Es-Seffah Döneminde Vilayetler
Ebulabbas Es-Seffah Döneminde Fetihler
(Hilafet Dönemi, Hicri : 132-136)
Es-Seffah, hadis rivayet edenlerin ünlülerinden ve Hz. Pey-gamber'in amcası oğlu büyük sahabi Abdullah Bin Abbas'ın to-runlarındandır. Adı Abdullah Bin Muhammed Bin Ali'dir. Hicri 105 yılında Ürdün'ün ElHumayma beldesinde doğdu. Annesi Rabta Binti Ubeydullah Bin Abdullah Bin Abdulmeddan El-Hari-si'dir.
Babası Muhammed Bin Ali Hicri 125 yılında Humayma'da öldü. Abbasilik davasını ilk başlatan Muhammed'dir. Es-Seffah o sıralarda 20 yaşlarmdaydı. Bu mesele hakkında çok şeyler öğrenmişti, işin sırlarını biliyordu. Babası, kendisinden sonra davayı yürütme yetkisini {sonraları imam sıfatıyla tanınan) diğer oğlu (yani Es-Seffah'm kardeşi) İbrahim'e vermişti. Davanın başarıya ulaşması uğrunda İbrahim çok çalıştı, gittikçe de güçlendi. Bunun üzerine bir hac mevsimi sırasında kendini açıkça anlattı. Aynı zamanda Ebu Müslim El-Horasanî'ye bir ara gönderdiği bir mektubu, temsilcisinin üzerinde yakalanarak, son Emevi Halifesi Mer-van Bin Muhammed'in eline geçti. Bunun üzerine Halife, Dımışk Vaîisi'ne gönderdiği bir emirle İmam İbrahim'i yakalatarak o günün hilafet merkezi olan Harran'a getirtti ve hapse attırdı. İbrahim, tutuklanınca davayı yürütmek üzere biraderi Es-Seffah'a vasiyette bulundu ve Hicri 129 da aile halkıyla birlikte (Humay-ma'dan) Kûfe'ye nakli mekan yapmasını emretti.
Biraderinin bu vasiyeti üzerine Es-Seffah, Devmetu'I-Cendel yoluyla Kûfe'ye gitti. Beraberinde aile halkından 13 kişi de vardı. Bunlar, amcaları: Salih, İsmail, Abdullah, Abdüssamed ve İsa , iki kardeşi: Abdullah Bin Muhammed El-Mansur ve Yahya Bin Mu-hammed,
Kardeşlerinin çocukları: Abdülvahhab, Muhammed (yani İbrahim'in iki çocuğu) ile Musa'nın oğlu İsa,
Amcasının çocukları: Musa Bin Davud, Davud Bin İsa ve Yahya Bin Cafer idi.
Bunlar Hicri 132 yılı, Safer ayında Kûfe'ye ulaştılar. Tam bu sıralarda (Emevilerin eski valilerinden Halid Bin Abdullah El-Kas-ri'nin oğlu) Muhammed (Abbasi devrimcilerinden) Hassan Bin Kahtaba'nm, henüz Kûfe'ye ulaşmasından çok kısa bir süre önce şehirde baş kaldırarak vilayet sarayını işgal etmiş, Vali Yezid Bin Ömer Bin Hubayra'nın buradaki vekili Ziyad Bin Salih de bu yüzden kaçmıştı. Üç gün sonra da Hasan Bin Kahtaba, (başındaki kuvvetlerle) gelip şehre girdi. Doğruca -devrimcilerden- Ebu Seleme El-Halla'mn gizlenmiş bulunduğu yere gitti ve O'nu çıkardı, Şehre hakim olunduğunu gören Ebu Seleme, Küfe yakınlarında (Şam yolu üzerinde) En-Nuhayla adıyla bilinen yere giderek burada kampını kurdu. Oradan da Kûfe'ye üç fersah mesafede bulunan Ayan kaplıcalarına giderek kuvvetlerini bu kez de buraya yerleştirdi ve Hasan Bin Kahtaba'yı Yezid Bin Ömer Bin Hubayra'ya karşı savaşmak üzere Vasıt'a gönderirken Muhammed Bin Halid Bin Abdullah El-Kasrî de Kûfe'ye naib olarak bıraktı. O'na Emîr diyorlardı. İşte tam bu sırada Es-Seffah beraberindekilerle birlikte Kûfe'ye ulaştılar.
Ebu Seleme gelen bu konukları, Haşimoğulları mevalisinden El-Velid Bin Saad'm evine yerleştirerek onları komutanlardan gizledi ve onlarla ilgili meseleyi de saklı tuttu. Halbuki bu sırada Küfe tamamen devrimcilerin eline geçmiş ve bir yıldan beri de Hora-sî*n' a da Ebu Müslim hakim olmuştu. Tabi bu durumda madem ki propaganda Abbasilerin lehinde yapılıyordu, madem ki meselenin asıl sahipleri onlar idiler, öyleyse artık ortaya çıkmalı ve işi bizzat ele almalıydılar. Çünkü davanın baş temsilcisi İmam İbrahim bu ay içinde ölmüş, yetkisini devrettiği zat (yani Es-Seffah Abdullah Bin Muhammed) ise artık vekâleten değil bilakis asalaten meselenin sorumlusu pozisyonuna girmişti. Gizli kaldığı müddetçe de Ebu Seleme El-Hallal'a (devrim içinde devrim yapmak ve Hz. Ali soyunu işbaşına getirmek istediği) yolunda sürekli olarak suçlamalar yöneltiliyordu. Es-Seffah ve beraberindekiler kırk gündür Kûfe'de bulundukları halde kendilerine bir türlü ulaşüamıyordu. Ebu Seleme'den İmam'm nerede olduğu soruldukça da:
- Daha gelmedi ve ortaya çıkması için ortam henüz müsait değildir, diye cevap veriyordu. Ta ki ileri gelen şahsiyetlerden biri Es-Seffah'm hizmetçisine bir gün rastladı. O'nu tanıyordu gelen konukların nerede olduğunu sorunca hizmetçi:
- Kûfe'deler, ancak ortaya çıkmamalarını Ebu Seleme onlardan istiyor, cevabını verdi. Bunun üzerine bu zat adamlarını hizmetçiyle birlikte (konukların bulunduğu yere) gönderdi. Gidip evi tanıdılar. Ayrıca bu zat imam'in nerede bulunduğunu bir kez de Ebu Seleme'den sordu. Ebu Seleme:
- İmam'm şimdi ortaya çıkması için ortalık müsait değil, çünkü Vasit kenti henüz ele geçmedi, diye cevap verdi. Fakat bu komutan hemen gidip diğer arkadaşlarıyla meseleyi görüştü ve İmamla bir araya gelmeyi kararlaştırdılar. Ebu Seleme karargâhında bu haberi alıp komutanların nerede olduklarını sorunca, "Bir işleri vardı, Kûfe'ye indiler" diye birileri O'na bir cevap verdi. Nihayet komutanlar, konukların bulunduğu eve girerek: - Abdullah Bin Muhammed hanginizdir, diye sordular. Çünkü daha önceden şahsen tanışmıyorlardı. Hazır bulunanlar Es-Sef-fah'ı işaret ederek gösterince komutanlar O'nu halife sıfatıyla selamladılar.
Peşlerinden Ebu Seleme gelerek O da yine kendisini halife sıfatıyla selamladı.
Es-Seffah, henüz gençti. Güzel ve heybetliydi. Beyaz tenli, uzun boylu, vakur duruşlu ve düzgün burunluydu. Güzel bir çehresi ve sakalı vardı, kıvırcık saçlıydı.
Es-Seffah o kadar cömertti ki O'nun cömertliği darbımesellere konu olmuştu. Bir keresinde Hz. Hasan'm torunu Abdullah Bin Hasan El-Müsennâ'ya bir milyon dirhem hibe ettiği söylenir.
Afif idi (namuslu ve gözü toktu) Anif idi (öfkesi ve cezası şiddetliydi) Uzun uzun ve içtenlikle ibadet ederdi.
136 Hicri senesi Zilhicce ayının 13'ncü günü çiçekten öldü. Böylece 31 yıl yaşamış oldu. Dört yıl hilafet makamında kaldı.
Kendisine Halife olarak bey'at edildikten sonra son Emevi Halifesi Mervan Bin Muhammed'in varlığı sekiz ay daha sürdü. Yani bu süre içerisinde iki halifenin birden varlığı devam etti demektir.
Es-Seffah yalnızca bir kadınla evlenmiştir. O da Mahzumoğul-ları'ndan Ümmü Seleme'dir. Henüz halife olmadan önce bu hanımla evlenmişti. Ümmü Seleme ise vaktiyle yine Mahzumoğulla-n'ndan Abdullah Bin El-Velid Bin El-Muğira ile evliydi. Kocası öldükten sonra Ümeyyeoğulları'ndan Abdülaziz Bin El-Velid Bin Abdulmelik ile evlendi. O da ölünce Ebul Abbas Es-Seffah kendisiyle evlendi. Halife olduktan sonra da başkaca evlenmedi.[1]
Ebul Abbas Es-Seffah yakınlarıyla birlikte gizlendiği yerden Hicri 132 yılı Rabiulahir ayının 12'nci Cuma günü ortaya çıkarak Küfe vilayet sarayına girdi. Halk bu olayı haber almış ve (O'nun bu devrimine karşı çıkabilecek bir olay karşısında tedbir olmak üzere) silahlanmışlardı.
