MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

HAC

<< 1722 >>

80- Mina Dışında Geceleme; Deve Çobanlarının Cemreleri Taşlaması ile ilgili Hususlar

 

1. Asım b. Adiy

 

- - (-)

12204 (1)- Ebu'l-Beddah, babasından bildiriyor: "Hz. Peygan1ber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çobanların cemreleri gün aşırı taşlamalarına izin verdi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hac 2/202 (1976) rivayet etti.

 

 

 

12205 (2)- Ebu'l-Beddah b. Asım b. Adiy, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) deve çobanlarının Mina dışında gecelemelerine ruhsat verdi. Buna göre deve çobanları Kurban bayramının birinci gününde ilk taşlamayı yaparlar. İkinci ve üçüncü günlerde yapılacak taşlamayı bayramın ikinci veya üçüncü gününde ikisini bir arada yaparlar. En son da dönüş günündeki taşlamayı yaparlar."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hac 2/202 (1975), Tirmizi, hac 3/280 (955, "hasen sahih"), Nesai, menasik 5/273 (3069), İbn Mace, menasik 2/1010 (3037) ve Malik, hac 1/408 (218) rivayet ettiler.

 

 

 

12206 (3)- Ebu'l-Beddah b. Asım b. Adiy, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) deve çobanlarının (Mina dışında) gecelemelerine ruhsat verdi. Buna göre deve çobanları Kurban bayramının birinci gününde ilk taşlamayı yaparlar. Diğer iki günde yapılacak taşlamayı bayramın ikinci veya üçüncü gününde ikisini bir arada yaparlar." Malik der ki: "Sanırım Abdullah, bir arada yapılacak iki günlük taşlamanın ikinci günde yapılacağını, en sonda da dönüş gününün taşlarının atılacağını söylemek istedi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12207 (4)- Asım b. Adiy bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çobanların bir gün şeytanı taşlayıp bir gün ve gece de hayvanların başında kalmalarına, sonraki günde ise taşlamaları yapmalarına ruhsat verdi."

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

- - (-)

12208 (1)- Abdullah bildiriyor: "Abbas sikaye (hacılara su dağıtma) görevi dolayısıyla Mina günlerinde Mekke'de kalmak için izin isteyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona izin verdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1634, 1743), Müslim (1315) ve Ebu Davud (1959) rivayet ettiler.

 

 

 

12209 (2)- İbn Ömer der ki: "Abbas b. Abdilmuttalib sikaye (hacılara su dağıtma) görevi dolayısıyla Mina gecelerinde Mekke'de kalmak için izin isteyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona izin verdi."

 

[Sahih]

 

 

 

12210 (3)- İbn Ömer bildiriyor: "Abbas sikaye (hacılara su dağıtma) görevi dolayısıyla Mina'da kalınması gereken gece Mekke'de kalmak için izin isteyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona izin verdi."

 

[Sahih]

 

 

 

12211 (4)- İbn Ömer bildiriyor: "Abbas b. Abdilmuttalib sikaye (hacılara su dağıtma) görevi dolayısıyla Mina gecelerinde Mekke'de kalmak için izin isteyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona izin verdi."

 

[Sahih]

 

 

 

81- Mina'da Namazı Kısaltarak Kılmak; Mina Günlerinde Oruç Tutmamak

 

ı. Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

- - (-)

12212- Abdurrahman b. Yezid der ki: Abdullah (b. Mes'ud), Osman'ın Mina'da namazı dört rekat olarak kıldırdığını görünce şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında (Mina'da) namazı iki rekiit olarak kıldım. Ebu Bekr'in arkasında iki rekat olarak kıldım. Ömer'in de arkasında iki rekat olarak kıldım. Şimdi ise kıldığımız bu dört rekattan payıma kabul görmüş iki rekat düşmesini çok isterdim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2962) rivayet etti.

