SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

EDEB BAHSİ

<< 5223 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ يُونُسَ حَدَّثَنَا زُهَيْرٌ حَدَّثَنَا يَزِيدُ بْنُ أَبِي زِيَادٍ أَنَّ عَبْدَ الرَّحْمَنِ بْنَ أَبِي لَيْلَى حَدَّثَهُ أَنَّ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ عُمَرَ حَدَّثَهُ وَذَكَرَ قِصَّةً قَالَ فَدَنَوْنَا يَعْنِي مِنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَبَّلْنَا يَدَهُ

 

Hz. Abdullah b. Ömer (başından geçen) bir olayı Abdurrahman b. Ebî Leylâ'ya anlatmış (sonra) şöyle demiş:

 

"Bunun üzerine Nebi (s.a.v.)'e yaklaşıp elini öptük."

 

 

İzah:

Tirmizi, cihad; İbn Mâce, edeb; Ahmed b. Hanbel. 11,7, 86, III.

 

Hz. Abdullah b. Ömer'in Abdurrahman b. Ebî Leyla>ya anlattıgı olayf (2647) numaralı hadis-i şerifte anlatılan, Hz. Nebi'irpgönderdiği bir akıncı birliğinin bozguna uğ­raması neticesinde, Hz. İbn Ömer'le arkadaşlarının akıncı birliğiyle irti­bat kuramamaları neticesinde, Medine'ye dönüp gelip de Hz. Peygam­berin huzuruna çıkarak elini öpmeleriyle ilgili olaydır.

 

Mevzumuzu teşkil eden bu hadis-i şerif de yine el öpmenin caiz oldu­ğuna delalet etmektedir.

 

el-Ehberî'nin açıklamasına göre, İmam Malik, kibir ve gurura sebeb olan el öpmekle, kibirden dolayı el öptürmenin caiz olmadığını, dindarlı­ğından ve faziletinden dolayı, bir kimsenin elini öpmeninse caiz olduğu­nu söylemiştir.

 

İmam Nevevî de bir kimsenin zühd ve takvası ya da diğer faziletleri se­bebiyle elini öpmenin mekruh olmadığını, hatta sünnet olduğunu söyle­miştir.

 

Biz diğer fıkıh ulemasının bu konudaki görüşlerini (5217) ve (5214) numaralı hadislerin şerhlerinde açıkladığımızdan burada tekrara lüzum görmüyoruz.