Es-Seffah daha sonra saraydan çıkarak camiye geldi ve minberin en üst basamağına kadar çıktı. Amcası Davud Bin Ali de peşinden minbere çıkarak O'nun biraz aşağısında durdu.[2] Abbasoğul-ları Hanedanının devrimle işbaşına gelen bu ilk halifesi burada ha'ka hitap ederek evvela {Ehl-i Beyt olarak) ailesinin bu makama gelmek için sahip olduğu önceliği hatırlatmaya çalıştı ve şöyle bir konuşma yaptı:
"İslami yücelterek (yegane geçerli din olarak) seçen, onu şereflendiren ve saygın kılan, inanç ve hayat sistemi olarak bize onu tercih eden, bizi onunla destekleyen, ona mensup, onu koruyucu kılan, ölçüleriyle hareket etmemizi, kötü niyet ve faaliyetleri ondan uzaklaştırmamızı ve uğrunda mücadele vermemizi müyesser kılan, Allah'a hamd olsun. Koyduğu kurallara ve sınırlara bağlı kalmayı bize ilham eden, bu fazilete herkesten daha çok bizi lâyık ve ehil kılan, bizi Rasulullah'a akrabalık bağıyla bağlayan, O'nun ecdadının soyundan bizi yaratan, ağacından bizleri yeşerten, kaynağından bizi doğurtan, O'nu bizden biri olarak, uğradığımız sıkıntılardan dolayı duyduğu üzüntüyle bize karşı düşkün, müminlere karşı şefkatli kılan Allah'a hamd olsun. Gerek İslamda, gerekse müslümanlar arasında bize yüksek bir mertebe (üstün bir statü) ihsan eden, İslam ehli üzerine, bu konuyu içeren bir kitap bile indiren, Allah'a hamd olsun. Nitekim izzet ve celal sahibi olan Allah Kur'an-ı Kerim'de (bu hususta) şöyle buyurmaktadır:
"Ey Peygamberin ev halkı! Şüphesiz Allah sizden kusuru giderip sizi tertemiz yapmak ister.[3]
Keza şöyle buyuruyor:
"Ey Muhammed, de ki: Ben sizden buna karşı yakınlara sevgiden başka bir ücret istemem.[4]
Yine Allah Teala buyurmaktadır:
"Önce en yakın hısımlarını uyar.[5]
Başka bir ayette de şöyle buyuruyor:
"Allah'ın, fethedilen ülkelerin halklarından (savaşlarda) elçisine kazandırdığı ganimetler: Allah'a (Devlet hazinesine), peygambere, yakınlara (Hz. Peygamber'in yakınlarına), yetimlere, yoksullara ve yollarda kalmış (perişan olmuş) kimselere mahsustur [6]
Diğer bir ayet-i kerimede de şöyle buyurmaktadır:
"Eğer Allah'a, hakkı batıldan ayıran o günde -iki topluluğun karşılaştığı günde- kulumuz Muhammed'e indirdiğimiz (gerçekleme inanıyorsanız, bilin ki ele geçirdiğiniz ganimetlerin beşte biri Allah'ın (yani devlet hazinesinin), peygamberin ve yakınlarının, yetimlerin, düşkünlerin ve (yollarda sefil perişan olmuş) yolcularındır. Allah her şeye kadirdir. [7]
Bu suretle Allah Teala bizim (diğer insanlara nisbetle) üstünlüğümüzü onlara bildirmiş, hakkımız olan şeyi bize vermelerini ve bizi sevmelerini onlara vacip kılmıştır. Bize atfettiği fazilet sebebiyle (bize ayrıcalık tanıyarak) savaşlarda elde edilecek ganimetlerden hissemizi büyük tutmuştur. Bunu, bize karşı olan cömert muamelesinden dolayı böyle yapmıştır ki Allah Teala cömerttir.
Sapık Sebeîler [8] riyaset, siyaset ve hilafet meselelerinde başkalarının bizden daha çok hak sahibi olduklarını uydurmaktadırlar. Yüzleri çarpılsın bu adamların! Bu nasıl olabilir ey halk? Halbuki insanlar dalâlet içinde bocalarken, hidayet bulmalarına, içinde bulundukları cehalet karanlığından sonra gerçekleri görmelerine, neredeyse helâka gitmek üzereyken kurtulmalarına, Allah Teala bizi vesile kıldı. Yüce Allah Hakkı bizimle üstün kıldı, bâtılın mağlubiyetini bizim elimizle gerçekleştirdi. İnsanlardan fesada uğramış bulunanları bizimle ıslah etti, çirkinlikleri bizim elimizle ortadan kaldırdı, eksikleri bizimle tamamladı, ayrılığı bizimle giderdi.
Öyle ki insanlar birbirlerine karşı kin gütmektelerken -dini ve dünyevi her konuda- bu kez birbirlerine karşı iyi duygularla bakmaya, birbirlerine iyilik ve yardımda bulunmaya başladılar ki bunun mükaâfatı olarak ahirette cennet hayatında kardeş olarak sedirlerin üzerinde karşılıklı oturup sohbet edeceklerdir. Bütün bunları Allah Teala bir lütuf ve ihsan olarak Hz. Muhammed için gerçekleştirdi. Yüce Allah O'nu aramızdan alınca da görevlerini kendisinden sonra sahabileri üstlendiler. Yönetim şekilleri "şura"ya (meşverete) dayanıyordu. Geçmiş ümmetlerin mirasını elde ettiler. Ancak (bu mirasın vatandaşlara dağıtımında) adaletle davrandılar. Bu servetleri gerektiği yerlerde harcadılar ve müste-hak olanlara verdiler. Kendileri ise bu derya gibi servetin içinden aç biilaç şekilde sıyrılıp çıktılar.
Onlardan sonra Harboğulları ve Mervanoğulları sıçrayarak devleti ellerine geçirdiler. Devlet malını yağmaladılar, kendi aralarında yediler ve bu tasarruflarıyla zulmettiler, bu mallarla çıkar sağladılar, amaçlarında kullandılar, ait olduğu yerlere sarfetme-mekle müstehaklarına zulmettiler.
Allah Teala önceleri onlara bir mühlet ve fırsat verdi, ta ki O'nu gazaba getirdiler, Allah Teala ise öfkelenince bizim elimizle onlardan intikam aldı. Bu suretle de hakkımızı bize iade buyurdu, za'fımızı giderdi, zaferimizi bizzat ilahi eliyle gerçekleştirdi, umurumuzu o idare etti. Ta ki bizim vesilemizle yeryüzünde ezilmiş olan kitlelere lütfederek (onları kurtarmış olsun). Yüce Allah nasıl ki bunun açılışını bizimle gerçekleştirdiyse, sonucunu da yine bizimle gerçekleştirdi. Umarım size iyiliğin (adaletin) geldiği yerden zulüm yapıcılığın geldiği yerden bozgunculuk gelmez. Biz Ehli Beyt'in başarısı ancak Allah'ın takdiriyle mümkündür.
Ey Küfe halkı! Sizler, biz Ehl-i Beyt'in sevgisini ve yakınlığını kazanmış bir topluluksunuz. Sizin hakkınızdaki bu tutum hiç bir zaman değişmedi. Keza, hiç bir baskı sizi bu sevgiye mazhar olmaktan saptırmadı. Ta ki zamanımıza kadar ulaştınız ve Allah Teala devletimizi görmeyi {işbaşına gelmemizi) size nasip etti.
Siz elbette ki varlığımızla insanların en mutlu topluluğusunuz, aynı zamanda bizim gözümüzde onların en faziletlilerisiniz. Tahsisatlarınıza yüz dirhem eklemiş bulunuyorum.
Olaylara karşı her zaman hazırlıklı olun ve bilin ki ben hake-denin kanını mubah sayan bir kan dökücü, bir devrimci ve bir yok ediciyim."
Halife bu konuşmasını yaparken sancısı vardı. Ağrısı biraz daha şiddetlenince minberin üzerine oturdu. Bu sefer de amcası Da-vud Bin Ali O'nun biraz aşağısında minberin basamakları üzerinde durarak halka şöyle hitap etti:
"Düşmanımızı helak eden, Peygamberimiz Hz. Muham-med'den kalan mirasımızı sonunda bize mal eden Allah'a şükro-larak, şükrolarak, şükrolarak hamd olsun.
Ey ahali! Dünyanın üzerine çöken karanlık, şu anda çekilmiş, perdeler kalkmış, yer ve gök aydınlığa boğulmuş, güneş ufkundan doğmuş, ay parlamış bulunmakta, yayı hakkıyla kullanacak el onu teslim almış, ok ise hedefine isabet etmiş bulunmaktadır. Peygamberinizin Ehl-i Beyt'i lehinde, sizlere karşı sevgi ve merhamet dolu Ehl-i Beyt lehinde hak yerini bulmuş durumdadır.
Ey Halk! Allah'a yemin olsun ki, gümüş veya altından servetler elde etmek kanallar kazdırmak, ya da saraylar yapmak için bu işe el atmış değiliz. Esasen baş kaldırmamızı, onların (Emevile-rin) hakkımızı yağma etmelerine ve amcazadelerimize, {Hz. Ali soyuna) reva gördükleri zulme karşı duyduğumuz tepki sebep oldu. Keza umurunuz (kötü idare edilmeniz) yüzünden duyduğumuz üzüntüler ve işlerinizin askıda kalması üzerine maruz kaldığımız meşakkatler bizi bu yola şevketti.
Şunu ifade etmem lazım ki biz döşeklerimizin üzerinde yan gelip rahat otururken sizin sürüncemede kalan işleriniz bizi son derece üzüyor, Ümeyyeoğulları'mn sizlere reva gördükleri kötü muamelelerden dolayı sizi çiğnemelerinden, sizi aşağılamalarından (devlet gelirleri olarak) toplanan zekat ve ele geçirilen ganimetlerden payınıza düşenleri yemelerinden sebep elem duyuyorduk.
Şimdi ise Allah'ın, Hazreti Peygamber (sav)'in ve Hz. Abbas'ın emaneti üzerine size yemin ediyoruz ki aranızda Allah'ın indirmiş bulunduğu hükümlerde ancak hükmedecek ve Allah'ın kitabıyla amel edeceğiz; Rasulullah'ın yapmış olduğu gibi halktan olsun, eşraftan olsun herkese aynı eşit muameleyi yapacağız.
