MUĞNİ’L-MUHTAC

CENAZELER / TAŞINMA

 

4. ÖLÜNÜN TAŞıNMASI

 

Nevevi daha sonra ölünün nasıl taşınacağı konusunu ele alarak şöyle demiştir:

 

Daha doğru olan görüşe göre cenazeyi iki kazığın arasındaki [tabuta] koyarak [biri önde iki kişi arkada üç kişiyle] taşımak. [ikisi önde ikisi arkada] dört kişinin taşımasından daha faziletlidir.

 

Bu şu şekilde yapılır: Bir kişi [tabutun] önündeki iki tahta parçasının arasına başını sokarak iki tahta parçasını omuzlarına koyar. Tabutun arkasındaki iki tahta parçasını ise iki erkek taşır.

 

Dört kişinin taşıması ise tabutun ön tarafına iki erkeğin arka tarafına iki erkeğin geçmesiyle olur.

 

Cenazenin önünden cenazeye yakın bir şekilde yürümek daha faziletlidir.

 

Şayet cenazenin bedeninin değişmeyeceğinden korkarsa [cenazeyi taşıyanlar] onu hızlıca kabre götürürler.

 

A. TAŞIMANIN ŞEKLİ

B. CENAZE İLE BİRLİKTE YÜRÜMENİN ŞEKLİ

C. CENAZENİN TAŞINMASI KONUSUNDA ACELE ETMEK

 

A. TAŞIMANIN ŞEKLİ

 

1. Cenazeyi taşımakta düşük bir durum veya şahsiyete aykırı bir Ö davranış söz konusu olmayıp aksine bu ölüye bir iyilik ve saygının gereğidir. Sahabe ve tabiOndan bazıları bunu yapmıştır.

 

2. [Cenazeyi tabutun önünde bir kişi arkasında iki kişinin taşıması mı yoksa önde iki kişi arkada iki kişinin taşıması mı daha faziletlidir? Bu konuda mezhep içinde farklı görüşler bulunmaktadır]

 

[Birinci görüş]

 

Cenazeyi iki kazığın arasında [tabuta koyarak] taşımak dört kişinin taşımasından daha faziletlidir.

 

[*] - Çünkü Sad b. Ebu Vakkas, Abdurrahman b. Avf'ı bu şekilde taşımıştır.

 

[*] - Nebi (s.a.v.) de Sad b. Muaz'ı bu şekilde taşımıştır.

 

Bu ikisini İmam Şafii (r.a.) el-Ümm'de rivayet etmiştir. (Şafii, Müsned, 1615)

Birincisinin senedi sahih ikincisinin senedi zayıftır.

 

[İkinci görüş]

 

Cenazeyi [önde iki arkada iki] dört kişinin taşıması daha faziletlidir; çünkü bu ölünün taşınmasına daha uygundur. Hatta bu şekilde taşımanın farz olduğu görüşü bile rivayet edilmiştir; çünkü dörtten az kişinin taşıması ölüyü küçük düşürme anlamına gelir.

 

[Üçüncü görüş]

 

Cenazeyi taşıma amacı her iki taşıma ile de gerçekleştiği için bu iki taşıma şekli fazilette birbirine eşittir.

 

Bu, kişi tek bir taşıma şekli ile yetinmek istediğinde böyledir. Bu iki taşıma şeklini bazen öyle bazen de böyle taşımak suretiyle birleştirmek en faziletli davranıştır.

 

3. Cenazeyi [üç kişi ile] iki kazık arasında taşımak şöyle olur:

 

Bir kişi [tabutun önündeki] iki kazığın arasına girerek iki kazığı omzu ile boynu arasına alır. Kişi başını iki kazığın arasına sokar.

 

Arkadaki iki kazı ğı ise iki erkek taşır; birisi sağ yanında birisi sol yanında durur.

 

Arkadaki iki kazığı iki erkeğin taşımasının sebebi şudur: Şayet bunu tek bir kişi taşısa yüzü ölüye doğru dönmüş olur. [Önünü görebilmek için] ölüyü başının üzerine koysa bu durumda onu iki kazığın arasına koymamış olur. Ayrıca bu durumda ölünün arka tarafı baş tarafından daha yukarıda olmuş olur.

