SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

EDEB BAHSİ

<< 4894 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مَسْلَمَةَ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْعَزِيزِ يَعْنِي ابْنَ مُحَمَّدٍ عَنْ الْعَلَاءِ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ الْمُسْتَبَّانِ مَا قَالَا فَعَلَى الْبَادِي مِنْهُمَا مَا لَمْ يَعْتَدِ الْمَظْلُومُ

 

Hz. Ebû Hureyre'den (rivayet edildiğine göre) Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

 

"Karşılıklı olarak sövüşen her iki kişinin söyledikleri (kötü sözleri)nin günahı, (kendisine küfredilerek haksızlığa uğrayan) mazlum kimse (küfrü başlatan kimseden) daha da ileri gitmediği sürece (küfre) ilk defa başlayan kimsenin üzerindedir."

 

 

İzah:

Müslim, birr; Tirmizî, birr; Ahmed b. Hanbel, 11,235, 488, 517, IV, 162, 166, VI. 266.

 

Hadis-i şerif bir müslümana sövmenin günah   oldugunu  açıkça ifade etmektedir

 

Nitekim diğer bir hadis-i şerifte de; "Müslümana sövmek fısktır.Onu öldürmekse küfürdür" buyurulmaktadır.[Buharî, iman, edeb. fiten, Müslim, iman; Tirmizî, birr; Nesâî, tahrim; İbn Mâce, fiten, mukaddime; Ahmed b. Hanbel, I, 76, 178, 385. 431. 433, 454, 439.]

 

Karşılıklı olarak birbirlerine söven iki kişiden sövüşmeyi ilk başlata­nın günahı bellidir. Sövüşmeyi başlattığı için bir günah işlemiş olduğun­da şüphe yoktur.

 

Kendisine sövüldüğü için karşısındakine küfürle karşılık veren öbür kimsenin verdiği bu karşılığın da bir günah olduğu kesindir.

 

Önce kendisine sövüldüğü için aynı şekilde karşılık vermek durumun­da kalan şahıs karşılık verirken sövmede karşısındakinden daha da ileri gitmediği sürece her ikisinin günahı da sövmeyi ilk başlatanın üzerinde kalır. Saldırıya Önce uğramış olan kişi, bu günahlardan kurtulur. Fakat bu kişi karşılık vereyim derken küfürde saldırıyı, ilk başlatandan daha da ile­ri gidecek olursa dengeyi bozan kısmın günahı kendi üzerinde kalır. Ge­risinin günahı ise yine küfrü ilk başlatanın olur.