rengi sever: kırmızı renkten ve şöhrete sebep olan her giysiden kaçının" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Abdürrezzak, Musannef 11/79-80 (19975) ve İbnu'l-Ca'd, Müsned 2/1127 (3321).

 

 

 

5916- Katade der ki: Enes ile beraber Zaviye denilen bir yere gittik.

Hanzala es-Sedusi: "Şu yeşillik ne güzel" deyince Enes: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en çok sevdiği rengin yeşil olduğunu konuşurduk" karşılığını verdi.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Adiy, el-Kamil (3/1172).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Erkeklerin Süslenmesi