Kahrolsun, kahrolsun Harboğulları ve Mervanoğulları!
Onlar iktidarları döneminde şu fani dünyanın geçici zevk ve menfaatlerini, beka alemindeki Allah'ın kalıcı nimet ve mükafatlarına tercih ettiler. Günahlar işlediler, halka zulmettiler, yasakları çiğnediler, sahte mazeretlerle cürüm {suç ve cinayetler) irti-kâb ettiler. Halka yaptıkları muamelede baskı yaptılar, işledikleri günahlardan ve ağır, veballerin altına girmekten zevk duyarak devleti idare ettiler. Kendilerini günahların yularına kaptırarak azdılar, Allah'ın bir gün onları gafil avlayacağını bilmemezlikten gelerek, düzenbazlıklarını günün birinde cezalandıracağına ihtimal vermeyerek dalâlet meydanlarında cirit atıp durdular.
Onlar böyle gaflet uykusu içindeyken Allah'n şiddetli cezası ansızın gelip onları buldu. Nihayet bir ibret hikayesinin konusu haline geldiler ve darmadağın oldular. Zalimler topluluğu Allah'ın rahmetinden ırak olsunlar!
AllahTeala intikamımızı Mervan'dan aldı. Çünkü O Allah'ın cezasına çarpılmayacağımn aldanmışlığı içindeydi. Allah bu düşmanına bir süre ilerleme fırsatını tanıdı, ta ki yularının ipine ayağı takılıverdi. Bu Allah düşmanı kendisine güç yetiremeyece-ğimizi sanmıştı. Onun için yandaşlarını çağırdı, hilelerini bir araya topladı ve çetelerini salıverdi. Ancak Allah'ın -bir anda hileleri bozan cezasının, şiddet ve intikamının- kendisini önden, arkadan, sağdan ve soldan kuşatarak batıl amaçlarını öldürdüğünü, delâletini yok ettiğini başına felaketler açtığını ve sonuç olarak şeref ve izzetimizi ihya ettiğini, hakkımızı ve mirasımızı bize iade ettiğini gördü.
Ey Halk! Emirülmü'minin Hazretlerinin {Allah O'na yenilgisi olmayan zaferler ihsan buyursun) Cuma namazından sonra size hitap etmek üzere tekrar minbere çıkmasının sebebi: Cuma hutbesine dünya kelamını karıştırmak istemediğinden dolayıdır. Ancak sancısı arttığı için konuşmasını yanda kesmek zorunda kaldı. Emirül mü'minin Hazretlerine sağlık duasında bulununuz. Şunu takdir ediniz ki Rahman'ın düşmanı ve şeytanın halifesi olan, dini değiştirmek ve müslümanların harimini çiğnemek suretiyle memleketin disiplinini bozan aşağılık güruhuna ayak uyduran Marvan'i, Allah Teala ortadan kaldırarak yerine, idarenizi üstlenmek üzere -yeryüzünü fesada boğulmuş bulunduğu bir sırada hidayet ve takva yollarıyla ıslah etmiş hayırlı ecdadının izinde olan- bu genç olgun ve sabırlı zatın işbaşına gelmesini takdir buyurdu.
Ey Küfe Halkı! Allah Teala Horasan'daki taraftarlarımızı bize amade kılmcaya kadar -Allah'a and olsun ki- hep zulüm ve baskılara maruz kaldık. Fakat sonunda (Rabbimiz) onların sayesinde hakkımızı yeniden ihya etti. Delilimizin üstün gelmesini onların gücüyle sağladı. Devletimizin kurulmasını onların yardımıyla gerçekleştirdi. Size de bekleyip gözlediğiniz sonucu gösterdi. Ha-şimoğullarmdan bir halife çıkardı. O'nunla yüzleri ağarttı. Size Şam halkının üzerinde yetki verdi. Otoriteyi size nakletti. İslamı aziz kıldı ve size güzel bir siyasi kabiliyet ve anlayışa sahip olan adil bir imam (bir devlet başkanı) nasip etti. Binaenaleyh Allah'ın size ihsan ettiği bu nimeti alıp koruyun ve O'na şükredin. Bizim de emirlerimize bağlı kalın. Nefislerinize uymayın. Gerçekte bu dava bu idare bizzat sizindi. Şu da bir hakikattir ki her ailenin (her sülalenin, her hanedanın) mensup olduğu bir kent vardır. Bizimki de işte bu şehrinizdir. Gerçekte Hz. Peygamber (sav)'den sonraki halifeler arasında şu minberinize çıkmış bulunanlar yalnızca Emirülmü'minin Hz. Ali efendimiz ile (Ebulabbas'ı işaret ederek ) Abdullah Bin Muhammed'dir.
Şunu da bilmiş olunuz ki, bu yetki tarafımızdan Meryemoğ-lu Hz. İsa'ya teslim edilinceye kadar [9] elimizde kalacaktır. Bizi bu sınavlara tabi tutan ve bu yetkiyi bize ihsan eden Allah'a hamd olsun.
Bu konuşmalar bittikten sonra Halife Ebulabbas ve amcası Davud Bin Ali minberden inip, amcası önden yürüyerek saraya girdiler. Ebulabbas, halkın bey'atını (oy verme işlemini) kabul etmesi için biraderi Ebu Cafer (El-Mansur)i camide bıraktı. Ebu Cafer ikindiye kadar bey'atleri kabul etti. İkindiyi kıldırdıktan sonra akşama kadar yine bey'atleri kabul etmeyi sürdürdü. Sonra akşam namazını kıldırdı, gece karanlık çökünce gitti.
Gerek Ebulabbas'ın gerek amcası Davud Bin Ali'nin yaptıkları konuşmadan şu üç nokta ortaya çıkmaktadır:
1-Abbasoğulları'nın Hilafet konusunda -idarenin verasete dayandığı itibar edilerek- başkalarından öncelikli olduklarını ortaya vurma çabası.
Halbuki İslam'da Hilafet müessesini verasete dayanmaz (yani devlet başkanığı makamı babadan oğula geçmez. Bu gelenek Hu-lefa-i Raşidin Devri'nden sonra yerleşti.
2-ÜmeyyeoğuHan'na hücum, onları zalim, diktatör ve devlet idaresini haksız yere (zorla) elegeçirmiş olmak ve yoldan çıkmış olmakla suçlamak.
Bu, genel olarak işbaşına gelen bir sonraki diktatörün, bir öncekine karşı takındığı bir tutumdur. Aslında O, bu yere gelmesini meşrulaştırmak ve yerini güçlendirmek için böyle bir tutum sergilemeye çalışır.
3- Allah'ın indirmiş bulunduğu yasalarla hükmedileceğine, Rasulullah'ın sünnetine, sahabeye ve Selefi Salihin'e uyulacağına dair vaadlerde bulunmak.
Bu da, daha önceki idarecilerin İslamı doğru şekilde tatbik etmedikleri yolunda bir sonrakilerin hep sahip oldukları bir kanaattir. İşin esasına bakılacak olursa İslam nizamına sahabilerden sonra uyulmamıştır. Bilakis bu düzenin tatbikatında değişiklikler yapılmıştır. Ama bu değişiklikler önceleri çok azdı. îslamdan sapma açısı zaman zaman genişliyor, bazen de damlıyordu, ama dış görünüş itibariyle rejim hep bir İslam rejimi olarak devam ediyordu.
Tüm hilafet süresi içinde bu böyle devam etti. Halifeler genellikle İslam öğretilerine bağlı idiler. Onunla da övünürlerdi. Onun için de hep başkalarını -İslamı uygulamadıkları gerekçesiyle- kınar, kendilerinin ise onu en güzel şekilde tatbik edebileceklerim sanıyorlardı. Gerçekten de Abbasiler ilk dönemlerinde Emevi-ler'den mütedeyyin, daha çok İslama bağlı idiler. Fakat -dünya işleri bakımından- Ümmete daha az hizmet yaptılar. Nitekim bu gerçek, Davud Bin Ali'nin daha ilk gün yaptığı konuşmada "kanallar kazdırmak için bu işe el atmış değiliz" dediğinden de açıkça anlaşılmaktadır. Elbette ki bu husus, Emeviler'in İslamı tamamen boş vermiş bulundukları anlamına da gelmez. Bu mesele nisbidir. Olmaması gerekirken dönemlerinde bazı nahoş hadiseler meydana gelmiş olsa bile Emeviler faziletli ve dindar idiler. Onlara mal edilen ağır suçlara gelince bunlar, sırf düşmanlar ve desiseciler tarafından uydurulmuş iftiralardan ibarettir.
Davud Bin Ali yukarıdaki konuşmasında Hz. Peygamber (sav)'den sonraki halifeler arasında Küfe'yi üs haline getiren Hz. Ali'den başka birinin gelip Küfe minberine çıkarak halka hitap etmediğine işaret ediyor. Yani Es-Seffah işbaşına gelinceye kadar Kufe'nin Hz. Ali'den sonraki halifelerce ihmal edildiğini anlatmaya çalışıyor. Bu söz, -kendi idareleri demek olan- yeni (Abbasi) idaresini desteklemeleri maksadıyla Kûfelileri teşvik etmek için
söylenmiş bir sözdü. Çünkü Küfe, İslam devletinin artık hilafet merkezi (başkenti) olmuştu.
İkinci gün Çs-Seffah, A'yan kaplıcalarmdaki kampa gitti ve Ebu Seleme El-HaHal'ın odasına girdi, aralarına da bir perde gerildi. Es-Seffah, Kûfe'ye naib olarak amcası Davud Bin Ali'yi bırakmış, diğer amcası Abdullah Bin Ali'yi de Mervan'la mücadele eden Ebuavn Abdülmelik Bin Yezid'e yardımcı olmak üzere bir kuvvetin başında görevlendirmişti.
