MAOCULUK

 

Çinli devlet ve siyaset adam Mao Çe-Tung'un Marksist-Leninist teorisine Çin şartlarında getirdiği farklı bir yorumdur. Çin Komünist Partisinin VII. Kongresinde

"Çin'e özgü Marksizim-Leninizm" olarak tanımlanmıştır. Genel olarak Mao Çe-Tung'un kuramı ve felsefesini ifade etmek­tedir.

Maoculuk'un ortaya çıkması Çin Halk Cumhuriyeti ile Sovyetler Birliği arasında­ki sürtüşmeye dayalıdır. 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti kurulduğunda Sovyetler Bir­liğiyle iyi ilişkiler geliştirilmekle beraber, 1961'e doğru ilişkiler kopma noktasına gel­di. Mao, kalkınmada sanayiin yanında tarı­mın ve köylülerin öne geçirilmesini isliyor­du. Uluslararası alanda da Sovyetlerin he­gemonyasını kabul etmiyordu ve Sovyetle­ri revizyonizmle suçluyordu. Maoculuğun temel ilkesi mücadelede kitlelerin gücüne olan inançtır.

Maoculuk 1966-68 yıllan sırasında ya­şanan Kültür Devrimi'nde asıl şekline ka­vuşmuştur. Çin Komünist Partisi'nin ilk kongresi olarak kabul edilen ve içinde Halk Cumhuriyeti kurma karan da alınan 1921 Kurultayı'ndan sonra Mao Çe-Tung'un for­müle ettiği hareket bundan biraz farklıdır. Bu nedenle de sadece Çin'de sosyalizmin oturtulma süreci için kullanılmaz. "Uzun Yürüyüş" esnasında benimsenen devrimci strateji ve devrimci taktik de, bu kelimenin ayrılmaz parçasıdırlar. Bu iki unsur aynca iki önemli keşfin anahtarıdır. Bu keşifler­den biri köylülerin de devrim için potansi­yel güç o I m al an, diğeri kitleleri harekete geçirip devrimci mücadeleyi yığınlann sa­vaşı haline getirme zarureti, yani halka da­yanan halkçı bir mücadelenin verilmesi­dir.

Eğer Mao Çe-Tung'un tarihi eylemi, devrimci bilinçlenmeyi geliştirecek şekilde gelenekleri, görenekleri, düşünce kiplerini yıkmaya sırtını dayamışsa, bu dayayışm ne­denini Batıda sanayi gelişimi diye algılan-

maya başlanan ve eşitsizliğin yeniden pa-Iazlamşı haline gelen piyasa sosyalizmine karşı yapılan mücadelede aramak gerekir. Devrim yoluyla modern Çin'in kurulması işleminde önceliğin ideolojik savaşa veril­mesinin de nedeni buydu. Kızıl Ordu'ya tes­lim edilen savaşmak, üretmek ve propagan­da yapmak gibi Üç hedefin özellikle somı-nucusu, halkın aşkı ve el emeği sayesinde Kültür Devrimi'ne güç verdi.

Sözünü ettiğimiz Devrim, özellikle Gü-ney-Doğu Asya'da ihtilal eksenli bir kutup oluşturmasına ve hatta 1968 Fransa'sında. olduğu gibi, dönem dönem gelen bir etki dalgası doğurmasına rağmen, Özellikle Mao'nun ölümünden bu yana hiçbir şekilde üçüncü dünya ülkelerinde bk aksiyon im­kanı bulamadı.

(SBA> Bk. Komünizm, Revizyonizm.