SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SUNNE BAHSİ

<< 4675 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ صَالِحٍ حَدَّثَنَا ابْنُ وَهْبٍ قَالَ أَخْبَرَنِي يُونُسُ عَنْ ابْنِ شِهَابٍ أَنَّ أَبَا سَلَمَةَ بْنَ عَبْدِ الرَّحْمَنِ أَخْبَرَهُ أَنَّ أَبَا هُرَيْرَةَ قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ أَنَا أَوْلَى النَّاسِ بِابْنِ مَرْيَمَ الْأَنْبِيَاءُ أَوْلَادُ عَلَّاتٍ وَلَيْسَ بَيْنِي وَبَيْنَهُ نَبِيٌّ

 

Ebu Hureyre (r.a.)'in şöyle dediği rivayet edilmiştir:

 

Ben Rasûlullah (s.a.v.)'i: "Meryem'in oğluna insanların en yakın olanı benim (Çünkü) Nebiler baba bir kardeşler gibidirler ve benimle onun arasında (başka) bir Nebi de yoktur" derken işittim.

 

 

İzah:

Buhari, enbiya; Müslim, fedâil

 

Hz. İsa'ya en yakın insanın Nebi (s.a.v.) olmasından maksat İncil'de İsa'dan sonra Ahmed is­minde bir âhir zaman Nebii geleceğinin müjdelenmesidir. Bazıları aralarında başka Nebi olmadığı için, ikisinin bir zamanda gönderil­mişler gibi biribirine yakın olduklarını söylemişlerse de bu söze itiraz edenler olmuştur. Burada şöyle bir sual hatıra gelebilir: Bu hadiste Rasûlullah (s.a.v.) kendisinin Hz. İsa'nın en yakım olduğunu bildiriyor. Halbuki Kur'an-ı Kerim'de Allahû Teâlâ hazretleri onun Hz. İbrahim'in en ya­kını olduğunu haber vermiştir.

 

Cevap: Bu iki yakınlık arasında bir olumsuzluk ve çelişki yoktur. Pey­gamber (s.a.v.), Hz. İbrahim'in yolundan gitmesi itibariyle Hz. İbrahim'in en yakını olduğu gibi, yukarıda belirttiğimiz şekilde Hz. İsa'nın da en ya­kınıdır. Bu iki yakınlığın biri diğerine mani değildir.

 

Evladu'l-allat yahut benu'I-allat: Baba bir anne ayrı kardeşler de­mektir. Anne bir kardeşlere evlad-ı ahyaf, anne - baba bir kardeşlere de evlad-ı a'yan denir.

 

Cumhuru ulemaya göre, hadisten murad: Bütün Nebilerin iman esasları bir, şeriatları muhteliftir. Bir Allah'a inanmakta hepsi müttefiktir­ler. Yanhz şeriatlerinin fürûunda ihtilaf vaki olmuştur. Yani bütün pey­gamberlerin getirdikleri dinlerin aslı birdir. O da tevhiddir. Ulemadan ba­zıları:

 

"Benimle İsa arasında Nebi yoktur." sözüyle istidlal ederek Hz. İsa ile Nebiimiz (s.a.v.) arasında başka bir Nebi gel­mediğine kail olmuşlarsa da istidlal kuvvetli görülmemiş, aralarında Cer-cis ile Halid b. Sinan'ın bulunduğunu, bunların da birer Nebi ol­duğunu söylemişlerdir.

 

Bu takdirde hadisin manası: Benim ile İsa'nın arasında müstakil bir şeriat sahibi Nebi yoktur, demek olur. Mamafih Cercis'le Halid hakkındaki hadisin sabit olmadığım sahih hadisin bunu reddettiğini söy­leyenler de olmuştur.  Bk. Davudoğlu Ahmed, Sahih-i Müslim Tercüme ve Şerhi, X, 162-163.