Diğer amcası İsa Bin Musa'yı da Vasıt'da Yezid Bin Ömer Bin Hubayra'yı kuşatmış bulunan Hasan Bin Kahtaba'ya destek olmak üzere gönderdi.
Ayrıca Yahya Bin Cafer Bin Tamam Bin Abbas'ı Medain'de Ab-basoğullarınm propagandasıyla meşgul bulunan ve bu arada o bölgedeki Emevi çetelerine karşı mücadele veren Hamid Bin Kahtaba'ya yardımcı olmak üzere görevlendirdi.
Keza Ebulyakzan, Osman Bin Urvan Bin Muhammed Bin Ammar Bin Yasir'i Ahvaz'da bulunan Bessam Bin İbrahim Bin Bessam'a destek olmak üzere bir kuvvetin başında yola çıkardı.
Bunlardan Abdullah Bin Ali, cemaziyelahir ayının onbirinci cumartesi günü cereyan eden Büyük Zap Savaşi'nda Mervan'a karşı üstünlük kazandı. Mervan'sa kendi üssü olan Harran'a kaçtı. Burada 20 günden fazla kalan Mervan sonra Kınnesrin'e intikal etti. Abdullah Bin Ali ise O'nu izliyordu. Mervan oradan da Homs'a, Şam'a, Ürdün'e ve Filistin'e gitti. Daha sonra da Mısır'a kaçarak Busir denilen bir yerde gizlendi. Ta ki Hicri 132 yılı, 27 Zilhicce günü burada yakalanarak öldürülünceye kadar. Onun iki oğlu Abdullah ve Ubeydullah ise beraberlerinde bulunan bir cemaatle birlikte Habeşistan'a kaçtılar. Habeşliler orada Abdullah'ı öldürdüler, Ubeydullah ise kaçarak kurtuldu ve Abbasi Halifelerinden Muhammed El-Mehdi zamanında gelip teslim oldu. Böylece Mervan'ın öldürülmesiyle Hilafet makamı (İlk Abbasi Halifesi) Es-Seffah lehinde meşrulaşmış oldu. Zira İslam Devletinin sınırları içinde müminlerin yalnızca bir tek halifesi bulunabilir.
Bu sırada Vasıt Kenti'nin durumuna gelince, şehirde direnmeye çalışan Emevi Valisi Bin Hubayra; son Emevi Halifesi Mervan Bin Muhammed'in öldürüldüğü haberi kendisine İsmail Bin Abdullah El-Kasri tarafinclan iletilinceye kadar, Ebu Cafer El-Man-sur ile Hasan Bin Kahtaba tarafından kuşatılması devam etti. Ancak Bin Hubayra bu haberi alınca (teslim olduğu takdirde öldürülmeyeceği konusunda) güven istedi. Bu maksatla da onunla Halife Ebulabbas arasında elçiîer sürekli gidip geldiler. Nihayet kendisine güven verildi. Bunun üzerine Bin Hubayra da teslim oldu ve Ebu Cafer ile erkanını sık sık ziyaret eder oldu. Ne varki daha sonra Halife Ebulabbas, Bin Hubayra hakkında Ebu Müslim'in fikrini almak istedi. Ebu Müslim ise öldürülmesinin uygun olacağı yolunda kanaatini açıklayınca Halife Bin Hubayra'yı sonunda öldürttü.
Es-Seffah, birkaç ay kadar A'yan Kaplıcaları'nda kaldıktan sonra El-Haşimiyye'ye giderek buradaki Küfe Sarayı'na yerleşti. Son Emevi halifesi Mervan Bin Muhammed'in öldürülmesiyle siyasi ortam Es-Seffah'm lehinde yine de yatışmadı. Bu kez Suriye bölgesinde Es-Seffah'a karşı isyanlar patlak verdi. Keza diğer bölgelerde de karşıt siyasi hareketler cereyan etti.
Es-Seffah, Hicri 134 yılında Kûfe'den Enbar'a intikal etti. Burası artık O'nun idare merkezi oldu. Ölünceye kadar da burada kaldı.
Hicri 134 yılından sonra Es-Seffah'a karşı her ne kadar büyük çapta siyasi hareketler meydana gelmediyse de zamanı pek de istikrarlı geçmedi. Es-Seffah, siyasetinde daha çok üç şeye dayanıyordu:
1-Ailesi; Es-Seffah'ın mensup olduğu aile sayı bakımından büyüktü. Bu geniş aile O'nun için bir destek unsuruydu. Şüphe yok ki topluma hükmedecek bir aile kurma arzusunda olanlarm böyle bir isteği kolayca gerçekleştirmelerinde aile bireylerinin sayısının büyük rolü vardır. Mesela Muaviye Bin Ebisüfyan bir sülale kurduğunu ancak {bu hanedanın ) oğlu Yezid'den sonra devam etmediğini, halbuki (devleti O'ndan devralan) Mervanoğulları aileşinin 70 yıl kadar hüküm sürdüğünü görüyoruz. Çünkü Abdül-melik'in çok sayıda oğulları vardı.
İlk Abbasi Halifesi Es-Saffah'm da 7 amcası vardı ki ordularının emir ve komutasını ve valilikleri bunlar üzerlerine almışlardı. Nitekim disiplini bunlar sağladılar. Şam vilayetinin idaresini Abdullah bin Ali, Filistin'i Salih Bin Ali, Basra'yı Süleyman Bin Ali, Arap Yarımadasını Davud Bin Ali, Musul, Ahvaz ve Fars'ın idaresini de İsmail Bin Ali üstlenmişlerdi. Fars üzerine giden orduyu İsa Bin Ali, kardeşi Abdullah Bin Ali'ye destek olmak üzere devrim sırasında Şam Ordusuna da Abdüssamed Bin Ali komuta etmişti.
Amca çocuklarının oynadığı rol, amcalarmkinden daha az olmadı. Musa Bin Davud'un, Davud Bin İsa'nın ve Yahya Bin Cafer'in, hepsinin de devletin temellerini oturtmakta büyük emekleri oldu.
Es-Seffah, orduların sevk ve komutasıyla vilayetlerin idaresinde daima iki kardeşi El-Mansur Abdullah Bin Muhammed ile Yahya Bin Muhammed'e dayandı, onlara danıştı. Nitekim (Emevi-ler'in en son düşen üslerinden) Vasıt Kenti'nde direnen Yezid Bin Ömer Bin Hubeyra'nm Hasan Bin Kahtaba tarafından kuşatılması sırasında gönderilen destek kuvvetin başında El-Mansur Abdullah Bin Muhammed bulunuyordu. Ondan sonra da yerine başkası tayin edilinceye kadar Cezire Emirliğinde bulundu. Yahya Bin Muhammed ise Musul Emirliği görevini yürütüyordu. Es-Seffah'm yeğeni İsa Bin Musa Abbasoğulları'nm adeta keskin kılıcıydı ve aynı zamanda Es-Seffah'm Ebu Cafer El-Mansur'dan sonraki veliahtıydı.
Es-Seffah mutlaka aile halkından birinin, ordusunun başında veya valilikte bulunmasını daima arzu ederdi. Ta ki bu suretle güvenliğini temin etmiş olsun. Nitekim Bin Hubayra'yı kuşatan ordunun komutanı Hasan Bin Kahtaba'ya destek olarak biraderi Cafer'i görevlendirince yolladığı bir mesajda Hasan'a şöyle hitap etmişti:
"Asker senin askerin, komutanlar da senin emrindedir. Ancak kardeşinin de senin yanında olmasını istedim. O'nun sözünü dinle ve kendisine itaat et, O'na iyi bir şekilde yardımcı ol."
Keza: Ebu Müslim El-Horasaııî, Fars'a Muhammed Bin El-
Eş'as'ı göndermiş bulunmasına rağmen Es-Seffah da oraya amcası İsa Bin Ali'yi gönderdi. Muhammed Bin El-Eş'as, İsa Bin Ali'yi geri gönderince Es-Seffah, yakınlarından birinin mutlaka Fars'da bulunması konusunda ısrar etti ve bu kez de diğer amcası İsmail Bin Ali'yi oraya gönderdi.
Mervan Bin Muhammed, Büyük Zap yenilgisinden sonra kaçıp Musul'u terkedince Es-Seffah'ın amcası Abdullah bin Ali buraya Muhammed Bin Sûl'u vali tayin etmişti. Fakat çok geçmeden Es-Seffah Musul'a yine aile halkından birini tayin etti ki O da kardeşi Yahya Bin Muhammed'tir. Sonra O'nu değiştirince yerine yine aileden biri olan amcası îsmail Bin Ali'yi tayin etti.
Es-Seffah, dayılarının yardımından da istifade etti. Nitekim Arap Yarımadası'nın emiri olan amcası Davud Bin Ali ölünce, yerine Medine'ye, dayısı Ziyad Bin Abdullah El-Harisî'yi, Yemen'e Muhammed Bin Yezid Bin Abdullah EI-Harisî'yi, Yemen'e Muhammed Bin Yezid Bin Abdullah El-harisî'yi, O'ndan sonra da yerine AH Bin Er-Rabi' El-Harisî'yi tayin etti.
2- Es-Seffah'm dayanaklarından ikincisi de, politik yeteneğiyle, azmi ve gücüyle Abbasilik davasında başarıya ulaşan Ebu Müslim El-Horasanî oldu. Ebumüslim bu meziyetleri sayesinde, Eme-viler'in Horasan Valisi Nasr Bin Seyyar'm üzerine, genç olmasına rağmen orduların başında yürüyerek üstünlük kazandı. Abbasi Devleti kurulduğu sırada Ebu Müslim henüz otuziki yaşındaydı. Öldürüldüğü zaman da daha otuzyedi yaşını doldurmamıştı. Horasan, Ebu Müslim bulunduğu müddetçe Abbasilere bağlılığını devam ettirdi. Ebu Müslim'in rolü bu kadarla sınırlı değildi. Esasen O devlet otoritesinin hazır bir kılıcıydı. Devlete karşı gelenin boynuna hemen iniverirdi.
