ŞUABU’L-İMAN

61. ŞUBE: Dindarlarla olmak...

 

Kibre Sebep Olmasından Dolayı Biri İçin Ayağa Kalkmayı Kerih Görenler

 

8537- Ebu Abdillah el-Hafız der ki: Hemedan'da zamanının muhaddisi Ebu Muhammed Abdurrahman b. Hamdan b. el-Merzuban el-Hazzaz'ın meclisinde bulundum. Yanımıza çıktığında biz oturmuş onu bekliyorduk. Bize doğru geldiğini gördüğümüzde hepimiz ayağa kalktık. Ancak bize çıkıştı ve şöyle dedi: "İbrahim b. el-Hüseyn b. Dizil'in Affan b. Müslim'den, onun da Hammad b. Seleme'den, onun da Humeyd'den bildirdiğine göre Enes şöyle demiştir: "Ashabın Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha çok sevdiği biri yoktu. Ama yine de onu gördüklerinde ayağa kalkmazlardı, zira Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan hoşlanınadığını bilirlerdi. ''

 

Tahric: İsnadı hasendir. Tirmizi 5/90 (2754).

 

 

 

8538- Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bastonuna dayanmış bir şekilde yanımıza çıktı. Onu görünce ayağa kalktığımda: "Birbirlerini yüceltmek için Acemlerin birbirlerine kalktıkları gibi sizler de kalkmayın'" buyurdu. Bize dua etmesini istediğimizde: "Allahım! Bizi bağışla' Bize merhamet et! Amellerimizi kabul buyur' Bizi cennete sok! Bizi cehennem ateşinden kurtar ve tüm işlerimizi ıslah et" şeklinde dua etti. Daha fazla dua etmesini istediğimizde: "Her şeyi bu duada bir arada zikretUm" buyurdu.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Ebu Davud 5/398 (5230) ve İbn Mace 2/1261 (3836).

 

 

Muaviye'den naklen bize bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "insanların kendisi için ayağa kalkıp dikilmelerinden hoşlanan kişi, cehennemdeki yerine hazırlansın!" buyurmuştur.

 

Ebu Süleyman el-Hattabi bunu açıklarken şöyle demiştir: "Bundan kasıt kişinin kibir ve gurur içinde başkalarının kendisi için kalkmalarını söylemesidir. Metindeki dikilmeden kasıt da, önünde ayakta durulmasıdır. Sa'd'ın hadisinde de kişinin faziletli liderin veya adil yöneticinin önünde durması veya öğrencinin öğretmeninin önünde durmasının müstehab olduğuna, mekruh olmadığına işaret vardır."- Bkz: Muhtasarü's-Sünen (8/93-94).

 

Kişinin önünde böylesi bir durma da Ensar'ın Sa'd için veya Talha'nın da Ka'b b. Malik için kalkması gibi karşı taraf için saygı ve sevgiyi ifade eder. Ancak kişinin aksi durumda kızacak veya yakınacak veya sitem edecek şekilde başkalarından kendisi için kalkmalarını istememesi gerekir.

 

 

 

8539- İmam Ebu Bekr Ahmed b. İshak der ki: Bir bayram gününde namazgahta Ebu Osman el-Hiri ile karşılaştım. Ebu Osman da bizden biriyle karşılaştığı zaman insanların gözünde değerimizi ve saygınlığımızı arttırmak için onların önünde fıkhi meseleler sorardı. Bayram namazının kılındığı namazgahta bana da insanların önünde bazı konuları sordu. Bitirdiği zaman da ona: "Hocam! İçimde bir şey var ve ne zamandır onu sana sormak istiyordum. Böylesi toplantılarda insanlara sohbet etmem istendiği zaman bir meclise girince bazen oturanların bazıları kalkıyor, bazıları da kalkmıyor. Kalkmayıp oturanları görünce de öyle bir kızıyorum ki elimden gelse onlara eziyet etmeyi bile düşünüyorum" dedim. Sözümü bitirince Ebu Osman sustu, yüzünün rengi değişti ve bana herhangi bir karşılık vermedi. Yüzünün renginin attığını gördüğümde de sustum. Ardından namazgaha gittim.

A ynı gün ikindi namazından sonra meclisimde oturdum ve insanların girmesine izin verdim. Akşam vakti yanıma komşum olan ve Ebu Osman'ın meclislerini kaçırmayan bir adam girdi. Ona: "Nereden geliyorsun?" diye sorduğumda: "Ebu Osman'ın meclisinden" dedi. Ona: "Ne anlatıyordu?" diye sorduğumda: "Baştan sona kadar çok iyi biri olduğunu düşündüğü bir adamdan bahsetti. Ancak bu adam ona bir sırrını anlatmış, hoşuna gitmediği bir şeyolduğu için de o adam hakkındaki düşüncesini değiştirmiş" dedi. Böyle deyince Ebu Osman'ın benden bahsettiğini anladım. Adama: "Konuşmasını nasıl bitirdi?" diye sorduğumda: "Ebu Osman: ''Bana içinden geçen öyle bir şeyanlattı ki bu şeyde imanın kokusunu alamadım. Şayet bu anlattığı şeyden dolayı tövbe etmezse de dalalet üzerinedir demektir'' dedi" karşılığını verdi. Bunun üzerine ağlamaya başladım ve bu durumumdan dolayı Allah'a tövbe ettim.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Karşılaşma Anında Musafaha, Sarılma ve Saygıya Yönelik Benzeri Şeyler