İSTİNCA ADABI

 

İstinca; büyük veya küçük abdesti bozduktan sonra pisliğin ye­rini su veya taşla temizlemektir. İstincayı su veya taş ile yapmak va-cibtir. Taş ve suyu bir arada kullanmak daha iyidir. Katı, temiz, pis­liği söküp atan ve muhterem sayılmayan her şey taş hükmündedir. En zahir kavle göre, tabaklanmamış deriyi değil de tabaklanmış olanı istincada kullanmak caizdir.

 

Taş ile istinca yapabilmek için necasetin kurumamış, çıktığı yerin dışına yayılmamış ve dışardan bedene isabet etmemiş olması şarttır.

 

En zahir kavle göre kan gibi nadir olan veya adet dışı yayılan, fakat dübür halkasını ve sünnet yerini aşmayan necaseti taş ile te­mizlemek caizdir. Taş ile istinca yapıldığında bir taşın üç tarafı ile de olsa, silinmenin en az üç defa olması vacibtir.

 

Pislik üç taş ile giderilemezse, dördüncü bir taşla temizlemek vacibtir. Taşları üç, beş, yedi ve dokuz... gibi tek sayılarda kullanmak sünnettir. Her bir taş ile necaset mahallinin tamamı temizlenmelidir. Zayıf kavle göre taşlar, necaset mahallinin her iki kenarına ve orta kısmına taksim edilmelidir. (Örneğin, bir taş mahallin sağ tarafı için, ikinci taş sol tarafı için ve üçüncü taş orta kısmı için kullanılır.)

 

İstinca yaparken sol eli kullanmak sünnettir. En zahir kavle göre kuru olan dışkı ve kurtçuk gibi necasetler için istinca yapmak vacib değildir.