3- Es-Seffah'ın dayanak noktalarından üçüncüsü ise, bu dönemdeki ırkçılık eğilimleriydi. Esasen ırkçılık, daha Emevi idaresi sırasında boynuzlarını göstermişti. Nitekim devleti zayjf düşüren de bu faktör oldu. Irkçılık Emevi Devletinin binasını yıktı, düşüp zeval bulmasına sebep oldu. Abbasiler de bundan istifade ettiler. Çünkü bu sırada Kaysoğulları'yla Yemenliler arasında kabilecilik çekişmelerinin tırmandığını gördüler. Emeviler'in son zamanlarda yöneticileri Kaysoğulları'ndan seçmelerine bakarak Abbasiler de devrim süreci içinde saflarına Yemenlileri almışlardı. Devletleri kurulunca da bu Yemenlileri ellerinde tuttular. Onun için Abbasi komutanlarının çoğunun Yemenli olduklarını görüyoruz.
Bir ara Ebulabbas'm huzurunda, vaktiyle Ebu Seleme'nin yaptıkları anlatıldı. Birileri O'na: 'Acaba ne malum, belki de Ebu Seleme, Ebu Müslim'in görüşüne uyarak böyle davrandı" diye konuştu. Ebulabbas da bunun üzerine: "Eğer bu, Ebu Müslim'in görüşünden kaynaklandıysa, Allah O'nu üzerimizden defetmediği takdirde bir belanın eşiğindeyiz demektir" dedi ve Ebu Müslim'in nabzını yoklatmak için O'na Ebu Cafer El-Mansur'u gönderdi. Ebu Cafer varınca Ebu Müslim O'nu parlak bir şekilde karşıladı. Üç gün sonra da ziyaretinin sebebini sorunca Ebu Cafer kendisine meseleyi anlattı. Bunun üzerine Ebu Müslim: "Hayır bu işi Ebu Seleme yaptı. Ama isterseniz sizi o dertten kurtarabilirim" diyerek Mirar Bin Enes Ed-Dabi'yi çağırıp O'na:
"Tez davran ve hemen Kûfe'ye git. Ebu Seleme'yi bulduğun yerde tepele" diye emir verdi. Mirar da gidip bu emri hemen yerine getirdi. Sonra da "Hariciler tarafından öldürüldü" diye şayia çıkarıldı. [10]
Burası Abbasiler'in (henüz devlet kurulmadan önce) baş pro-pagandistlerinin merkeziydi. Emevi Valilerinden Halid Bin Abdullah El-Kasri'nin oğlu Muhammed burada yönetime karşı baş kaldırarak halkı Abbasiler'in saflarına geçmeye davet etti. Bu sırada Irak Valisi Bin Hubayra'nm buradaki naibi Ziyad Bin Salih kaçmıştı. Es-Seffah bu ortamdan yararlanarak yakınlarıyla birlikte gizlice şehre girdi. Abbasiler'in ileri gelen taraftarlarından Ebu Seleme onları Haşimoğulları mevalisinden El-Velid Bin Saad'ın evine yerleştirdi. Abbasiler'in Komutanı Hasan Bin Kah taba da bu sırada gelip şehre girince artık Ebu Seleme gizlendiği yerden çıkarak şehrin dışında kampım kurdu. Kufe'nin idaresini ise bu sırada Muhammed Bin Halid Bin Abdullah EI-Kasri yürütüyordu. Es-Seffah halifeliğini ilan edince Kufa Valiliğine amcası Davud Bin Ali'yi getirerek, kendisi şehrin dışında kampa çekildi. Ancak birkaç ay sonra tekrar şehre döndü. Bir yıl sonra Davud Bin Ali (Mekke, Medine, Yemen ve Yemame dahil) tüm Arap Yarımadası Valiliğine nakledildi. Küfe Valiliğini bu kez İsa Bin Musa üstlendi. [11]
Daha sonra Hicri 134 de Es-Seffah, Enbar Kenti'ne yerleşti. Fakat Küfe, yine de Abbasiler'in kuvvet merkezi olmakta devam etti.[12]
Es-Seffah idareyi ele alınca Basra'ya Süfyan Bin Muaviye El-Mühellebi'yi vali olarak gönderdi. Bir yıl sonra da O'nun yerine amcası Süleyman Bin Ali'yi görevlendirdi. Süleyman, yeğeni Es-Seffah'ın tüm hilafeti süresince buranın valisi olarak kaldı ve Basra'da bu müddet içerisinde pek kayda değer bir hadise cereyan etmedi. [13]
Son Emevi Halifesi Muhammed Bin Mervan, Zap'da yenilerek Harran'a doğru kaçtıktan sonra artık Musul'u geride bırakmıştı. Bunun üzerine Abdullah Bin Ali, Abbasiler adına buraya Muhammed Bin Sûl adında birini Emir sıfatıyla tayin etti. Sonra Es-Seffah buraya kardeşi Yahya Bin Muhammed'i emîr olarak gönderdi. Bir süre sonra da O'nu amcası İsmail Bin Ali ile değiştirdi. [14]
Son karışıklıklar sırasında Bessam Bin İbrahim Bin Bessam El-Ahvaz'a girerek, burada ne kadar Emevi taraftarları varsa hepsini çıkarmış ve idareyi ele almıştı. Sonra buradan ayrılarak Meda-in üzerine yürüdü. Bunun üzerine Es-Seffah buraya amcası İsmail Bin Ali'yi, Bessam'm üzerine (Medâin'e) de Hazım Bin Huzay-ma'yı gönderdi. [15]
Ebu Müslim El-Horasanî buraya Muhammed Bin El-Eş'as'ı göndererek O'na Ebu Seleme'nin tayin ettiği bütün yöneticileri derdest edip hepsini kılıçtan geçirmesini emretmişti.
Fakat Es-Seffah buraya, amcası İsa Bin Ali'yi yetkili olarak gönderince Muhammed O'nu da geri çevirdi. Bunun üzerine İsmail Bin Ali gelerek şehri teslim aldı ve idaresini üstlendi. [16]
Horasan'ın yegane efendisi Ebu Müslim idi. Burada O'na kafa tutabilecek hiç kimse yoktu. Onun için sadece O'nun sözü geçerdi. Dolayısıyla Horasan sakindi.
Vaktiyle Bin Hubayra'nm vali olarak Kûfe'de görevlendirdiği Ziyad Bin Salih, Belh Nehri gerisindeki alanda bir ara baş kaldırdı. Üzerine gönderilen kuvvetlere yenik düşünce Türk Beyi Dahkan'a kaçtı. Fakat Dahkan O'nu tutup Ebu Müslim'e geri verdi. Ebu Müslim de Ziyad'ı Hicri 135 de idam etti.
O'ndan önce de Şüreyk Bin Şeyh El-Mehdi isyan etmiş, Ebu Müslim O'nu da yakalayıp öldürmüştü. [17]
Es-Seffah tarafından görevlendirilen Mansur Bin Cehûr Sind'i ele geçirdikten sonra yönetime baş kaldırmıştı. Bu yüzden Es-Seffah, Mansur'un üzerine hicri 134 de Musa Bin Kaab komutasında bir kuvvet gönderdi. Mansur ise çöle kaçarak bir süre sonra susuzluktan öldü. Musa Bin Kaab da ölünceye kadar Sind Valisi olarak kaldı. Oğlu Uyayna babasının naibiydi. [18]
Mervan Bin Muhammed, kendisini kovalayan Abdullah Bin Ali'nin yaklaşmasıyla Harran'dan kaçınca yerine kardeşioğlu Ebban Bin Yezid Bin Muhammed'i bırakmıştı. Ebban, aynı zamanda Mervan'm damadıydı, kızı Ümmü Osman'ın kocasıydı. Abdullah Bin Ali şehre yaklaşınca Ebban kendisini karşıladı ve O'na bey'at etti, (direnmeden) idaresinde bulunan Harran ve El-Cezire halkıyla birlikte Abdullah'ın emri altına girdi. Bunun üzerine Abdullah, Harran'a Musa Bin Kaab'ı sorumlu bırakarak Mervan'ı kovalamaya devam etti.
Fakat çok geçmeden El-Cezire halkı Kınnesrin ve Ebu'1-Vard olaylarını haber alınca Abbasi idaresini tanımadıklarını ilan ederek, valiliğini Musa Bin Kaab'm yaptığı Harran üzerine yürüdüler ve şehri kuşattılar. Bu sırada onlara katılmak maksadıyla İshak Bin Müslim El-Ukaylî de Ermeniye'den geldi. Mervan Bin Muham-med'in uğradığı yenilgiyi duyunca Emeviler'in imdadına gelmişti. El-Cezire halkı O'nu başlarına lider olarak geçirdiler. O da Musa Bin Kaab'ı iki ay kadar muhasara altında tutunca Es-Seffah kardeşi Ebu Cafer'i beraberinde bulunan kuvvetlerle birlikte Harran'a yolladı.
Ebu Cafer bu sırada Vasıt'da direnen Bin Hubayra'yı kuşatmakla meşguldü. Aldığı bu talimat üzerine El-Cezire'ye doğru hareket etti. Karkiysa ve Rakka halkı da El-Cezireliler'e bu isyanda katılacaklarına söz vermişlerdi. Bu sebeple de tshak'm kardeşi Bekkar Bin Müslim El-Ukaylî gelmiş bunların başına geçmişti.
