ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

A’RAF

156

وَاكْتُبْ لَنَا فِي هَـذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ إِنَّا هُدْنَـا إِلَيْكَ قَالَ عَذَابِي

أُصِيبُ بِهِ مَنْ أَشَاء وَرَحْمَتِي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْءٍ فَسَأَكْتُبُهَا لِلَّذِينَ يَتَّقُونَ

وَيُؤْتُونَ الزَّكَـاةَ وَالَّذِينَ هُم بِآيَاتِنَا يُؤْمِنُونَ

 

156. "Bize hem bu dünyada hem de ahirette iyilik yaz. Çünkü biz Sana döndük." Buyurdu ki: "Ben kimi dilersem onu azabıma uğratırım. Rahmetim ise herşeyi kuşatmıştır. Onu sakınanlara, zekatı verenlere, bir de ayetlerimize iman edenlere, işte onlara yazacağım."

 

Yüce Allah'ın: "Bize hem bu dünyada hem de ahirette iyilik yaz." Yani, kendisi sebebiyle bizim için hasenatın yazılacağı salih ameller işleme başarısını (dünyada) ver. Ahirette de bunların mükafatını bize ver. "Çünkü biz Sana döndük." Sana tevbe ettik. Bu şekildeki açıklamayı, Mücahid, Ebu'l-Aliye ve Katade yapmıştır.

 

"Dönmek," tevbe etmek demektir. Buna dair açıklamalar daha önceden el-Bakara Süresi'nde (62. ayet, 2. başlıkta) geçmiş bulunmaktadır.

 

"Buyurdu ki: Ben kimi dilersem onu azabıma uğratırım." Yani, azabımı hakedenlere veririm. Bu da şu demektir: Bu sarsıntı ve yıldırım Benden gelen bir azaptır, kimi dilersem onu bu azaba çarptırırım. "Kimi dilersem" ifadesinin, kimi saptırmayı dilersem ... demek olduğu da söylenmiştir.

 

"Rahmetim ise herşeyi kuşatmıştır" buyruğu, rahmetin umumi olduğunu, yani sonsuz olduğunu anlatmaktadır. Bu da şu demektir: Rahmetime kim girerse girsin onu da kapsamına alır. Rahmetim onu kapsamaktan aciz değildir.

 

Şöyle de açıklanmıştır: Benim rahmetim bütün mahlukatı kuşatmıştır.

 

Öyle ki hayvanın bile bir merhameti, yavrusuna bir şefkati vardır. Müfessirler der ki: İblis de dahil olmak üzere her şey bu ayet-i kerime dolayısıyla ümitvar olmuş, o da: Ben de bir şeyim demiştir: Bunun üzerine Yüce Allah: "Onu sakınanlara. .. yazacağım" diye buyurdu. Yahudilerle hıristiyanlar: Biz de sakınanlarız deyince, Yüce Allah (bir sonraki ayet-i kerimede geçtiği üzere):

 

"Onlar ki ... ümmi Peygamber olan O Rasule uyarlar" diye buyurdu. Böylelikle ayet-i kerimenin baş tarafındaki umumu kapsayıcı özelliği, rahmet belli nitelikteki kimselere hasredilerek umum ifade etmekten çıkmaktadır. Yüce Allah'a hamd olsun. Hammad b. Seleme, Ata b. es-Saib'den, o, Said b. Cübeyr'den, o, İbn Abbas'dan şöyle dediğini nakletmektedir: Allah rahmetini bu ümmete yazmıştır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

A’raf 157

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR