Soru:
Türkiye'den bana gönderilen malları yurtdışında pazarlıyorum. Mallarda kusur çıkması durumunda İslam hukuku açısından ne gerekir?

Cevap:
Türkiye'den size mal gönderen şahıstan malı nasıl (satın mı, emanet mi, başka şekilde mi) aldığınızı açıklamamışsınız. Pazarlama hangi şekli içeriyor? Pazarlamacı (yani siz) işçi misiniz, ortak mısınız, vekil misiniz, emanetçi misiniz? Bunların hükümleri farklıdır. Ben bir vekil (sahibine vekaleten satmak) bir de müşteri (mal alıp satmak) şeklinde iki cevap vereceğim:
1. Siz mal sahibine vekaleten mal satmış iseniz bütün masraflarınızı ödemek mecburiyetindedir, ayrıca size anlaştığınız vekalet ücretini de ödeyecektir. Mal kusurlu çıktığı için geri verilmiş ise siz, mal sahibi adına onu geri almaya ve bedelini sizden satın alan müşteriye ödemeye mecbursunuz; bunu da asıl mal sahibinden alırsınız.
2. Eğer siz mal satın alıyor, bedelini ödüyor veya borçlanıyor, sonra da perakende veya toptan satıyorsanız, mal kusurlu çıktığında bunu, Türkiye'deki satıcıya geri iade etme ve masraflarıyla beraber bedelini alma hakkına sahipsiniz.
Eğer kapalı bir taraf kaldıysa yazın, cevap vereyim.