NEVEVİ MİN HAC / TAHARE

 

PİSLİĞİN GİDERİLMESİ

 

Aklı gideren her sıvı madde necistir. Köpek, domuz ve bunların kendi eşleri ile veya başka cinsten bir hayvanla çiftleşmeleri sonucu doğan yavruları necistir.

 

İnsan, balık ve çekirge ölüsü hariç, kanı akıcı olmasa bile her canlının ölüsü necistir.

 

Kan, irin ve yaradan çıkan su, mideden çıkan kusmuk, insan ile hayvan idrarı ve dışkısı, mezi, vedi, keza en sahih kavle göre insandan başka diğer canlıların menisi necistir. Ben diyorum ki; en sahih kavle göre köpek, domuz ve yavrularının dışında kalan canlıların menisi temizdir. Allah daha iyi bilir.

 

İnsan dışında eti yenmeyen canlıların sütü necistir. Canlıdan koparılan parça onun meytesi hükmündedir. Eti yenen hayvanlardan koparılan yün, tüy, kıl ve kanatlar temizdir. En sahih kavle göre, temiz bir hayvandan olması kaydı ile alaka (pıhtılaşmış kan), mud-ğa (bir çiğnem et) ve vaginadaki rutubet necis değildir. İdrar ve do­muz gibi aslı necis olan şeyler temizlenemezler. Ancak şarap kendi­liğinden sirkeye dönüşürse temiz olur. Keza en sahih kavle göre, şa­rap güneşten gölgeye veya gölgeden güneşe nakledilerek sirkeye dönüşürse temiz olur. Şayet içine bir şey atmak suretiyle şarap sir­keye dönüşürse temiz hale gelmiş olmaz.

 

Ölüm nedeniyle necis olan derinin dış kısmı, keza meşhur kav­le göre iç kısmı tabakla temizlenir.

 

Tabak; güneş ve toprakla değil, yakıcı olan bir madde ile derideki rutubet, et ve tüy gibi fazlalıkları giderip temizlemektir. En sa­hih kavle göre, Tabaklama esnasında suyu kullanmak gerekmez. Tabaklanmış deri, necis elbise hükmünde olup sonradan su ile yıkanmalıdır.

 

Köpeğin dokunup necis ettiği nesne, bir defası toprakla olmak üzere yedi defa su ile yıkanmalıdır. En zahir kavle göre, toprağın bizzat kullanılması şarttır. Necaset açısından domuzun hükmü köpeğin hükmü gibidir. En sahih kavle göre, necis toprak veya sirke gibi sıvı bir maddeyi içine çekmiş olan toprak temizlikte kul­lanılmaz.

 

Sütten başka bir şeyle beslenmeyen erkek çocuğun idrarı ile pislenmiş yer, üzerine su serpmekle temizlenir. Köpek ve çocuğun necaseti dışında kalan ve aynî olmayan pislikle kirlenmiş yerin üze­rinden su akıtmak yeterlidir. Pislik aynî ise, tadının giderilmesi va-cibtir. Giderilmesi zor olan renk veya kokunun kalması zarar ver­mez. Kokunun giderilmesi hakkında bir kavil vardır. (Yani kokuyu gidermek şarttır.) Ben diyorum ki en sahih kavle göre; beraber ka­lan tat ve kokunun zararı vardır. Allah daha iyi bilir.

 

Pisliği gidermede kullanılan su az ise, pisliğin üzerinden akıp gitmesi şarttır. En sahih kavle göre necasetin bulaştığı yeri sıkmak şart değildir. En zahir kavle göre, ğusalenin (temizlikte kullanılan su) evsafı değişmeksizin ve ölçüsünde azalma olmaksızın necaset mahallinden ayrılırsa, ğusale ve pislenmiş yer temiz sayılır.

 

Su dışındaki sıvı bir madde necis olursa temizlenemez. Zayıf kavle göre, necis olan yağ yıkanarak temizlenir.