SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DEA’

<< 3847 >>

DEVAM: 4- GENİŞ KAPSAMLI DUALAR BABI

 

حدّثنا يُوسُفُ بْنُ مُوسى الْقَطَّانُ. حدّثنا جَرِيرٌ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم، لِرَجُلٍ ((مَا تَقُولُ فِي الصلاةِ؟)) قَالَ: أَتَشَهَّدُ ثُمَّ أَسْأَلُ اللهَ الْجَنَّةَ، وَأَعُوذُ بِهِ مِنَ النَّارِ. أَمَا وَاللهِ! مَا أُحْسِنُ دَنْدَنَتَكَ، وَلاَ دَنْدَنَةَ مُعَاذٍ.  قَالَ ((حَوْلَهَا نُدَنْدِنُ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح، رجاله ثقات.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir adam a: «Namaz da (yani oturunca) ne diyorsun? » diye sordu. Adam: Ben teşehüdü (tehiyat ve salavat) okuyorum. Sonra Allah'tan cennet diliyor ve cehennem ateşinden O'na sığınıyorum. Ama, Vallahi ben ne senin ne okuduğunu ne de Muaz'ın ne okuduğunu bilmiyorum. dedi. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Biz onun çevresinde (yani senin okuduğun şeylere yakın) sözler söyleriz,» buyurdu.

 

Not: Zevaid'de bunun senedinin sahih ve ravilerinin güvenilir olduğu belirtilmiştir.

 

AÇIKLAMA:      Bu babın ilk hadisi Müslim tarafından da rivayet edilmiştir. Diğer iki hadis Zevaid nevindendir. Son hadis, 910 numarada da geçmiş olup gerekli izah orada verilmiştir.

 

BU HADİSLERDEN ÇIKAN HÜKÜMLER :

 

1- Mu'min kişi, en makbul ve en geniş kapsamlı duaların neler olduğunu, Allah Teala'ya nasıl dua edilmesinin uygun olduğunu öğrenmek için yetenekli ilim ehline müracaat etmelidir.

 

2- Dini ilimlerle mücehhez zatlar aile ferdIerine ve çevrelerindeki müslümanlara; diğer dini sahalarda olduğu gibi, Allah'a dua etmek konusunda da ışık tutmalı ve ders vermelidir.

 

3- Alimler çevrelerindeki insanların ibadetlerinine şekilde ifa ettiklerini soruşturmalı ve onlara bu konuda da yardımcı olmalıdır.

 

4- Namazın sonunda ve selamdan önce dua edilmelidir ve bu duada Allah'tan cennet dilenmeli, cehennem ateşinden O'na sığınmalı.