SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 369 >>

بَاب فِي الرُّخْصَةِ فِي ذَلِكَ

133. Kadınların İç Çamaşırları İle Namaz Kılma Ruhsatı

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ بْنِ سُفْيَانَ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ عَنْ أَبِي إِسْحَقَ الشَّيْبَانِيِّ سَمِعَهُ مِنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ شَدَّادٍ يُحَدِّثُهُ عَنْ مَيْمُونَةَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ صَلَّى وَعَلَيْهِ مِرْطٌ وَعَلَى بَعْضِ أَزْوَاجِهِ مِنْهُ وَهِيَ حَائِضٌ وَهُوَ يُصَلِّ وَهُوَ عَلَيْهِ

 

Meymune (r.anha)'dan; "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın bir bölümü kendi üzerinde, diğer bölümü hayız halindeki bir hanımının üstünde olan bir elbise ile namaz kıldığı" rivayet edilmiştir.

 

 

Diğer tahric: Müslim, salat; İbn Mace, tahare; Ahmed b. Hanbel, VI, 67, 99, 129, 137.

 

AÇIKLAMA:     Hadisin konu ile alakası şudur: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendi üzerindeki elbisenin yarışımda hayız halindeki hanımının üzerine örttüğü halde namaz kıldığını ifade etmektedir. Efendimiz bu şekilde namaz kılarken yanında olan zevcesi, Meymune olabileceği gibi aşağıdaki hadisten anlaşılacağı üzere Hz. Aişe de olabilir. Ancak Buhari'nin rivayetinden Meymune olduğu anlaşılmaktadır.

 

Hadiste geçen مِرْطٌ kelimesinin manası yün, keten veya başka bir şeyden yapılan, hem erkeklerin, hem de kadınların göbekten aşağıya ve yukarıya giyebildikleri bir elbise çeşididir.