SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-ENBİYA

<< 1386 >>

EK SAYFA – 1386-2

{ولوطا إذ قال لقومه أتأتون الفاحشة وأنتم تبصرون. أئنكم لتأتون الرجال شهوة من دون النساء بل أنتم قوم تجهلون. فما كان جواب قومه إلا أن قالوا أخرجوا آل لوط من قريتكم إنهم أناس يتطهرون. فأنجيناه وأهله إلا امرأته قدرناها من الغابرين. وأمطرنا عليهم مطرا فساء مطر المنذرين} /النمل: 54 - 58/.

15. "LUT'U DA (NEBİ GÖNDERDİK). HANİ O KAVMİNE DEMİŞTİ Kİ: 'SİZ BU FUHŞU BİLE BİLE Mİ İŞLERSİNİZ? SİZ KADINLARI BIRAKIP, ŞEHVETLE ERKEKLERE Mİ YAKLAŞIRSINIZ? DOĞRUSU SİZ CAHİLLİK EDEN BİR KAVİMSİNİZ.' KAVMİNİN CEVABI: 'LUT''U DA, AİLESİNİ DE MEMLEKETİNİZDEN ÇIKARIN. ÇÜNKÜ ONLAR TEMİZLİK TASLAYAN KİMSELERDİR' DEMELERİNDEN BAŞKA BİR ŞEY OLMADI BİZ DE ONU VE AİLESİNİ KURTARDIK. KARISI MÜSTESNA. ONUN KALANLARDAN OLMASINI TAKDİR ETMİŞTİK .. BİZ ÜZERLERİNE BİR YAĞMUR YAĞDIRDIK. KORKUTULANLARIN YAĞMURU NE KÖTÜDÜR!" [Neml, 54-58] AYETİ

 

حدثنا أبو اليمان: أخبرنا شعيب: حدثنا أبو الزناد، عن الأعرج، عن أبي هريرة رضي الله عنه: أن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (يغفر الله للوط، إن كان ليأوي إلى ركن شديد).

 

[-3375-] Ebu Hureyre r.a.'dan rivayete göre Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Allah Lut'a mağfiret buyursun. Şüphesiz o pek güçlü bir yere (zaten) sığınıyordu."

 

 

AÇIKLAMA:     "Lut'u da (Nebi gönderdik). Hani o kavmine demişti ki: 'Siz bu fuhşu bile bile mi işlersiniz? .. Korkutulanların yağmuru ne kötüdür!"[Neml, 54-58]

 

Denildiğine göre Lut, Haran'ın, o Tareh (Taruh)'in oğludur. İbrahim aleyhisselam'ın kardeşinin oğludur. Yüce Allah onun kavmi ile kıssasını A'raf, Lut, Şuara, Nemi, Saffat ve daha başka Surelerde bize anlatmış bulunmaktadır. Bu kıssanın hulasası şudur: Onlar erkeklerle ilişki kurma sapıklığını başlatmışlardı. Lut kendilerini tevhide ve bu hayasızlıktan vazgeçmeye davet etti. Onlar ise vazgeçmemekte ısrar ettiler. Onlardan kimse de Lut'a yardımcı olmadı. Şehirleri Sedum diye adlandırılıyordu. Bu şehirler Şam (Suriye) topraklarında Gor Zahar'da bulunmaktadır. Yüce Allah onları helak etmek isteyince Cibril, Mikail ve İsrafil'i İbrahim'e gönderdi. Ona misafir oldular ve Hud Suresinde Allah'ın anlattıkları meydana geldi. Daha sonra Lut'un yanına gittiler. Ona da misafir oldular. O kavminin bunlara zarar vereceğinden korktu, onlara dair haberi saklamak istedi. Ancak hanımı, ona misafirlerinin gelmiş olduğu haberini kavmine ulaştırdı. Kavmi yanına gelerek misafirlerin durumunu gizlediğinden ötürü ona çıkıştılar. Onları ele geçireceklerini sandıklarında yüce Allah Cibril vasıtası ile onları helak etti. Lut -karısı dışında- ailesi halkıyla onların yanından çıkıp gitti. Karısı ise kavmi ile birlikte geride kaldı, yahut da Lut ile beraber çıkmakla birlikte azap ona yetişti. Cibril şehirleri kanadının bir ucuyla alt üst etti. Şehirlerinin üstü altına geldi. Şehirlerinin bulunduğu yerde, suyundan ve çevresinde bulunan hiçbir şeyden yararlanmaya imkan bulunmayan kötü kokan bir göloldu.

 

"Allah Lut'a mağfiret buyursun. (Zaten) o şüphesiz pek güçlü bir yere sığınıyordu." O esasen yüce Allah'a sığınıyordu. Nebi (s.a.v.) bu sözleriyle yüce Allah'ın şu buyruğuna işaret etmektedir: "Keşke size yetecek gücüm olsaydı yahut güçlü bir yere sığınabilseydim!" [Hud, 80]

 

Denildiğine göre Lut kavmi arasında onunla aynı soyda birleşen hiç kimse yoktu. Onlar Sedum'lu idiler. Burası da Şam bölgesindendir. İbrahim ile Lut'un asıl menşeleri ise Irak'tır. İbrahim Şam'a hicret edince onunla beraber Lut da hicret etti. Yüce Allah da Lut'u Sedumlulara Nebi gönderince şöyle demişti:

 

Keşke beni koruyacak kimselerim, akrabalarım ve aşiretim olsaydı. Misafirlerimi savunmaları için size karşı onların yardımını isteyecektim.

 

Nevevi der ki: Misafirlerinin durumu dolayısıyla dehşete kapılınca bu sözleri söylemiş olması yahut da o, içten içe Allah'a sığınmakla birlikte misafirlerine karşı mazeret olsun diye bu sözleri açıktan söylemiş olması da mümkündür.

 

Aşirete burada rükün (mealde: yer) denilmesinin sebebi, rükne dayanılmasından ve onunla korunulmasından dolayıdır. Bununla aşireti, güçleri ve koruyuculukları dolayısıyla dağın rüknüne benzetmiş olmaktadır.

 

 

باب: {فلما جاء آل لوط المرسلون. قال إنكم قوم منكرون} /الحجر: 62/.

16. "NİHAYET LUT'A ELÇİLER GELİNCE, DOĞRUSU SİZ TANINMADIK KİMSELERSİNİZ DEDİ."

 

حدثنا محمود: حدثنا أبو أحمد: حدثنا سفيان، عن أبي إسحاق، عن الأسود، عن عبد الله رضي الله عنه قال: قرأ النبي صلى الله عليه وسلم: (فهل من مدكر).

 

[-3376-] Abdullah r.a.'dan dedi ki: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "Fe hel min muddekir: O halde var mı ibret alıp düşünen?" diye okumuştur.