NEVEVİ MİN HAC / NAMAZ

 

İSTİSKA (YAĞMUR DUASI) NAMAZI

 

İhtiyaç olduğu zaman yağmur namazına çıkmak sünnettir. Yağmur yağmazsa namaz ikinci ve üçüncü defa tekrar edilir. Namaz için hazırlık yapılır ve kılınmadan yağmur yağarsa Allah'a şükret­mek ve dua etmek üzere cemaat toplanır. En sahih kavle göre ise yağmur namazı kılarlar.

 

İmam namaza çıkmadan halka; önce üç gün oruç tutmalarını, tövbe etmek ve iyilik yapmak suretiyle Allah'a yaklaşmalarını, zulümden sakınıp mazlumların hakkını iade etmelerini emreder. Dördüncü günde oruçlu oldukları halde namazı kılmak üzere eski elbiselerle boyunları bükük şekilde sahraya çıkarlar. Çocukları ve yaşlıları beraberlerinde getirirler. Keza en sahih kavle göre hayvan­ları da beraberlerinde getirirler. Zımmiler sahraya çıkmak isterlerse kendilerine mani olunmaz. Yalnız cemaatin arasına katılamazlar.

 

İstiska namazı, bayram namazı gibi iki rekâtlı bir namazdır. Zayıf kavle göre, ikinci rekâtta Nuh suresinin 11. ayetinden itibaren okumak sünnettir. En sahih kavle göre, istiska namazı bayram na­mazı vaktinde kılman bir namaz değildir. İstenilen vakitte kılınabilir. Yağmur namazında imam bayram hutbesi gibi iki hutbe okur. Tekbir yerine birinci hutbede dokuz, ikinci hutbede yedi defa istiğ­farda bulunur. Birinci hutbede şu duayı da okur:

 

İmam ikinci hutbeye başladıktan sonra kıbleye döner, hem giz­li hem de açıktan çokça duada bulunur. İmam kıbleye dönerken cübbesini sağı sola, solu da sağa gelecek şekilde ters çevirir. İmamın son kavline göre, imam cübbesini altı üste gelecek ve üstü de alta ge­lecek şekilde ters çevirir. Cemaat da imamın yaptığı gibi elbisesini ters çevirir. Ben diyorum ki; halk sahradan eve dönüp elbisesini çıkarmcaya kadar, ters yüz edilen elbise olduğu gibi çevirili kal­malıdır. Şayet beldenin imamı yağmur namazını terk edip kıldırmazsa, halk sahraya çıkmadan kendi başlarına kılarlar. imamın hutbeyi namazdan önce okuması caizdir.

 

Senenin ilk yağmuru yağınca; dışarıya çıkıp yağmurun isabet etmesi için avret mahalli kapalı kalmak şartı ile soyunmak, sel suyu ile yıkanmak veya abdest almak, gök gürlemesi ve şimşek çakması esnasında Allah'ı tesbih etmek sünnettir. Gözleri şimşeğe dikip bak­mak ise mekruhtur.

 

Yağmur yağması esnasında:

 

"Allah'ım bunu yararlı yağmur yap."demek ve kişinin dilediği şekilde dua etmesi, yağmur durduktan sonra da: "Allah'ın fazlı ve rahmeti ile üzerimize yağmur yağdı." demek sünnettir. "Şu yıldız­dan ötürü üzerimize yağmur yağdı" demek, rüzgara küfretmek mekruhtur.

 

Çok yağmurdan dolayı zarar olunca onun defi için:

 

"Allah'ım, yağmuru üzerimize değil de zarar vermiyeceği yer­lere yağdır." şeklinde Allah'a dua etmek sünnettir. Zarar veren çok yağmurdan dolayı namaz kılınmaz. Allah daha iyi bilir.