 

Şayet öndeki kişi iki kazığı omzunda taşıyamazsa iki kişi yardımcı olur. Arkadaki iki kazığı ise bir kişi taşıbilse de taşıyamasa da [bir kişi değil] iki kişi taşır.

 

Şu halde herhangi bir acizliğin söz konusu olmadığı durumda cenazeyi taşıyan kişilerin sayısı üçtür. Cenazeyi üç kişinin taşıyamadığı durumda ise taşıyanların sayısı beş kişi olur. -Alimlerin sözlerinden anlaşıldığına göre- beş kişi de taşıyamazsa yedi veya -tek sayıda olmak kaydıyla- daha fazla kişi taşır.

 

4. Cenazeyi dört kişinin taşıması şöyle olur:

 

İki erkek [tabutun] ön tarafına geçer; birisi tabutun sağ yanındaki kazığı sol omzuna koyar, diğeri de aksini yapar. Başka iki kişi de tabutun arka tarafını bu şekilde taşır. Böylece taşıyanların sayısı dört kişi olur.

 

Dört kişi taşımazsa altı veya sekiz kişi taşır. Dört kişiden fazla olan kişiler tabutun kenarlarından taşırlar. Yahut da tabutun kenarlarından cenazenin alt tarafından enlemesine kazıklar eklenir. Nitekim Abdullah b. Ömer'in bedeni iri olduğundan cenazesinde böyle yapılmıştır.

 

5. Küçük çocuğun cenazesini bir kişi taşırsa bu caiz olur; bu onu küçümseme anlamına gelmez.

 

6. Cenazeyi üç kişinin taşıdığı şekil düşünüldüğünde; kişi cenazeyi teberrüken taşımak istediğinde önce ön tarafa iki kazık arasına girerek omuzları arasında taşır. Daha sonra arka sol tarafı taşır, daha sonra cenazenin arkasında yürümüş olmamak için ileri hareket eder, tabutun sol arka köşesini omzuna koyar.

 

7. Cenazeyi dört kişinin taşıdığı şekil düşünüldüğünde; kişi cenazeyi taşımak için ön sağ taraftaki kazığı sol omzuna koyar, sonra aynı şekilde arka [sağ] taraftaki kazı ğı omzuna koyar. Sonra cenazenin arkasında yürümüş olmamak için öne doğru gider ve sağ ön kısmı sol omzuna koyar, sonra sağ arka kısmı da aynı şekilde taşır.

 

8. Cenaze her iki taşıma şekli ile birlikte taşınacaksa ikincide yaptığı şekilde yapar; bazılarının dediğine göre ön tarafı iki omzu arasında daha sonra veya daha önce taşıyabilir.

 

 

B. CENAZE İLE BİRLİKTE YÜRÜMENİN ŞEKLİ

 

Cenazenin önünden cenazeye yakın bir şekilde yürümek daha faziletlidir.

 

1. Cenazeyi teşyı edecek olan kimsenin cenazenin önünde yürümesi daha faziletlidir.

 

[*] - Bunu Ebu Davud sahih bir senetle rivayet etmiştir.(Ebu Davud, Cenaiz, 3180)

 

Ayrıca cenazeyi teşyı eden kişi onun için şefaatte bulunan [onun bağışlanması için dua ederek aracılık eden] bir kişidir. Şefaat eden kişinin hakkı önde bulunmaktır.

 

[*] - Şu hadis zayıftır. Cenazenin arkasında yürüyün. (Ebu Davud, Cenaiz, 3180; Tirmizi, Cenaiz, 1031; Nesai, Cenaiz, 1947; İbn Mace, Cenaiz, 1481)

 

2. Yürüyen kişinin cenazeye baktığında onu görebilecek kadar yakın olması, yürüyenlerin çok olması sebebiyle baktığında göremeyecek kadar uzakta olmasından daha faziletlidir. Bu, Nevevi'nin el-Muharrer'e eklediği bir fazlalıktır.

 

Nevevi el-Mecmu'da şöyle demiştir: Cenaze ile birlikte gidenlerin fazla olması sebebiyle kişi cenazeden uzak kalsa ancak yine de cenazeye nispet edilecek bir mesafede bulunsa, cenazenin yanında gitme faziletini elde etmiş olur, aksi takdirde bu fazilete sahip olamaz.

