MUĞNİ’L-MUHTAC

NAMAZ  /  RÜKÜNLER

 

DÖRDÜNCÜ RÜKÜN: KlRAAT

 

Namazın dördüncü rüknü kıraattir.

 

A. Namaza başlama duası ve Euzü'yü okumak

 

Başlama tekbirinden sonra namaza başlama duasını okumak, sonra "euzü" çekmek sünnettir. Kişi bunları gizli olarak okur.

 

Mezhepte kabul edilen görüşe göre kişi her rekatta euzü okur. İlk rekatta okuması daha kuvvetli bir sünnettir.

 

B. Fatiha okumak

 

Namaza sonradan yetişen kimsenin rekatı hariç her rekatta Fatiha okumak farz-ı ayndır. Besmele fatiha'dan bir ayettir. Fatiha'daki şeddeler de Fatiha'dandır.

 

Fatiha'yı okuyan kişi "dad" harfi yarine "zı" harfini söylese; daha doğru olan görüşe göre okuyuşu sahih olmaz.

 

Fatiha'nın tertibe uygun ve peşpeşe [araya başka bir şey girmeksizin] okunması gerekir. Araya zikir girerse peşpeşe olma zedelenmiş olur. Şayet bu zikir imamın okuyuşuna "amin" demek gibi veya okuyuşta takılan imama yardımcı olmak gibi namaza ilişkin bir zikir ise daha doğru olan görüşe göre peşpeşe olma özelliği ortadan kalkmamış olur. Uzun süre susma peşpeşeliği ortadan kaldırır. Daha doğru olan görüşe göre kişi kıraati kesmeyi kastederek kısa süreli sustuğunda da hüküm böyledir.

 

Kişi "Fatiha"yı bilmiyorsa Kur'an'dan peşpeşe yedi ayet okur. Şayet peşpeşe okuyamıyorsa ayrı ayrı yedi ayet okur.

 

Ben [Nevevi] derim ki: Daha doğru olan ve [Şafii'nin] açık ifadesinde yer alan hükme göre kişi peşpeşe yedi ayeti ezbere bilse bile ayrı ayrı yedi ayet okuyabilir. Allah daha iyi bilir.

 

Şayet bunu da yapamıyorsa Allah'ı zikreder. Daha doğru olan görüşe göre Fatiha yerine yaptığı zikir fatiha'nın harflerinden eksik olamaz.

 

Kişi hiçbir şey yapamıyorsa [düzgün bir şekilde zikir de yapamıyorsa] Fatiha okuyacak kadar bekler.

 

C. Fatiha'dan sonra amin demek

 

Fatiha'nın peşinden sonunu uzatarak -mim harfini şeddelemeksizin- "amin" demek sünnettir. Sonunu uzatmaksızın söylemek de caizdir. Kişi [cemaatle namaz kılıyorsa] imam amin derken amin der. Daha güçlü görüşe göre amin'i açıktan söyler.

 

D. Fatiha'dan sonra zamm-i. sure okumak

 

Daha güçlü görüşe göre -üçüncü ve dördüncü rekatlar hariç- Fatiha'dan sonra bir sure okuması sünnettir.

 

Ben [Nevevi] derim ki: İmam Şafii'nin açık ifadesine göre ilk iki re katı kaçıran kişi zamm-ı sureyi [üçüncü ve dördüncü rekatta] okur. Allah daha iyi bilir.

 

İmama uyan kişi [Fatiha'dan sonra] sure okumaz, imamı dinler.

Şayet imamdan uzakta olup [sesini duymuyorsa] veya kıraatin gizli olduğu bir namazda ise daha doğru olan görüşe göre zammı sureyi okur.

 

E. namazlarda okunması sünnet olan zamm-ı sureler

 

Sabah ve öğle namazlarında kısa kısa ayetleri olan surelerin uzunlarından' okuması, ikindi ve yatsı namazlarında bunlardan orta uzunlukta olanlarını okuması, akşam namazında kısalarının okuması sünnettir.