İshak, kardeşi Bekkar'ı Dara, Mardin ve havalisine göndererek Abbasi kuvvetlerinin gelişini önlemek istediyse de Bekkar, Ebu Cafer karşısında yenildi. Ebu Cafer Harran'a ulaşınca İshak da burayı terketti ve Reha'ya yöneldi. Bu suretle etrafındaki kuşatma kalkınca Kaab Bin Musa da artık Harran'dan çıkabildi.
İshak, biraderi Bekkar'ı Reha'da bırakarak kendisi Sümey-sat'a [19] geçti. Ebu Cafer O'nu burada yine kovaladı ve aralarında birtakım vuruşmalar, hadiseler cereyan etti.
Es-Seffah, amcası Abdullah Bin Ali'ye bir mesaj yollayarak, O'na, bir kuvvetin başında Sümeysat'a yürümesini emretti. O da aldığı bu emir üzerine giderek orada İshak Bin Müslim'i birkaç ay kuşatma altında tuttu. İshak, vaktiyle Mervan'a bey'at etmiş bu-lunduğunu [20] bahane ederek bir türlü teslim olmayı kabul etmiyordu. Fakat kendisine Mervan'm öldürülmüş bulunduğu haberi verilince İshak teslim olmak için bu sefer güvence istedi. Bu durumu Halife Ebulabbas'a bildirdiler. O da, kendisine güvence verilmesi için onlara muvafakat etti. Bunun üzerine hayatının teminat altında olduğu söylenen îshak teslim olarak Abbasi askerlerinin saflarına geçti. Ebu Cafer de El-Cezire ve Ermeniye'ye vali tayin edildi. Yerine Ermeniye'ye Yezid Bin Useyyid, Azerbaycan'a da Muhammed Bin Sûl tayin edilinceye kadar burada kaldı. [21]
Bilindiği üzere, Mervan Bin Muhammed, Harran'dan kaçak beri O'nu Abdullah Bin Ali takip ediyordu. Oradan Menbec'e, sonra Kmnesrin'e, Homs'a ve Ba'lebek'e kadar bu kovalamaca devam etti.
Abdullah Bin Ali, bu kentlerden her birine uğradıkça halk O'nu karşılıyor, O'na bey'at ediyor ve emrine giriyordu. Fakat Dımışk'a ulaşınca şehir direndi. Abdullah şehri ve idarecilerini kuşattı. Dımışk'ın başında vali olarak El-Velid Bin Muaviye Bin Mervan bulunuyordu. Bu zat da Mervan'm damadıydı, kızı Ümmü'l-Velid ile evliydi. Nihayet Dımışk 132 yılı Ramazan ayının onuncu günü Abbasi ordularına kapılarını açtı. Vali El-Velid Bin Muaviye öldürüldü. Komutan Abdullah Bin Ali ise buradan Kisve'ye, oradan da Ürdün'e geçti. Bu yörelerin ahalisi O'na bey'at ettiler. Sonra Filistin'e yönelerek Beysar'da konakladı. Sonra Marcu'r-Rum'a oradan da Ebu Fotrus Nehri'ne vardı. Buradayken O'na Ebulabbas'm bir mesajı ulaştı. Halife, amcası Abdullah Bin Ali'den Mervan Bin Mu-hammed'in takibi için kardeşi Salih Bin Ali'yi görevlendirmesini, kendisinin ise Dımışk idaresine bakmasını istiyordu.
Salih daha sonra Filistin'e emir oldu. Abdullah Bin Ali ise El-Balka ve El-Beseniyye'de bulunan Mervan'm komutanlarından Habip Bin Murra el-Murri'ye karşı mücadele vermek için hareket etti. Tam bu esnada Kmnesri'nde Ebu'1-Vard Müczi'e Bin El-Kev-ser Bin Züfer Bin El-Haris El Kilabi baş kaldırdı. Bu da Mervan'm komutanlarmdandı. Fakat Mervan yenik düştükten sonra Abdullah Bin Ali gelince Ebu'1-Vard O'nu karşıladı ve kendisine bey'at ederek emrine girdi.
Ebu'1-Vard, Mesleme Bin Abdulmelik'in çocuklarının komşu-suydu. Bir gün Abdullah Bin Ali'nin emrindeki komutanlardan biri, 150 süvarinin başında gelerek, Mesleme Bin Abdulmelik'in oğullarını ve onların hanımlarım zorla, günahsız yere ve sırf Eme vi ailesine mensup oldukları için alıp götürmek istedi. Bunlardan birileri gelip durum hakkında Ebu'l-Vard'a dert yandı. Bu davranış komşu olarak Ebu'1-Vard'a dokundu. Olay karşısında dayanamayan Ebu'1-Vard, (Abbasi Ordusundaki bu küçük rütbeli) subayın ve beraberindeki askerlerin üzerine (yandaşlarıyla birlikte) hücum ederek hepsini öldürdü. Ayrıca, Abdullah Bin Ali'nin idaresini tanımadıklarını ilan etmek için Kınnesrin halkını isyana teşvik etti. Onlar da bu çağrıya uydular. Kaysoğulları Kabilesi de O'na bey'at edince mesele büyüdü. Ebu'1-Vard -bu sefer- hayatından endişe etmeye başladı. Bu sebeple de Abbasi İdaresi'ne karşı devrim ilan etti. işte böyle, ordudaki küçük rütbeli bir subayın bu şekildeki keyfi bir muamelesi devleti sarsan bu denli bir isyanın patlak vermesine sebep oldu.
Abdullah Bin Ali bu haberi alınca, kendisine karşı mücadele vermekte olduğu Habib Bin Murra ile barış yaparak Dımışk üzerinden Kmnesrin'e yöneldi. Fakat Dımışk'ı geçer geçmez -emrindeki subayın yaptıklarına karşı duydukları tepkiyle- Dımışk halkı Abdullah'ın üzerine yürüdüler, beraberindeki eşyayı yağmaladılar, fakat ailesine dokunmadılar. Çünkü, şikayetçi oldukları bir suçun aynısını, kendileri işlemek istemiyorlardı.
Kmnesri nüler, bu isyanda kendilerine destek olmaları maksadıyla Horas ve Tedmür halkına da teklifte bulundular. Onlar da bu teklifi kabul edip büyük bir kuvvetle geldiler. Bu kuvvetin başında Süfyanoğlu olarak tanınan Yezid Bin Muaviye'nin torunu Ebu Muhammed Ziyad Bin Abdullah bulunuyordu. Abdullah Bin Ali, Sütyanoğlu'nun kampına yaklaşınca önce üzerlerine kardeşi Ab-düssamed komutasında onbin kişilik bir kuvvet sürdü. Ebu'1-Vard bu kuvvetle Marc'ul-Ahram mevkiinde çarpışarak onları bozguna uğrattı. Bunlar parçalanmış gruplar halinde tekrar Abdullah Bin Ali'ye döndüler. Abdullah Bin Ali yanma kardeşi Abdüssamed'i, Hamid Bin Kahtaba'yi ve seçkin bazı komutanlarını da alarak bizzat kendisi isyancıların üzerine yürüdü. Fakat askerleri bozguna uğradıysalar da kendisi ve Hamid Bin Kahtaba çarpışmaya devam ettiler ve hamlelerini tekrarladılar. Bu sırada yakınlarından ve emrindeki komutanlardan oluşan beşyüz kişilik kuvvetin başında Ebu'1-Vard bir süre direnmeye çalıştıysa da sonunda hepsi öldürüldüler. Süfyanoğlu Ebu Muhammed ise maiyetinde bulunan Kelboğulları'yla birlikte kaçarak Tedmür'e sığındılar. Daha sonra da kendisi ve çocukları Hicaza kaçtılar.
Abdullah Bin Ali bu hadiselerden sonra Kınnesrin halkına dokunulmayacağına dair güvence verdi. Onlar da buna karşılık olarak yeniden Abdullah Bin Ail'nin idaresini tamdılar ve kendisine bağlılıklarını ilan ettiler. Abdullah buradan, kendisine isyan eden ve Naib'i Ganim Abdülhamid'i hezimete uğratan Dımışk'a döndü. Abdullah yaklaşınca'şehir halkı kaçarak dağıldılar. Fakat Abdullah ile aralarında herhangi bir olay çıkmadı. Her şeye rağmen Abdullah halka güvence verdi. Bunun üzerine onlar da tekrar şehre döndüler ve Abdullah'a bey'atte bulundular. Abdullah ise ortalığın yatışması maksadıyla kimseden intikam almadı ve Es-Sef-fah'ın hilafeti süresince Dımışk Valisi olarak kaldı. [22]
Emevi yönetimini Mısır'da temsil eden son vali Abdülmelik Bin Mervan Bin Musa Bin Nusayr idi. Son Emevi Halifesi Mervan Bin Muhammed de Abbasi'lerden kaçarak Mısır'a gelmişti ve burada öldürüldü. Sonra Abbasiler adına Mısır Valiliğini Ebu'1-Avn Abdülmelik Bin Yezid EI-Ezdi 136 yılma kadar yürüttü. Ondan sonra bu görevi Salih Bin Ali üstlendi.[23]
Kuzey Afrika'ya Emeviler'in son dönemlerinde Hariciler hakim olmuşlardı. Muhammed Bin El-Eş'as üzerlerine yürüyerek Kuzey Afrika'ya girdi. O sırada Abdurrahman Bin Habib Bin Ebi Ubeyde El-Fehri de içeride Haricilerle mücadele halindeydi. [24]
Buraya Yusuf Bin Abdurrahman El-Fihrî hükmediyordu. Sözü mutlak surette geçerli olan da O'nun (meşhur veziri ve komutanlarından biri olan) Summayl Bin Hatim El-Kilabî [25] idi. Endülüs Emevileri'nin kurucusu Abdurrahman Ed-Dâhil buraya gelinceye kadar durum böyle devam etti. Ancak Abdurrahman Endülüs'e gelince Yusuf ve Summayl önceleri O'na karşı direndiler. Ancak daha sonra mukavemetleri kırıldı ve boyun eğmek zorunda kaldılar. [26]
Ebulabbas, devletini ilan ettikten kısa bir süre sonra Mekke, Medine, Yemen ve Yemame valiliğine amcası Davud Bin Ali'yi getirmişti. Fakat (Abbasoğullan adına) bu valilik sadece bir isimden ibaretti. Özellikle Yemame üzerinde hiç bir otoriteleri yoktu. Çünkü buraların esasen gerçek valisi (kendi başına buyruk olan) El-Müsenna Bin Yezid Bin Ömer Bin Hubayra idi. Çok geçmeden Davud Bin Ali öldü. Yerine oğlu Musa'yı bırakmıştı. Fakat Halife Es-Seffah, dayısı Ziyad Bin Abdullah El-Harisi'yi Medine'ye göndererek disiplini sağladı. Yemame'ye de İbrahim Bin Hassan Es-Selemî komutasında bir kuvvet gönderdi. îbrahim bu bölgeye boyun eğdirmeyi ve El-Müsenna Bin Yezidi ortadan kaldırmayı başardı.
