SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TIB BAHSİ

<< 3890 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْوَارِثِ عَنْ عَبْدِ الْعَزِيزِ بْنِ صُهَيْبٍ قَالَ قَالَ أَنَسٌ يَعْنِي لِثَابِتٍ أَلَا أَرْقِيكَ بِرُقْيَةِ رَسُولِ اللَّهِ قَالَ بَلَى قَالَ فَقَالَ اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ مُذْهِبَ الْبَأْسِ اشْفِ أَنْتَ الشَّافِي لَا شَافِيَ إِلَّا أَنْتَ اشْفِهِ شِفَاءً لَا يُغَادِرُ سَقَمًا

 

Abdülaziz b. Suheyb (r.a)'den rivayet olunduğuna göre;

 

Enes, Sabit (el-Bünânî)ye: "Seni Rasûlullah (s.a.v.)'in duası ile tedavi edeyim mi?" demiş. O da "Evet" demiş. Bunun üzerine (Enes):

 

"Ey insanların Rabbi ve sıkıntıların gidericisi olan Allah'ım. Sen den başka bir şifa verici yoktur. Buna hiç hastalık bırakmayan bir şifa ver" diyerek dua etmiş.

 

 

İzah:

Buharî, tib; Tirmizî, cenâiz

 

Bu hadis-i şerif Hz. Nebi'in hastaları, metinde geçen duaları okuyarak tedavi ettiğine ve hastaları okuyarak teda­vi etmenin caizliğine delâlet etmektedir.

 

Metin geçen cümlesi fiili ile onun mefulu mutlakı olan cümlesi arasına giren cümle-i mu'tanza (parantez cümlesidir. Esasen bu cümle, "Hastalandığım zaman bana şifa veren odur."[Şuarâ 80] âyet-i kerimesinden iktibas edilmiştir.

 

Sükum, hastalık demektir. Bezlü'l-Mechûd yazarının açıklamasına gö­re, buradaki hastalık kelimesiyle vücudu saran maddî hastalıklarla günah­lardan meydana gelen ve kalbe arız olan manevî hastalıkların tümü kastedilmektedir.

 

Binaenaleyh Hz. Nebi'in bu duasında maddî manevî hastalıklara şifa vardır.