ŞAFİİ el-UMM

SALAT

 

YATSI NAMAZININ VAKTİ

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bize Süfyan, İbn Ebi Lebid'den; o, Ebu Seleme b. Abdurrahman'dan, İbn Ömer yoluyla Nebi (s.a.v)'in şöyle buyurduğunu nakletti: "Namazınzzzn ismi hususunda sizi A 'rabiler yenmesinler. O namaz, yatsı namazıdır. Çünkü onlar develerini karanlıkta sağarlar. (Yatsıya da ateme derler.) " Tahric: Müslim, Mescit ve namaz vakitleri 1/445 no: 228-229/644

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bu namaz vaktinin sadece yatsı namazı ismiyle aynen Resulullah (s.a.v)'in onu isimlendirdiği gibi isimlendirilmesini hoş karşılarım.

 

----Yatsının "işa" diye adlandırılması, Nur suresi 58. ayette işa/yatsı namazından sonra geçtiği için olmuştur.] ---

 

Yatsının ilk giriş vakti, batıdaki kırmızı şafağın kaybolduğu zamandır.

 

Batıdaki kırmızı şafak, akşamdan kalma kırmızılıktır. Eğer söz konusu kırmızılık kaybolur, ondan bir şey görünmez olursa, yatsı vakti girmiş sayılır. Ama kırmızılıktan bir eser varken yatsı namazını kılan kişinin, namazını iade etmesi gerekir.

 

Şöyle dediğimizde: Vakitten kasıt, namaza giriş zamanı demektir.

 

Hiç kimse namaz vakti girmeden önce namaza başlayamaz. Ve namaza ait hiçbir şey vakit girmeden önce yapılmaz. Bu, namaz tekbiri olsa bile yapamaz. Çünkü tekbir ile namaza girilmiş olmaktadır. Eğer kişi vakti girmeden önce tekbir almışsa, namazı iade etmesi gerekir.

Gecenin üçte birinin bitimiyle son vakti nihayet bulur. Gecenin üçte birinin vakti bitmesi ile yatsı namazının vaktinin nihayet bulduğunu görmekteyim. Çünkü bu vakit yatsının son vaktidir. Bu hususla alakalı olarak Nebi (s.a.v)'den, mezkCır vakit geçtikten sonra vaktinin ancak geçeceğine dair bir bilgi gelmemiştir.

 

Yatsı namazı için dört vakit vardır:

a- Faziletli olan vakit; ilk vaktin girmesiyle olan vakit.

b- ihtiyari olan vakit; gecenin üçte ikisinden sonra olan vakit.

c- Cevaz verilen vakit; fecr-i sadıka kadar, yani sabah namazın vaktinin girmesine kadar olan vakit.

d- Özür ile kabul edilen vakit; seferde akşamla cemetme halidir. (Bkz. el-Umm, Muhammed ibrahim el-Hufnavl'nin tahkiki 1/293 Daru'I-Hadis Kahire]

 

Dedi ki: Daha önce de söylediğim gibi vakitler birbirine kıyas edilmezler. Ve hava bulutlu olduğunda yahut karanlık bir yerde tutuklu olan kişi yahut gözleri görmeyen ve soracağı kimse bulamayan kişinin öğle namazı vakti için yaptığını yapar. Gece namazı vakti için içtihat etmek gündüz namazıarı için içtihattan daha kolaydır. Çünkü gece vakti uzun, karanlık şiddetli ve geceyi tesbit etmek kolaydır.

 

Sonraki için tıkla:

 

SABAH NAMAZININ VAKTİ