Yemene de Muhammed BinYezid Bin Abdullah El-Harisi'yi
Emîr olarak ayin etti. Bu zat Hicri 134 de ölünce Halife, Mekke'deki valisi Ali Bin Er-Rabi' Bin Abdullah EI-Harisî'ye bir mesaj yollayarak O'na gidip Yemen Valiliğini üstlenmesini emretti. Mekke Valiliğini de El-Abbas Bin Abdullah üzerine aldı. [27]
Bu bölgeler, valiliğini İsmail Bin Ali'nin deruhte ettiği Basra Vilayetine bağlıydı. [28]
Ebulabbas daha yeni kurulmuş bulunan devletin temellerini sağlamlaştırmakla meşguldü. Bu sırada, gerek Arap Yarımada-sı'nda, gerek Şam'da gerekse Yemame'de bulunan Emevi destekçileri henüz güçlüydüler. Bazı siyasi karşıt hareketler de cereyan ediyordu ki bunları kırmak lazımdı. Onun için Es-Seffah, fetihlere önem veremedi. Bu konuda yapılabilmiş olan tek şey: Komutan Halid Bin İbrahim'in Hicri 133 de bir kuvvetin başında Türk illerine yaptığı bir akından ibarettir. Halid Bin İbrahim bu gazada Belk Nehri ötesine açılarak bir miktar ganimet ele geçirmiş, oradan Maveraünnehr'e yürümüş, Türk topraklarının içlerine doğru dalarak onları biraz hırpalamıştı. Horasan'da ortamın sakin ve istikrarlı olması belki de bunun bir neticesiydi.
Şam'da ortam istikrara kavuştuktan sonra Salih Bin Ali, Said Bin Abdullah'ı bir yaz ordusunun başında gazaya çıkardı. Bunlar yaptıkları akında bir miktar ganimet ele geçirdiler. Ebulabbas da aynı zamanda amcası Abdullah Bin Ali'ye Enbar'da sancak vererek O'nu Horasan El-Cezire, Musul ve Şam ahalisinden oluşan bir yaz ordusu başında gazaya gönderdi. Abdullah, ordusunu alarak Duluk'a [29] kadar gitti. Buradan henüz ayrılmamıştı ki Halife Ebu-labbas'm ölüm haberini aldı.
Aynı zamanda Bizans İmparatoru Konstantin, El-Cezire halkının Ebulabbas'a isyan ettiklerini fırsat bilerek bu sıralarda Malatya ve Kalikala'yı alarak müslümanlara karşı üstünlük elde etti. [30]
Kavan adalarında haricilerin Safariye kolu ortaya çıkmış, buralara hakim olmuşlardı. Keza Omanda da El-Celendi liderliğinde İbadiyye koluna mensup hariciler [31] zuhur etmişlerdi.
Ebulabbas bu sıralarda Hazım Bin Huzayma'ya Öfkelenmişti. O'nu yediyüz süvariden oluşan bir askeri birliğin başında haricilerin üzerine göndermişti. Başlarında Şeyban Bin Abdulaziz olduğu halde hariciler -aralarındaki görüş ihtilaflarından dolayı- bunlarla savaştılar. Bu olayda Şeyban ve beraberindekilerin hepsi öldürüldüler. Hazım da Oman üzerine yürüdü ve El-Celendi'yi yenerek O'nu ve beraberinde bulunan onbin kişiyi de öldürüp burada bir ay kaldıktan sonra döndü.
Safariye haricileri Batı Mağrip'te de ortaya çıkmış ve bu bölgeye hakim olmuşlardı. İbadiler ise Yakın ve Orta Mağrip'te yayılmış ve bu bölgenin geniş bir kısmını nüfuzları altına almışlardı. Abbasi Devleti kurulduğu sıralarda Abdurrahman Bin Habib Bin Ebi Ubeyde Kayravan'da haricilere karşı yapmış olduğu sürekli savaşlara artık son veriyordu.
Çünkü berberiler, Kuzey Afrika'da Kays oğulları'yi a Yemenliler arasında uzun yıllar süren kabile savaşlarından Sicilya ve Sar-dinya adalarında Romalılara karşı verdikleri kanlı mücadelelerden artık bıkmış usanmışlardı. Aynı zamanda komutanlar da Ber-berüerden değildi. O bakımdan savaşlara adeta sürüklenerek gö-türülüyorlardı. Hatta bu yüzden daha Emeviler döneminde dertlerini Emevi Halifesi Hişam Bin Abdulmelik'e anlatmak üzere Ber-berilerden Şam'a bir heyet gitmiş, ne varki halifeyle yüzyüze gelme ve kendisine çektikleri çileyi arzetme imkanını bulamamışlardı, Berberilerin bu heyeti memleketlerine döner dönmez (bu muameleden duydukları tepkiden dolayı) heyet üyelerinden Meysere adında birini Hicri 121 de başlarına geçirdiler. O da peşine düşen kalabalık taraftarlarıyla beraber Tanca'ya yürüdüler.
Adam şehre girerek Vali Ömer Bin Abdullah El-Muradî'yi öldürdü ve Tanca'ya Abd'ül-Alâ Bin Cüreyc El-İfrikiy'ı vali tayin ederek Sus'a geçti. Burada da İsmail Bin Ubeydullah eî-Habbâb'ı
öldürdü. Böylece Batı Mağrip topraklan üzerinde Meysere'nin hakimiyeti kurulmuş oldu. O'na bu harekâtı sırasında kabilelerin büyük yardımı olmuştu. Bunlar, başlarındaki yöneticilere karşı isyan bayrağı çekmiş, onları bertaraf edip Meysere'ye bey'atte bulunmuşlardı.
Vaktiyle Ubeydullah Bin El-Habbab, Safariye koluna mensup haricilerin üzerine Halid Bin Ebi Habib El-Fehri komutasında bir kuvvet göndermişti. Ubeydullah» aynı zamanda Sicilya'da bulunan Habib Bin Ebi Ubeyde El-Fehri ordusunu geri çağırarak onları da haricilerin üzerine şevketti. Aralarında çıkan savaşta Meysere, (komutasmaki haricisi ordusu) yenildi ve Meysere, Tanca'ya döndü. Bu olaysa O'nun heybetini azaltan bir sebep oldu. Dolayısıyla Safari Haricileri bu kez, başlarına Halid Bin Hamid Ez-Zin-nati'yi getirdiler.
Bu sefer de Halid Bin Habib Ez-Zinnati, haricileri peşine katarak Halid Bin Ebi Habib El-Fehri komutasındaki devlet kuvvetleri üzerine yürüdü. Onları El-Eşraf adıyla bilinen savaşta ordusunun iki bölümü arasına alarak hepsini imha etti.
Bu sebepledir ki Ubeydullah Bin El-Habhab'm başına büyük bela açıldı. Halife O'nu merkeze geri çağırırken bu sefer de Kul-sum Bin Iyâd El-Kuşeyri'yi (yedeğine, Belic Bin Buşr ve O'nun da yedeğine Su'laba Bin Selama El-Amiliyye'yi koyarak) Hicri 123 te bir ordunun başında haricilerin üzerine gönderdi.
Bu savaşta komutan Kulsum Bin İyad ile Habib Bin Ebi Ubey-de öldürüldüler. Belic Bin Buşr ise askerlerinden onbin kişiyle birlikte Tanca'ya kaçtı. Dağılan Emevi Ordusu daha sonra çeteler halinde Kayravan'a kadar döndüler. Böylece Batı ve orta Mağrib bölgesi Safariye Haricilerinin nüfuzu altına girerken Halid Bin Hamid Ez-Zinnati de bu bölgenin yegane efendisi oldu.
Orta Mağrib bölgesine gelince, buraya da Ukkaşa Bin Eyyub En-Nağravi ile Abdülvahid BinYezid El-Havari hükmediyorlardı. Kulsum Bin Iyad El-Kuşeyri vaktiyle Batıya doğru hareket edip Yakın Mağrib'i arkasında boş bırakınca Abdülvahid BinYezid EI-Ha-vari gidip rahatça Kabis'e girmişti.
Kayravan'a gelince burasını (Emevi iktidarı adına) Genel Vali Kulsum Bin Iyad El-Kuşeyri tarafından tayin edilen Mesleme Bin Sevade yönetiyordu. Ne varki Mesleme bir ara asilerden Ukkaşe Bin Eyyub'a karşı savaşmış, ancak yenik düşerek sür'atle Kayra-van'daki üssüne dönmek zorunda kalmıştı. Bu da askerlerinin, kendisine isyan etmelerine ve Kayravan'da direnen Said Bin Buc-ra El-Gassanî'yi başlarına geçirmelerine sebep oldu.