 

3. Nevevl'nin genel ifade kullanması "binekli veya yaya olan kişinin öne geçmesi veya arkada kalması açısından müstehaplıkta bir fark bulunmamasını" gerektirir. Rafil eş-Şerhu'l-kebir ve eş-Şerhu'ssağır'de, Nevevi er-Ravda'da bunu açık olarak ifade etmiş, Nevevi el-Mecmu'da ise bunu İmam Şafil (r.a.) ve mezhebimizin alimlerine nispet etmiştir.

 

Rafii'nin Şerhu Müsnedi'ş-Şajiı adlı eserinde zikrettiği "binekli olan kişi cenazenin arkasında gider, bu konuda ittifak vardır" şeklindeki görüşe Hattabı de tabi olmuştur. İsnevı ise bunun hata olduğunu söylemiştir.

 

Kişi cenazenin arkasında yürüse, aslen cenaze ile birlikte bulunma sevabinı elde etmekle birlikte bu sevabın kemalini kaçırmış olur.

 

Kişi mezarlığa ölüden önce varsa bu mekruh olmaz. Daha sonra cenaze yere konuluncaya kadar mezarlıkta oturma veya ayakta bekleme şıklarından dilediğini seçer.

 

4. Kişinin cenaze ile birlikte giderken bineğe binmesi mekruhtur.

 

[*] - Çünkü Tirmizi şunu rivayet etmiştir: Nebi (s.a.v.) bir cenazede cenazenin peşinden giden bir grup insanın binitli olduğunu gördü ve şöyle buyurdu: [Bu yaptığınızdan] utanmıyor musunuz? Şüphesiz ki Allah'ın melekleri yaya olarak yürürken sizler binek/erin sırtındasınız. (Tirmizi, Cenaiz, 1012)

 

Bu, kişide hastalık vb. bir özür bulunmadığında söz konusu olur.

Cenazeden dönerken bineğe binmekte bir mekruhluk söz konusu değildir.

 

 

C. CENAZENİN TAŞINMASI KONUSUNDA ACELE ETMEK

 

Şayet cenazenin bedeninin değişmeyeceğinden korkarsa [cenazeyi taşıyanlar] onu hızlıca kabre götürürler.

 

1. Cenazeyi taşımada acele etmek menduptur.

 

[*] - Çünkü Buhari ve Müslim şu hadisi rivayet etmişlerdir: Cenazeyi taşımada acele edin; şayet iyi bir kimse ise onu acele taşımanız cenazeye takdim edeceğiniz bir iyiliktir. Şayet cenaze bunun [iyinin] dışında [kötü bir] kimse ise o boynunuzdan taşıyıp bıraktığınız bir şerdir. (Buhari, cebaiz, 1315; Müslim, Cenaiz, 2183)

 

Bu, acele taşıma sebebiyle cenazede bir değişimin gerçekleşmeyeceğinden korkulmuyorsa yapılır. Aksi takdirde cenaze yavaş taşınır.

 

2. Kişinin önünden cenaze geçerken -şayet kişi cenaze ile birlikte gitmek istemiyorsa- onun için ayağa kalkması mekruhtur. Nevevi erRavda'da bunu açık olarak ifade etmiş, İbnü'l-Mukrı de bu görüşü tercih etmiştir. Buna karşın Mütevelll cenaze için ayağa kalkmanın müstehap olduğunu söylemiştir.

 

3. Nevevi el-Mecmu'da şöyle demiştir: Bendenıci önünden cenaze geçen kimsenin, şayet cenaze övgüye layık ise onu övmesinin, onun için dua etmesinin ve şu sözleri söylemesinin müstehap olduğunu belirtmiştir: "Sübhane'l-hayyillezi la yemut, Sübhane'l-meliki'l-kuddus.

 

[*] - Enes'ten şu hadis rivayet edilmiştir: Bir cenaze görüp de şu duayı okuyan kimseye yirmi hasene [sevap] yazılır: "Allahu ekber, Sadakallahu ve resulüh. Haza ma vaadallahu ve resulüh. Allahümme zidna ımanen ve tesllmen.''

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

CENAZE NAMAZININ RÜKÜNLERİ