 

Cuma günkü sabah namazının ilk re katında "elif lam mim tenzilü'l" [secde] suresini ikinci rekatında "hel eta" [insan] suresini okuması sünnetir.

 

A. NAMAZA BAŞLAMA DUASI VE EUZÜ'VÜ OKUMAK

 

Namazın dördüncü rüknü kıraattir.

 

Başlama tekbirinden sonra namaza başlama duasını okumak, sonra "euzü" çekmek sünnettir. Kişi bunları gizli olarak okur.

 

Namazın rükünlerinden dördüncüsü fatiha'yı okumaktır.

 

A. BAŞLAMA TEKBiRiNDEN SONRA OKUNACAK BAŞLAMA DUASI

B. BAŞLAMA DUASINI OKUMANIN SÜNNET OLMADlĞI DURUMLAR

C. EUZÜ OKUMAK

D. BAŞLAMA DUASI VE EUZÜ'NÜN GİZLİ OKUNMASI

E. HER RERAITA EUZÜ ÇEKİLMESİ

 

A. BAŞLAMA TEKBiRiNDEN SONRA OKUNACAK BAŞLAMA DUASI

 

Namaza başlama tekbirinden sonra ekılınan namaz nafile bile olsa- namaza başlama duasını okumak sünnettir.

 

Namaza başlama duası şudur: Veccehtü vechiye lillezi fetere's-semavati ve'l-arda hanifen müslimen ve ma ene mine'l-müşrikin. inne selati ve nüsuki ve mahyaye ve memati lillahi rabbi'l-alemin la şerıke leh. Ve bi zalike ümirtu ve ene mine'l-müslimin.

 

[Bu ifadenin birinci cümlesi En'am suresi 79. Ayet; ikinci cümlesi ise En'am suresi 162-163. ayetlerden oluşmaktadır.] En'am suresinin 163. Ayetinin son cümlesi "ve ene evvelü'l-müslimın" [Ben Müslümanların ilkiyim] şeklinde olduğu halde namaza başlangıç duasında bunun yerine "ben Müslümanlardanım" denilmektedir. Bunun nedeni Nebi (s.a.v.)'in emrine uymaktır. Bunun okunması ile ilgili hadisi "müslimen" kelimesi hariç Müslim rivayet etmiştir, "Müslimen" kelimesini ise İbn Hibban rivayet etmiştir. Bir rivayete göre ise kişi okurken "ve ene evvelü'l-müslimin" şeklinde okur.  Nebi (s.a.v.) kendisi okurken ayetteki gibi okuyordu; çünkü o bu ümmetin Müslümanlarının ilkidir. (Müslim, Salatü'l-müsafirin, 1809; Ebu Davud, Salat, 744; Tirmizi, Salat, 266; Nesai, İftitah, 896; İbn Mace, İkametü's-salat, 864)

 

İmam'a uyan kişi, imamın kıraatini dinleyebilmek için başlama duasını hızlıca okur.

 

Tek başına kılan kişi ve kendisine uyanların kendi okuyuşundan razı olduğunu bilen imam yukarıdaki duaya şunları da ekler: Allahümme ente'l-melikü la ilahe illa ente sübhaneke ve bi hamdik. Ente rabbi ve ene abdük. Zalemtü nefsi ve'teraftü bi zenbi, fağfirli zünubi cemiun, innehu la yağfiru'z-zünube illa ente.

Ve'hdini li ahseni'l-ahlak, la yehdini li ahseniha illa ente,

Ve'srif anni seyyieha, la yasrifu anni seyyieha illa ente.