Said Bin Bucra Hicri 124 de Kabis'e yürüdü. Kayravan'dan ayrılır ayrılmaz, buraya Ukkaşe Bin Eyyub girmeye çalıştı. Fakat bunu başaramadı. Çünkü bizzat Kayravanlılar Abdurrahman Bin Ukba El-Ğifarî komutasında birleşerek karşı mücadeleye geçtiler. Bunun üzerine Ukkaşe Bin Eyyub çöle kaçtı ve kendisi, gerekse Abdülvahid, aralarında haricilerin önderi Ebu Kurra'nın da bulunduğu Zennate kabilesinin yardımıyla haricileri örgütlemeye çalıştılar.
Bunu haber alan zamanın Emevi Halifesi Hişam Bin Abdul-melik, Mısır Valisi Hanzala Bin Safvan'ı büyük bir ordunun başında haricilerin üzerine sevkederek O'na Kuzey Afrika Valiliği görevini de verdi. Hanzala, Kayravan'a varır varmaz, haricilerle çarpışmak üzere Zab Mevkii'ne bir askeri birlik şevketti. Bu birliğin komutası Abdurrahman Bin Ukba'daydı. Abdurrahman, burada üstünlüğü elde etti. Fakat ikinci bir savaşta Öldürüldü. Aynı zamanda bu sırada Trablus Valiliği görevini yürütmekte bulunan Muavi-ye Bin Safvan da yine Safari Haricileri'nin eliyle öldürüldü. Safa-riler'in önünde artık Kayravan'dan başka bir engel kalmamıştı. Bu yüzden Ukkaşe Bin Eyyub Kayravan'a doğru yürüyerek şehrin yakınlarındaki Karn mevkiinde kampını kurup kuvvetlerini yerleştirdi. Aynı zamanda Abdülvahid de beraberinde Ebukurra'yla birlikte bir kuvvetin başında Tilimsan'a yürüdü. O da el-Asnam denilen mevkide karargâhım kurdu ve devlet kuvvetleriyle arasında cereyan eden çarpışmalarda Vali Hanzala Bin Safvan'in gönderdiği Emevi kuvvetlerine karşı üstünlük elde etti.
Hanzala bu olaydan sonra Kayravan kentine kapanarak burada direnmeye çalıştı. Cepheye bir de hendek kazdırdı. Hicri 125 yılında gücüne güvenince de ilerleyerek Ukkaşe'yi yendi. O'nu esir alarak öldürdü. Elde ettiği kısmî bir başarıdan sonra El-Asnam mevkiinde Abdülvahid ordusunu da bozguna uğrattı.
Bu sırada Abdurrahman Bin Habib Bin Ebi Ubeyde, bölge üzerinde büyük bir nüfuz sahibi olmuştu. Bu etkinliğiyle Vali Safvan'ı, buraları terketmeye mecbur etti. Bu gerçek karşısında son Emevi Halifesi Mervan Bin Muhammed de Abdurrahman m Kuzey Afrika Valiliğini zoraki olarak kabullenmekten başka çare bulamadı.
Abdurrahman da Safari Haricilerinin bütün faaliyetlerini çökertti. Çünkü Tunus'ta Urva Bin El-Velid Es-Sadefi'nin hareketini akamete uğramıştı. Sonra Haricilerin bütün faaliyetlerinin kökünü kazıdı.
Bu olaylardan kısa bir süre sonra Emevi Devleti ortadan kalktı. Safari haricileri ise bu sıralarda zayıf düşmüşlerdi. Kuzey Afrika'da söz sahibi olan tek kişi ise Abdurrahman Bin Habip'ti.
Safarilerle ilgili olarak durum bundan ibaretti. Haricilerden İbadiler'e gelince, bunlar daha çok yakın Mağrip'te faaliyet gösteriyorlardı. Liderleri Abdullah Bin Mes'ud Et-Tecibi Hicri 126 yılında Trablus Bölgesi'nde bir devrim hareketine girişti. Fakat Kuzey Afrika Valisi Abdurrahman Bin Habip, Abdullah'ı ele geçirmeyi başardı ve O'nu öldürdü. Aynı zamanda bu haricinin yönettiği Ha-vara Kabilesini paramparça etti.
Hicri 130 yılında da Abdulcebbar Bin Kays ve El-Haris Bin Tu-leyd EI-Hadrami baş kaldırarak Trablus'u kuşattılar ve şehre girerek valisini öldürdüler. Afrika Genel Valisi'nin ordusunu da üç kez bozguna uğrattılar. Bu iki isyancı Kayravan üzerine yürümeye karar verdikleri bir sırada ihtilafa düşerek birbirlerine girdiler.
İşte bu olay İbadileri zayıf düşürerek 131 yılında da tamamen parçalanmalarına sebep oldu.
Ne varki hariciler arasında olup biten bu iç çekişmeler, onlardan İsmail Bin Ziyad En-Nüfusî'nin 132 yılında yeni bir isyan hareketine girişmesine yinede engel olmadı. İsmail Kabıs'ı istila etti. Fakat Vali Abdurrahman Bin Habib çabuk davranarak îbadileri
bozguna uğrattı.
İşte böyle sürüp giden Haricilerin durumu Abbasi Devleti kurulduğu sırada da pek iyi değildi. Fakat Abdurrahman Bin Habip bu ara ölmüş, yakınları arasında siyasi çekişmeler başlamıştı.
Bu olaylar Abbasi Devletini meşgul edince fırsattan yararlanan harici faaliyetleri El-Mansur döneminde yeniden canlanmaya başladı. Zaten Es-Seffah zamanında da bu faaliyetlerde biraz kımıldama olmuştu.
Afrika Genel Valisi Abdurrahman Bin Habib, yerine kendisinden sonra geçmek üzere oğlu Habib'i tayin etmişti.
Haricilerin elebaşılarından Asım bin Cemil'le ilişkisi olan Ha-bib'in amcası Abdulvaris yeğeni ile otorite konusunda kavgaya girişti. Fakat Abbasilere taraftar olarak görünmeye de çalıştı veya halk O'nu böyle davranmakta samimi zannetti.
Her şeye rağmen Habib Hicri 135 te Haricileri, feci şekilde bozguna uğratmayı başardı [32]
[1] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/187-190.
[2] OSaym cereyan ettiği şartlara bakılacak olursa Halife'nin amcası Davud'un, yeğeninin güvenliğini temin etmek ve O'na moral vermek İçin böyle davrandığı anlaşılmaktadır. (Mütercim)
[3] Ahzab Suresi; Ayet: 33
[4] Şûra Suresi; Ayet: 23
[5] Şuara Suresi; Ayet: 214
[6] Haşr Suresi; Ayet: 7
[7] Enfal Suresi; Ayet: 41
[8] Sebeîler: içinden kafir olduğu halde dışından müslüman geçinen yahu-di Abdullah Bin Sebe' adlı ajanın yandaşları. Bu adam islamı yıkmak için sürekli faaliyetlerde bulundu. Sinsi bir şekilde Hz. Ali'ye sokularak (O'nu emellerine alet etmek için) kendisine islamm kabul etmediği (ilahlık gibi) garip vasıflar is-nad etmeye çalıştı.
[9] İlk Abbasi Halifesi Ebulabbas Es-Saffah'ın amcası Davud Bin Ali'nin,
konuşmasını bu cümleyle bitirmesinin, çağımızda hala bütün canlılığıyla müslümanların gündeminde bulunan bu inanca ciddi bir ifadeyle temas etmesi bakımından ilginçtir. Bu da Hz. İsa'nın kıyamete yakın, göklerden İnip beşeriyeti idare edeceği ve eşsiz bir adalet uygulayacağı İnancıdır. AbbasİIer'in o zamana kadar işbaşında kalacaklarına dair bu cümlede geçen ifadenin ne derece isabetli olduğu hakkında ise sanırım birşey söylemeye gerek yoktur. Bu inanca kaynaklık eden bilgilerin bir hadise dayandırılması ihtimali varsa o hadisin isnadında-ki doğruluk derecesi de erbabını ilgilendirir. (Mütercim
[10] -ül Esir, El-Kamil tere, c. 5, s. 334-340, 373-374; İbn-i Kesir, El-Bida-ye tere, c. 10, s. 75-78, 87-98, 103-108
Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/190-203.
[11] Ibn-ül Esir, El-Kamil tere, c. 5, s. 354-356
[12] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/203-204.
[13] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/204.
[14] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/204-205.
[15] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/205.
[16] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/205.
[17] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/205.
[18] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/206..
[19] Sümeysat: Günümüzde Adıyaman'ın Samsat ilçesinin eski adı
[20] Zira Bey'at islamda bir akittir, manevi bir taahhüttür
[21] İbn-ül Esir, El-Kamil tere, c. 5, s. 353-354
Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/206-207.
[22] İbn-ül Esir, EI-Kamil tere, c. 5, s. 340-343, 345-348, 351-353
[22] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/207-210.
[23] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/210.
[24] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/210.
[25] Bu şahıs, Hz. Hüseyin'in katili Şimr (veya Şümeyr Bin Zi'l Cevşen)'in torunudur
[26] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/210.
[27] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/211.
[28] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/211.
[29] Halep yakınlarında bir belde
[30] tbn-üi Esir, EI-Kamil tere, c. 5, s. 361-364
Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/211-212.
[31] İbadiyye; günümüzdeki siyasi bir mezhep olmaktan çıkmış, haricilik özelliğini de kaybetmiştir. Sadece bir fıkıh mezhebi görünümündedir. Ehl-i Sünnet dünyasına entegre olmuşlardır. İbadiyye mezhebi Kuzey Afrika Ülkelerinden Zengibar'm resmi mezhebidir. (Mütercim)
[32] İbn-ül Esir, EI-Kamil tere, c. 5, s. 209-211, 217, 227-228, 281-282, 362, 366-368, 375-376
Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 4/212-217.