MUĞNİ’L-MUHTAC

TAHARET  /  NECİS MADDELER

 

K. ETİ YENMEYEN HAYVANLARIN SÜTÜ

 

İnsan sütü dışında, eti yenmeyen hayvanların sütü de necistir. İnsan sütü dışında, eşek vb. eti yenmeyen hayvanların sütü necistir; çünkü süt bedenin içinde tıpkı kan gibi değişime uğramış bir sıvıdır.

 

At gibi -bu at bir katır doğurmuş olsa bile- eti yenen hayvanların sütü ise temizdir. Yüce Allah şöyle buyurmuştur: Şüphesiz (sağmal) hayvanlarda da sizin için bir ibret vardır.

Onların karınlarındaki Iışkı ile kan arasından (süzülen) içenlere halis ve içimi kolay süt içiriyoru. [Nahl,66].

 

İnsan sütü de temizdir; çünkü insanın yetişmesindeki ana besin maddesinin pis olması insanın yüceliğiyle bağdaşmaz.

 

Alimlerin sözleri, ölü hayvan sütünü de kapsamaktadır. EI-Mecmu'da Ruyani'den naklen bu açık olarak ifade edilmiştir. Ruyani şöyle demiştir: "Çünkü bu süt temiz bir kaptadır" .

 

Erkekten ve küçük kızdan gelen süt konusunda ise iki görüş vardır:

 

[Birinci görüş]: Bu süt temizdir. Bu" itimad edilen ve Saymeri'nin şu ifadesine uygun olan görüştür: Erkek ve kadınların sütünün temiz olduğunda ve satımının caiz olduğu konusunda mezhep içinde bir görüş ayrılığı yoktur. Zerkeşi doğru olan görüşün bu görüş olduğunu söylemiştir.

 

[İkinci görüş]: Kadı Ebu't-Tayyib ve İbnü's-Sabbağ'ın görüşüne göre ise ölmüş dişinin sütü ve erkeğin sütü necistir. Bu, Ruyani'nin ifade ettiği üzere "insan cesedi necistir" fikrine dayalı olan bir görüştür.

 

Süt kan renginde çıkarsa, kıyasa göre meninin kan renginde çıkması durumunda olduğu gibi süt temiz olur. EI-Hadim adlı eserde belirtildiğine göre bu, sütte, süt özellikleri bulunduğunda böyledir.

 

"infeha" sözcüğü hayvanın kursağındaki süte denir. Yalnızca sütle beslenenbir hayvan boğazlandıktan sonra kursağından çıkan süt, peynir yapımında buna ihtiyaç duyulması sebebiyle temizdir. Bu süt; a) ölmüş hayvandan veya b) sütten başka bir şey yiyen, boğazlanmış bir hayvandan alınırsa "karında değişim geçiren şeyler pistir" temel kuralı gereğince temiz olmazlar. Zerkeşi'nin "veya eşek sütü gibi necis bir süt yiyen" ifadesi, alimlerin görüşlerine aykırıdır. Hocam Remli şöyle demiştir: Çünkü bir şey karına ulaşmakla değişime uğrar, bu konuda necis olan yiyecekle olmayan arasında fark yoktur.

 

[Soru]: Alimler "yalnızca sütle beslenen bir bebek işediğinde onun idrarının damlalarına su serpmek yeterlidir" demişlerdir. Buna göre hayvana, tedavi amaçlı olarak bir şey yedirildiğinde bu onun içindeki süte zarar vermez denilebilir mi denilemez mi?

 

[Cevap]: Zahir olan bunun denilemeyeceği görüşüdür. Çünkü bununla süt göbeğe dönüşür. Bu sebeple yalnızca sütle beslenen çocuğun yaşı iki yılla sınırlandırılmamıştır. Çünkü dikkate alınacak olan husus beslenmenin sütle olup olmadığıdır. İki yıl geçtikten sonra çocuk süt içtiğinde de bunun "sütle beslenme" olduğu söylenir. Diğer meselede de dikkate alınacak olan husus hayvanın içtiği süte "kursaktaki süt" denilmesidir. Bu da hayvan sütle beslendiği sürece geçerli olur.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

L. HAYVAN CANLI İKEN ONDAN KOPAN PARÇA