Lebbeyke ve sa'deyk. Ve'l-hayru küllüha fi yedeyk. Ve'ş-şerru leyse ileyk. (Müslim, Salatü'l-müsafirin, 1809; Ebu Davud, Salat, 744; Tirmizi, Salat, 266; Nesai, İftitah, 896; İbn Mace, İkametü's-salat, 864) 

 

Ene bike ve ileyk, tebarekte ve tealeyt. Estağfiruke ve etubu ileyk. (300)

 

Duada geçen "kötülüğün senle işi yoktur" ifadesi aşağıda olduğu gibi farklı şekillerde anlaşılmıştır:

 

> Sana kötülük yaparak yaklaşılamaz.

> Kötülükler tek başına sana izafe edilemez.

> Kötülükler sana yükselmez, sana yalnızca güzel sözler ve iyi işler yükselir.

> Kötülükler sana nisbetle kötülük sayılmaz; çünkü sen onları akıl ermez hikmetlerle yarattın. Bu kötülükler mahlukata nispetle kötülük sayılır.

 

Namaza başlamak için okunacak dualar konusunda başka sahih rivayetler de bulunmakla birlikte konuyu daha fazla uzatmamak için bunları zikretmiyoruz.

 

Alimlerimizin sözünden anlaşıldığına göre yukarıdaki duada geçen "hanifen, müşrikin, müslimin" gibi ifadeler konusunda erkekler ile kadınlar arasında bir fark yoktur. Bununla anlatılmak istenen "ben Müslüman ve hanif bir şahsım" demektir. Şu halde kadınlar da bu duayı okurlar. Buradaki söz konusu ifadeler "vech" sözcüğünden haldir. Vech sözcüğü ile insanın zatı ve bütün bedeni kastedilmektedir. Bu ifadelerin "veccehtü" fiilindeki "tü" zamirinden halolması mümkün değildir; çünkü bu durumda kadın o duayı okurken ifadeleri müennes olarak yapması gerekir. Bunun böyle olduğunu Hakim'in el-Müstedrek'indeki şu rivayet de göstermektedir: Nebi (s.a.v.), Hz. Fatıma'ya (r.a.) şöyle demiştir: "Kalk da kurbanın kesilirken yanında bulun. Kurbanın kesilirken şöyle de: İnni veccehtü vechiye ..... ve ene mine'l-müslimin" Yine Kur'an' da Hz. Meryem' den bahsedilirken "ve kdnet mine'l-kanitin" [O, itaatkarlardandı, Tahrim, 12] buyrulmaktadır. Bununla onun itaatkar kavimden olduğu kastedilmektedir. (Şirbini)

 

Kişi başlama duasını kasten veya yanılarak terk etse ve euzü'yü okusa; daha doğru olan görüşe göre bir daha başlama duasına geri dönmez.

 

 

B. BAŞLAMA DUASINI OKUMANIN SÜNNET OLMADlĞI DURUMLAR

 

Şu durumlarda başlama duasını okumak sünnet olmaz:

 

> İmamın arkasında kılıp da fatihayı okumayı kaçırmaktan korkan kimse,

> Namazın vaktin i kaçırmaktan korkan kimse,

> Namazın eda vaktin i kaçırmaktan korkan kimse, yani namaz vaktinden yalnızca bir rekat kılacak kadar zaman kaldığında,

 

İşte bu durumlarda kişi başlama duası ile meşgulolmaz, fatihayı okur; çünkü Fatiha okumak farzdır. Farzı bırakıp da nafile ile meşgulolmaz.

 

> Kİşi imama kıyam dışındaki bir durumda yetiştiğinde de başlama duasını okumaz.

Ancak şu durumlarda başlama duasını okur:

 

Imama son oturuşta yetişmiş ve daha kendisi oturmadan imam selam vermişse,

 

İmama ilk oturuşta yetişmiş daha oturmadan imam kalkmışsa,

 

İmama uymadan önce abdestinin bozulması veya başka bir sebeple namazdan çıkmışsa başlama duasını okur.

 

> Ceria,ze namazında da başlama duasını okumaz.