6843 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Enes b. Malik

 

- - (-)

12213- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da namazı iki rekat olarak kıldı. Ebu Bekr de Mina'da namazı iki rekat olarak kıldı. Ömer de Mina'da namazı iki rekat olarak kıldı. Osman ise hilafetinin ilk dört yılında Mina'da namazı iki rekat olarak kıldı, daha sonra ise tam kılmaya başladı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (4271) rivayet etti.

6832 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

3. Ebu Zer

 

- - (-)

12214- Kasım b. Avf eş-Şeybani, bir adamdan bildiriyor: Ebu Zer'e bir şey vermek için yanına Rebeze'ye gittik. Ancak onu yerinde bulamadık. Nerede olduğunu sorduğumuzda: "Hac için izin istedi ve hacca gitti" dediler. Bunun üzerine peşinden gittik. Mina'da iken yanına vardık. Oradayken bir ara kendisine: "Osman burada namazı dört rekat olarak kıldırdı" denilince Ebu Zer buna çok öfkelendi, bu konuda ağır laflar etti ve: "Burada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namazı iki rekat olarak kıldım. Ebu Bekr ve Ömer'le de birlikte iki rekat olarak kıldım" dedi. Daha sonra namaza kalktı ve dört rekat olarak kıldı. Ona: "Mu'minIerin emirini bir konuda kınadın, ama aynısını sen yapıyorsun" dediğimizde şu karşılığı verdi: "İhtilafın vebali bundan daha ağırdır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi ve şöyle buyurdu: ''Benden sonra da sizin başınıza yöneticiler geçecektir. Sakın başınıza geçen kişinin değerini dÜşÜrmeyin. Zira onun değerini dÜşürmek isteyen kiş) İslam boyunduruğunu boynundan çıkarmış olur. Yönetici de açtığı bu yarayı tekrar kapatana -ki bunu zor yapar- ve ona gerekli değeri verene kadar da tövbesi kabul görmez'' buyurdu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç şeyden hiçbir zaman geri durmamamızı emretti. Bunlardan biri iyiliği emretmektir. Diğeri kötülükten nehyetmektir. Bir diğeri de insanlara sünnetleri öğretmektir."

 

27242 Cl)'de tekrar edecektir.

 

 

 

82- Teşrik Günlerinin Ortasında Hutbe Vermek

 

1. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ashabından Biri

 

- - (-)

12215- Ebu Nadra bildiriyor: Şahit olan birinin bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), teşrik günlerinin ortasında bir hutbe verdi. Bu hutbede: ''Ey insanlar! Rabbiniz birdir! Babanız birdir! Takva dışında Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın Arap olana, kızılın siyaha, siyahın da kızıla herhangi bir üstünlüğü yoktur'' buyurdu ve: ''Tebliğ ettim mi?'' diye sordu. Ashab: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tebliğini yaptı" dediklerinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bugün nasıl bir gündür?'' diye sordu. "Mukaddes bir gündür" dediler. ''Bu ay nasıl bir aydır?'' diye sorunca: "Mukaddes bir aydır" dediler. ''Bu belde nasıl bir beldedir?'' diye sorunca yine: "Mukaddes bir beldedir" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böylesi kutsal bir beldede ve böylesi kutsal bir ayda bu gününüzün kutsalfığı gibi kanlarınız ve malfarınız birbirinize haramdır'' buyurdu ve: ''Tebliğ ettim mi?'' diye sordu. Ashab: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tebliğini gaptı"

dediklerinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunları burada olanlar olmayanlara bildirsin'' buyurdu.

 

Ebu Nadra der ki: "Adam bunu bana rivayet ederken kan ve malın yanında namusu da zikredip zikretmediğini bilmiyorum."!

 

[-Sahih-]

 

Heysemi (3/266): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

2. Bişr b. Suhayın

 

- - (-)

12216- Bişr b. Suhaym bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) teşrik günlerinden birinde bir hutbe verdi ve: "Cennete ancak müslüman olanlar girecektir. Bu günler de (teşrik günleri) yeme içme günleridir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, savm rivayet etti.

7904 (l)'de tekrar etmiştir.