SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-İSTİSKA

<< 540 >>

باب: الدعاء في الاستسقاء قائما.

15. Yağmur Duası Sırasında Ayakta Durmak

 

وقال لنا أبو نعيم، عن زهير، عن إسحق: خرج عبد الله بن يزيد الأنصاري، وخرج معه البراء بن عازب وزيد بن أرقم، رضي الله عنهم، فاستسقى، فقام بهم على رجليه على غير منبر، فاستغفر، ثم صلى ركعتين يجهر بالقراءة، ولم يؤذن ولم يقم.قال أبو إسحق: ورأى عبد الله بن يزيد النبي صلى الله عليه وسلم.

 

[-1022-] Ebu İshak'tan nakledilmiştir: "Bir gün Abdullah İbn Yezîd musallaya çıkıp yağmur duası etti. Beraberinde Bera İbn Azib ile Zeyd İbn Erkam da vardı. Dua sırasında ayakta duruyordu, fakat minbere çıkmamıştı. Ardından Allah'tan mağfiret / bağışlanma diledi (istiğfar) ve daha sonra iki rekat namaz kıldı. Namazda açıktan okumuştu, fakat ezan okunmadığı gibi kamet de getirilmemişti.

 

Abdullah İbn Yezîd Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'i yağmur duasında görmüş bir sahabîdir."

 

 

حدثنا أبو اليمان قال: أخبرنا شعيب، عن الزهري قال: حدثني عباد بن تميم: أن عمه، وكان من أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم، أخبره: أن النبي صلى الله عليه وسلم خرج بالناس يستسقي لهم، فقام فدعا الله قائما، ثم توجه قبل القبلة، وحول رداءه، فسقوا.

 

[-1023-] Abbad İbn Temîm bir sahabî olan amcasının şunları anlattığını nakletmiştir: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bir grup cemaatle birlikte musallaya çıkıp onlar için yağmur duası etti. Dua sırasında ayakta durdu. Ardından kıbleye yönelip omuzuna almış olduğu ridasını çevirdi. Duanın hemen ardından yağmur yağmaya başladı."

 

 

AÇIKLAMA:     Yağmur duası ederken ayakta durulur. Bu sırada hutbe okuyor olmak ile olmamak arasında bir fark yoktur. İbn Battal bu şekilde ayakta durmanın hikme­tini şöyle açıklamıştır: "Bunun hikmeti şudur: Yağmur duası sırasında huşu ve Allah'a tam bir yönelme gerekir. Bunun için en uygun hallerden biri de ayakta durmaktır." Ayakta durmak kişinin yaptığı işe verdiği önemi ve titizliği gösteren bir davranış olduğu için yağmur duası sırasında ayakta durulacağını söyleyenler de olmuştur. Dua, yağmur isterken yapılan amellerin en önemlisidir. Bu amel için en uygun hallerden biri de ayakta durmaktır. Bununla birlikte Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in insanların kendisini görmelerini ve yaptıklarına uymala­rını sağlamak için kalkmış olması da ihtimal dahilindedir.

 

Abdullah İbn Yezîd, hicrî 64 yılında Abdullah İbnü'z-Zübeyr tarafından Küfe valisi olarak tayin edilince bu yağmur duasını yapmıştır. Söz konusu olay Muh­tar İbn Ebu Ubeyd es-Sakafî'nin Kufe'yi ele geçirmesinden önce yaşanmıştır.

 

Bu rivayetteki ifadeye bakıldığında i!k anlaşılan namazın hutbeden sonra kı­lındığıdır. Nitekim başka bir rivayette Süfyan-ı Sevrî bunu açıkça ifade etmiştir. Ancak Şu'be'nin Ebu İshak'tan naklettiği rivayet bundan farklıdır: "Abdullah İbn Yezîd, yağmur duası etmek üzere insanlarla birlikte musallaya çıktı. Orada iki rekat namaz kıldıktan sonra yağmur duası etti." Daha önce de açıkladığımız gibi alimlerin çoğunluğuna göre önce namaz kılınır. Bununla birlikte İbnü'l-Münzir gibi bazı alimlere göre önce hutbe okunur. Fakat Ebu Hamid ve daha başka alimlerin söylediği gibi bu görüş ayrılığı söz konusu uygulamalardan sadece birinin caiz olduğuna dair değildir, hangi uygulamanın daha iyi olduğuna yöne­liktir.

 

ibn Battal, yağmur duası namazında ezan ve kametin olmadığına dair alim­lerin icmasının bulunduğunu söylemiştir. Her şeyin en doğrusunu sadece Allah bilir.

 

 

باب: الجهر بالقراءة في الاستسقاء.

16. Yağmur Duası Namazında Kıraatin Açıktan Olması

 

حدثنا أبو نعيم: حدثنا ابن أبي ذئب، عن الزهري، عن عباد بن تميم، عن عمه، قال: خرج النبي صلى الله عليه وسلم يستسقي، فتوجه إلى القبلة يدعو، وحول رداءه، ثم صلى ركعتين، جهر فيهما بالقراءة.