 

 

C. EUZÜ OKUMAK

 

Başlama duasından sonra, Fatiha okumaya başlamadan önce euzüyü okumak sünnettir. Çünkü Yüce Allah şöyle buyurmuştur:

 

> Kur'an okuduğunda kovulmuş şeytandan Allah'a sığın. [Nahl, 98]

 

Denildiğine göre şeytan alevlerle taşlanarak kovulmuştur.

 

Euzü okumak ifadesinin kapsamına şeytandan sığınmayı içeren her türlü dua girer. Bunun en faziletlisi ise "Euzü billahi mine'ş-şeytani'r-racim" demektir. Bir başka görüşe göre "Euzü billahi's-semli'l-alimi mine'ş-şeytani'r-racim" daha faziletlidir.

 

Yukarıda başlama duası okumanın sünnet olmadığını belirttiğimiz yerlerde euzü de okunmaz. Bunun tek istisnası cenaze namazıdır; orada euzü okumak sünnettir.

 

 

D. BAŞLAMA DUASI VE EUZÜ'NÜN GİZLİ OKUNMASI

 

Gerek kıraatin açıktan yapılan gerekse gizli yapıldığı namazlarda; tıpkı diğer müstehap dualarda olduğu gibi başlama duası ve euzü'nün gizli okunması, yani -kulakları duyan bir kişinin- kendi duyacağı bir sesle okuması sünnettir.

 

Bir başka görüşe göre ise açıktan okunan namazlarda fatiha'ya tabi olarak euzü'nün de açıktan okunması müstehap olur; bu "amin" ifadesinin sesli söylenmesine benzer.

 

 

E. HER RERAITA EUZÜ ÇEKİLMESİ

 

Mezhepte kabul edilen görüşe göre kişi her rekatta e6zü okur. İlk rekatta okumak diğer rekatlarda okumaktan daha güçlü bir sünnettir.

 

[Her rekatta euzü çekilip çekilmemesi konusunda iki farklı rivayet vardır]

 

[Birinci rivayet]: Mezhepte [genellikle] kabul edilen görüşe göre kişi her re katta euzü okur. Çünkü birinci rekattaki okuma ile ikinci rekattaki okuma arasına rüku ve diğer rükünler girdiğinden okumaya başlarken yeniden euzü çekilmesi yerinde olur. İlk rekatta euzü okumak diğer rekatlarda okumaktan daha güçlü bir sünnettir; çünkü bu konuda ittifak vardır. Ayrıca Namazda Fatiha okumanın başlangıcı bu euzü ile olmaktadır.

 

[İkinci rivayet]: İkinci rivayete göre bu konuda [mezhep içinde bir ittifak bulunmayıp] iki görüş vardır:

 

[Birinci görüş]: Yukarıdaki birinci rivayet gibidir.

 

[İkinci görüş]: Kişi yalnızca ilk re katta euzü okur. Çünkü namazdaki okuyuş tektir [bir okuyuş gibi kabul edilir]. Nasıl ki kişi -Rafii'nin ve Nevevi'nin el-Mecmu'unda açık olarak belirttiği gibi- sehiv secdesi yaptıktan sonra tekrar okumaya döndüğünde euzüyü tekrarlamıyorsa burada da ilk rekat dışındakilerde euzüyü tekrarlamaz.

 

Buna göre kişi -başlama duasından farklı olarak- ilk re katta euzüyü kasten veya yanılarak terk etse bunu ikinci rekatta okur.

 

Not:

Nevevi'nin ifadesinden anlaşıldığına göre Fatiha'yı okuyamadığı için zikretmek durumunda olan kişinin başlama duası ve euzüyü okuması müstehaptır. İsnevi el-Mühimmdt'ta şöyle demiştir: Bunun müstehap olmaması görüşü daha uygundur.

Zahir olan ikinci görüştür; çünkü euzü, Kur'an okumak için çekilir. Oysa zikir yapan kişi Kur'an okumamaktadır. Başlama duası ise bundan farklıdır; çünkü o Kur' an okumak için değildir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

B. FATİHA OKUMAK