SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

ORUÇ BAHSİ

<< 1109 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF’İN DEVAMI:

 

80 - (1109) حدثنا أحمد بن عثمان النوفلي. حدثنا أبو عاصم. حدثنا ابن جريج. أخبرني محمد بن يوسف عن سليمان بن يسار ؛ أنه سأل أم سلمة رضي الله عنها: عن الرجل يصبح جنبا. أيصوم ؟ قالت: كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يصبح جنبا، من غير احتلام، ثم يصوم.

 

{80}

Bize Ahmed b. Osman En-Nevfelî rivayet etti. (Dediki) Bize Ebû Asım rivayet etti. (Dediki) Bize İbnî Cüreyc rivayet etti. (Dediki)  Bana Muhammed b. Yûsuf, Süleyman b. Yesâr'dan naklen haber verdi ki, Süleyman, Ümmü Seleme (Radiyallahû anha)'ya :

 

— «Cünüb olarak sabahlayan bir adam oruç tutacak mı?» diye sormuş. Ümmü Seleme (Radiyallahû anha) :

 

«Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ihtilamdan başka bir sebeple cünub olarak sabahlar, sonra oruç tutardı.» demiş.

 

 

İzah:

Bu rivayetler dahî cünüb olarak sabahlıyan bir kimsenin orucu bozulmadığına delildirler.

 

Az yukarda da işaret ettiğimiz vecihle Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in fetvası soran zâta canı sıkılmışdır. Çünkü soran zât Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in memnu olan bir fiili işlediğine, ancak gelmiş geçmiş bütün günahları affedildiği için bundan mes'ûl olmıyacağına kanaat getirmiştir, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem);

 

«Ben sizin en ziyâde Allah'dan korkanınızın)... ilâ ahir...» buyurarak o zâta red cevâbı vermiştir.

 

Hz. Aişe hadîsi Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) 'in fiillerine uymanın vücûbuna delildir. îmam Mâlik ile diğer bir çok Bağdat ulemâsının ve ekseri Şafiilerin kavilleri budur. Şafiilerin bir çoklarına göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in fiillerine uymak mendûbdur. Bazıları mubah olduğunu söylemişlerdir. Bu hususta usul-i fıkıh kitaplarında tafsilat vardır. Şöyle ki:

 

1- Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in oturup kalkmak, yiyip içmek gibi tabiî fiilleri ümmetinin fiilleriyle müsavidir.

 

2- Kuşluk namazı, vitir ve teheccüd gibi ona mahsûs farz olan namazlar ile dörtden ziyâde kadınla evlenmek hususunda ümmeti onun gibi değildir.

 

3- Mutlak veya mücmeli beyân için işlediği fiiller bil'ittifâk ümmetine de şâmildir.

 

4- Yukarki üç kısımdan başka Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den sâdır olan bir fiile, o fiilin sıfatına göre hüküm verilir. Fiil, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)hakkında vâcib ise ümmetine-de vâcib, mendûb ise ümmetine de mendûbdur. Sıfatı bilinmeyen fiiller hakkında ihtilaf olunmuştur. İmam Mâlik'e göre mubah, İmam Şafiî,  İmam A'zam ve ulemâdan bir cemaata göre mendûb­dur.

 

Bâzıları bu hususta bir şey söyliyemeyip tevakkuf etmişlerdir.