SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-İ’TİKAF

<< 955 >>

باب: اعتكاف النساء.

6- Kadınların İtikaf Yapması

 

حدثنا أبو النعمان: حدثنا حماد بن زيد: حدثنا يحيى، عن عمرة، عن عائشة رضي الله عنها قالت:

 كان النبي صلى الله عليه وسلم يعتكف في العشر الأواخر من رمضان، فكنت أضرب له خباء، فيصلي الصبح ثم يدخله، فاستأذنت حفصة عائشة أن تضرب خباء فأذنت لها، فضربت خباء، فلما رأته زينب بنت جحش ضربت خباء آخر، فلما أصبح النبي صلى الله عليه وسلم رأى الأخبية، فقال: (ما هذا). فأخبر، فقال النبي صلى الله عليه وسلم: (آلبر ترون بهن). فترك الاعتكاف ذلك الشهر، ثم اعتكف عشرا من شوال.

 

[-2033-] Aişe r.anha şöyle demiştir: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Ramazanın son on gününde itikaf yapardı. Ben onun için çadır kurmuştum. O, sabah namazını kılınca çadıra girerdi.

 

Bir gün Hafsa, Aişe'den kendisine çadır kurmak için Hz. Nebi'den izin istemesini söyledi. Aişe de izin istedi. Hafsa çadırı kurdu. Zeyneb binti Cahş bunu görünce o da başka bir çadır kurdu. Hz. Nebi sabahleyin çadırları görünce "Bunlar ne?" diye sordu. Kendisine durum bildirildi. Bunun üzerine Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "Bu çadırların kurulması ile hayır beklediğinizi mi zannediyorsunuz?" dedi. O ay itikaf yapmaktan vaz geçti. Daha sonra Şevval'de on gün itikaf yaptı.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu konuda kadınların itikaf yapmasının hükmü ele alınmaktadır.

 

Şafiî, kadınların cemaatle namaz kılınan mescitte itikaf yapmasını mutlak olarak mekruh görmüş ve bu konuda geçen hadisi delil getirmiştir. Çünkü bu hadis, kadının kendi evindeki mescit dışında itikaf yapmasının mekruh olduğunu göstermektedir. Çünkü kadın cemaatle namaz kılınan bir mescitte itikaf yaptı­ğında çok kimsenin onu görmesine maruz kalır.

 

Hanefîler kadının itikafının sahih olması için, evinin mescidinde itikaf yap­masını şart koşmuşlardır. Onlardan bir rivayete göre, mescitte kocası ile birlikte itikaf yapabilir. Ahmed İbn Hanbel de bu görüştedir.

 

Hz. Nebi'in Itikafı Terk Etmesinin Sebebi

 

Ebu Muaviye'nin rivayetinde "Hz. Nebi çadırının sökülmesini emretti ^e çadırı söküldü" ifadesi yer almaktadır.

 

Hz. Nebi, eşlerinin çadır kurdurmalarının, kıskançlıktan kaynaklanan birbirlerine karşı övünme ve Hz. Nebi'e yakın olma konusunda rekabetten kaynaklanmasından dolayı itikafın dindeki konuluş amacının dışına çıkmasından korkmuştur.

 

Diğer bir ihtimale göre ise Hz. Nebi, Aişe ve Hz. Hafsa'ya ilk ola­rak izin verince, diğer hanımlarının da bunlara bakarak çadır kurmaları sonu­cunda mescidin namaz kılanlara yetmeyecek kadar daraldığını görmüştür.

 

Diğer bir ihtimale göre Hz. Nebi, itikaf sırasında yanında hanımları bulununca kendisinin evde imiş gibi olacağını ve bunun da kendisinin arzuladığı ibadeti ve itikafin maksadını yok edeceğini görmüştür.

 

 

Hadisten Çıkan Bazı Sonuçlar

 

İbnü'l-Münzİr ve diğer alimler şöyle demişlerdir: Hadis, kadının kocasından izin almadıkça itikaf yapamayacağını göstermektedir. İzinsiz olarak itikaf yaparsa koca, karısını itikaftan çıkarabilir. İzin verdiğinde de izninden dönüp hanımını itikattan çıkarabilir.

 

Mescitte çadır kurmak caizdir.

 

Kadınların mescitte itikaf yapmamaları daha faziletlidir.

 

îtikafa girdikten sonra bundan çıkmak caizdir. İtikafa niyet etmek ve başla­makla itikaf gerekli olmaz. Bundan, nafile ibadete başlamakla bu ibadetin gerekli olacağını kabul edenlerin aksine diğer nafileler için de aynı sonuç çıkarılabilir.

 

İtikaf yapan kişinin itikafına başlayacağı vakit sabah namazından sonrasıdır. Evzaî, Leys ve Sevrî bu görüştedir. Dört imam ve diğer bir grup ise "kişi güneşin batmasından az önce İtikafa başlar" demişler ve bu hadisi de "Hz. Nebi İtikafa gecenin başında girmiştir" şeklinde tevil etmişlerdir.

 

İtikaf yapmak için mescitte olmak şarttır. Çünkü kadınların evlerde bulun­maları dinde konulmuş bir hükümdür. Şayet itikaf için mescit şart olmasaydı, hadiste zikredilen izin ve yasak söz konusu olmaz, onların evlerindeki mescitler­de itikaf yapmaları ile yetinilirdi.

 

Kıskançlık kötü bir huydur. Çünkü bu daha faziletli olanın terk edilmesine sebep olan hasetten kaynaklanır.

 

Bir maslahat söz konusu olduğunda daha faziletli olan bir amel terk edilebilir.

 

Yaptığı amelde gösterişe düşmekten korkan kimse amelini terk edip yarıda bırakabilir.

 

İtikaf, niyetle gerekli olmaz. Hz. Nebi'in bunu kaza etmesi ise müstehap olduğundandır. Çünkü o, bir amel yaptığında bunu sağlam yapardı. Bu  hanımlarının da Şevvalde itikaf yaptıkları nakledilmemiştir.

 

Kadın mescitte itikaf yaptığında kendisini başkalarının gözünden örten bir şey edinmesi müstehaptır. Namaz kılanlara mescidi daraltmayacak şekilde itikaf yapmalıdır.

 

Hz. Hafsa'nm Aişe olmaksızın doğrudan izin isteyememesi, Aişe'nİn onumunu göstermektedir. Bunun sebebi, Hz. Nebi'İn o gece Aişe'nin vinde kalmış olması da olabilir.

 

 

باب: الأخبية في المسجد.

7- Mescitte Çadırlar Kurmak

 

حدثنا عبد الله بن يوسف: أخبرنا مالك، عن يحيى بن سعيد، عن عمرة بنت عبد الرحمن، عن عائشة رضي الله عنها:

 أن النبي صلى الله عليه وسلم أراد أن يعتكف، فلما انصرف إلى المكان الذي أراد أن يعتكف، إذا أخبية: خباء عائشة، وخباء حفصة، وخباء زينب، فقال: (آلبر تقولون بهن). ثم انصرف فلم يعتكف، حتى اعتكف عشرا من شوال.

 

[-2034-] Aişe r.anha şöyle demİŞtİr: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem itikaf yapmak istedi. İtikaf yapmak istediği yere gittiğinde bir de baktı ki burada Aişe'nin, Hafsa'nın ve Zeyneb'in çadırları var. Bunun üzerine Hz. Nebi îu çadırların hayır mı olduğunu zannediyorsunuz" buyurdu. Sonra itikaf yapmaksızın çıktı gitti. Ancak daha sonra Şevvalde on gün itikaf yaptı.