 

[-1024-] Abbad İbn Temîm amcasının şunları anlattığını nakletmîştir: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem yağmur duası etmek üzere musallaya çıktı. Bu sırada kıbleye doğru yöneldi ve omuzuna almış olduğu ridasını çevirdi. Daha sonra da kıraatin açıktan olduğu iki rekatlık bir namaz kıldı."

 

 

AÇIKLAMA:     İbn Battal yağmur duası namazı sırasında kıraatin açıktan olması gerektiğine dair alimlerin icmasının bulunduğunu nakletmiştir.

 

 

باب: كيف حول النبي صلى الله عليه وسلم ظهره إلى الناس.

17. Resulullah (s.a.v.)Cemaate Sırtını Nasıl Döndü?

 

حدثنا آدم قال: حدثنا ابن أبي ذئب، عن الزهري، عن عباد بن تميم، عن عمه، قال:

 رأيت النبي صلى الله عليه وسلم يوما خرج يستسقي، قال: فحول إلى الناس ظهره، واستقبل القبلة يدعو، ثم حول رداءه، ثم صلى لنا ركعتين، جهر فيهما بالقراءة.

 

[-1025-] Abbad İbn Temîm amcasının şunları anlattığını nakletmiştir: "Ben Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yağmur duası etmek üzere musallaya çıktığını gördüm. Cemaate sırtını dönüp kıbleye doğru yöneldi ve dua etti.

 

Daha sonra omuzuna almış olduğu ridasını çevirdi ve ardından da kıraatin açıktan olduğu iki rekatlık bir namaz kıldı."

 

 

باب: صلاة الاستسقاء ركعتين.

18. Yağmur Duası Namazı İki Rekattır

 

حدثنا قتيبة بن سعيد قال: حدثنا سفيان، عن عبد الله بن أبي بكر، عن عباد بن تميم، عن عمه:

 أن النبي صلى الله عليه وسلم استقى، فصلى ركعتين، وقلب رداءه.

 

[-1026-] Abbad İbn Temîm amcasının şunları anlattığını nakletmiştir: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem yağmur duası edip iki rekat namaz kıldırdı ve omuzuna almış olduğu ridasını çevirdi."

 

 

باب: الاستسقاء في المصلى.

19. Yağmur Duası Namazı İçin Musallaya Çıkmak

 

حدثنا عبد الله بن محمد قال: حدثنا سفيان، عن عبد الله بن أبي بكر، سمع عباد بن تميم، عن عمه قال: خرج النبي صلى الله عليه وسلم إلى المصلى يستسقي، واستقبل القبلة، فصلى ركعتين، وقلب رداءه.قال سفيان: فأخبرني المسعودي، عن أبي بكر قال: جعل اليمين على الشمال.

 

[-1027-] Abbad İbn Temîm amcasının şunları anlattığını nakletmiştir: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem yağmur duası etmek üzere musallaya çıktı ve kıbleye doğru yönelip iki rekatlık bir namaz kıldı ve omuzuna almış olduğu ridasını çevirdi."

 

Süfyan şöyle demiştir: "Mesudî, Ebu Bekir İbn Muhammed'in şöyle dediğini bana haber verdi: "Sağ tarafını sol tarafa geçirdi."

 

 

AÇIKLAMA:     İbn Battal şöyle demiştir: "Ebu Bekir'den nakledilen rivayet namazın hutbeden önce olduğunu göstermektedir. Çünkü bu rivayette Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in ridasını çevirmeden önce namaz kıldığı zikredilmektedir. Zaten Ebu Bekir, hutbenin namazdan önce olduğunu nakleden oğlu Abdullah İbn Ebu Bekir'den daha sağlam bir hafızaya ve hadis nakletme yeteneğine sahiptir."

 

 

باب: استقبال القبلة في الاستسقاء.

20.Yağmur Duası İçin Musallaya Çıkıldığında Hutbe Okurken Kıbleye Yönelmek

 

حدثنا محمد قال: أخبرنا عبد الوهاب قال: حدثنا يحيى بن سعيد قال: أخبرني أبو بكر بن محمد: أن عباد بن تميم أخبره: أن عبد الله بن زيد الأنصاري أخبره: أن النبي صلى الله عليه وسلم خرج إلى المصلى يصلي، وأنه لما دعا، أو أراد أن يدعو، استقبل القبلة، وحول رداءه.قال أبو عبد الله: ابن زيد هذا مازني، والأول كوفي، وهو ابن يزيد.

 

[-1028-] Abbad İbn Temîm, ensardan Abdullah İbn Zeyd'in kendisine şu haberi verdiğini nakleder:  "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem namaz kıldırmak üzere musallaya çıktı. Dua ederken - veya dua etmek isteyince - kıbleye yöneldi ve omuzuna attığı ridasını çevirdi."

 

Ebu Abdullah şöyle demiştir: "Bu İbn Zeyd el-Mazinî'dir. Halbuki daha önceki rivayette adı geçen ravi Kufe'li olup adı İbn Yezîd'dir."