MUĞNİ’L-MUHTAC

TAHARET  /  TEYEMMÜM TANIMI

 

I. TEYEMMÜMÜN ANLAMı VE MEŞRUİYETİ

 

Teyemmüm kelimesinin sözlük anlamı "kastetmek / yönelmek"tir. Nitekim birine yönelmeyi ifade etmek üzere "falancaya teyemmüm ettim" denir.

 

Şu ayette "teyemmüm" sözcüğü bu anlamı ile kullanılmıştır: Bu ayetin anlamı şöyledir: "[Allah yolunda harcamak için] bayağı şeylere yönelmeyin. [Bakara, 267]

 

Şu şiirde geçen "teyemmüm" kelimesi de "yönelme" anlamında kullanılmıştır: İyiliği isteyerek bir bölgeye yöneldiğimde, aradığı m iyiliğin mi yoksa beni arayan kötülüğün mü başıma geleceğini bilemem.

 

Teyemmümün fıkıh terminolojisindeki anlamı şudur: Abdest ve guslün bedeli olarak toprağı yüz ve kollara veya bu ikisinden bir organa bazı özel şartlarla ulaştırmaktır.

 

Teyemmüm bu ümmete özgüdür. Alimlerin çoğunluğu teyemmümün hicretin altıncı yılında farz kılındığı görüşünü kabul ederler.

 

Teyemmüm bir ruhsattır. Bir görüşe göre ise azimettir.

 

Şeyh Ebu Hamid bunu tek görüş olarak belirtmiş ve şöyle demiştir: "Ruhsat yalnızca kaza etme borcunu düşürmektir" .

 

Bir görüşe göre ise su bulunmaması sebebiyle kişi teyemmüm yaparsa bu azimet olur. Bir özürden dolayı teyemmüm yapıyorsa bu da ruhsat olur.

 

Bu görüş ayrılığının pratiğe yansıması "günah olan bir yolculukta su bulamayan kişinin durumu" meselesinde gündeme gelir: Şayet teyemmümün bir ruhsat olduğunu söylersek bu durumda namazı kaza etmesi gerekli olur. Azimet olduğunu söylersek kaza etmesi gerekmez. Bu görüş el-Kifaye'de ileri sürülmüştür.

 

Alimler; cünüplük söz konusu olsa bile teyemmümün yalnızca yüz ve kollada ilgili olduğu konusunda icma etmişlerdir.

 

Teyemmümün meşruiyeti konusundaki delil -icmadan önce- şu ayettir: Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan (def-i hacetten) gelir veya kadınlara dokunur (cinsel ilişkide bulunur) da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprağa yönelin. Onunla yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin (Teyemmüm edin). Allah, size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat 0, sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz. [Maide,6]

 

Ayette geçen (Tayyiben) ifadesi "temiz / temizleyici toprak" anlamına gelir. Bir görüşe göre ise "helal toprak" anlamına gelmektedir.

 

[*] - Müslim' de geçen bir hadiste Nebi (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır: Yeryüzünün tümü bizim için mescit kılındı ve toprağı da temizleyici kılındı. (Müslim, el-Mesacid, 1163)

 

Buna dair hadislerin bir bölümü de konunun devamında gelecektir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

TEYEMMÜM YAPILACAK DURUMLAR: GİRİŞ