ŞAFİİ el-UMM

SALAT

 

EZAN İLE İLGİLİ BİR KISSA

 

Rebi' haber vererek şöyle dedi: İmam Şafii şöyle haber verdi: Bize Müslim b. Halid, İbn Cüreyc yoluyla şöyle dedi: Bana Abdülaziz b. Abdülmelik b. Ebi Mahzure, Abdullah b. Muhayriz'dan nakletti: 0, Ebu Mahzure'nin yanında, Şam'a gitmek için hazırlandığı vakit yetim birisiydi. Ebu Mahzure'ye şöyle dedim: "Ey Amca! Ben Şam'a çıkıyorum. Senin müezzinliğinle alakalı olarak bana soru sorulmasından korkuyorum. Onun için bana bu hususla alakalı olarak bilgi ver." "Tamam, olur." dedi. Ve şöyle anlatmaya başladı: "Bir grup askerle beraber Huneyn yolundayken Resulullah (s.a.v) Huneyn'e ulaşmaması için engellendi. Resulullah (s.a.v) ile yolda buluştuk. Resulullah (s.a.v)'in müezzini onun yanında namaz için ezan okudu. Biz yan gelmiş bir haldeyken müezzinin sesini işittiğimizde, onunla istihza ederek alaya aldık. Bizİm bu alaylı seslerimizi Resulullah (s.a.v) duyunca, yanına gelmemiz için bize haber yolladı. Yanına geldiğimiz zaman bize şöyle buyurdu: 'Hanginizin sesinin yükselerek çıktığım duydum?' Benimle beraber olanların hepsi beni işaret ettiler ve doğru söylediler. Benim dışımda olanların hepsini yollayarak beni bekletti. Sonra şöyle buyurdu: 'Kalk ve namaz için ezan oku. ' ayağa kalktığım o an, benim yanımda Resulullah (s.a.v)'den ve yapmamı emrettiği şeyden daha fazla nefret ettiğim başka bir şey yoktu. Resulullah (s.a.v) huzurunda ayağa kalktığımda Resulullah (s.a.v) bizzat kendisi bana ezan lafızlarını söyleyerek şöyle buyurdu:

 

Allahu ekber, Allahu ekber, Allahu ekber, Allahu ekber

Eşhedu en la ilahe İllallah, Eşhedu en la ilahe İllallah

Eşhedu enne Muhammeden Resulullah, Eşhedu enne Muhammeden Resulullah,

Hayya ale's-selah, Hayya ale's-selah

Hayya ele'l-felah, Hayya ele'l-felah

Allahu ekber, Allahu ekber

La İahe İllallah

 

Ezan okumayı bitirdiğimde yanına yaklaşmamı istedi ve bana içİnde gümüş olan bir kese verdi. Sonra mübarek elini Ebu Mahzure'nin alnına koydu. Sonra da yüzüne doğru indirerek yüzüne sürdü. Daha sonra ellerinin içinden mübarek elini geçirdi. Ve kalbi üzerine mübarek elini koydu. Sonra elini Ebu Mahzure'nin göbeğine yetiştirerek şöyle buyurdu: 'Allah seni mübarek kılsın. Ve senin üzerine bereketini indirsin. ' 'Ey Allah'ın Resulü! Mekke'de ezan okumam için bana emir ver.' dedim. Buyurdu ki: 'Seni bununla emrediyorum. ' Bende daha önce Resulullah (s.a.v)'e karşı bulunan kin ve nefretimin tamamı giderek yerine sevgi gelmişti. Daha sonra Resulullah (s.a.v)'in memuru olan Uttab b. Useyd'in yanına gelerek namaz için ezan okudum." Tahric: Ebu Davud, Namaz kitabı ezan babı 1/343 no: 503; Müslim, Namaz kitabı ezan babı 1/287 no: 6/379

 

İbn Cüreyc şöyle dedi: Bunu bana İbn Muhayriz'in haber verdiği şekil üzere Ebu Mahzure ailesinden buluştuğum kişiler de aynı şekil üzere haber verdiler. Ayrıca İbrahim b. Abdülaziz b. Abdulmelik b. Ebi Mahzure'nin, İbn Muhayriz'in anlattığı üzere ezan okuduğuna şahit oldum.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Ben, babasından şöyle duydum: İbn Muhayriz, Ebu Muhzure'den, İbn Cüreyc'in anlattığı mana içinde Nebi (s.a.v)'den nakletmiştir.

 

Tahric: Tirmizi, Namaz kitabı ezanda tekrar yapma babı 1/366

 

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Kamet ederken şöyle dediğini duydum:

 

Allahu ekber, Allahu ekberr

Eşhedu en la ilahe İllallah

Eşhedu enne Muhammeden Resulullah

Hayya ale's-selah

Hayya ele'l-felah

Hed kametu's-selat, Hed kametu's-selah

Allahu ekber, Allahu ekber

La İahe İllallah

 

Öyle tahmin ediyorum ki; ezanla ilgili anlattığı haberi kamet için de anlatmıştır.

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Ezan ve kamet, Ebu Mahzure ailesinden naklettiğim gibidir. Kim bu anlattıklarınızdan bir şey eksiltir yahut ezan lafızlarının yerini değiştirirse olmaz. çünkü her bir şeyi kendi yerinde okumak icabeder. Ezanı okuyacak olan birinci müezzin ile daha sonra ezanı okuyacak ikinci müezzin arasında ezanı okuma açısından fark yoktur.

 

Tesvib yapılmasını, sabah ezanında hoş karşılamadığın gibi diğer namaz ezanları için de hoş karşılamam. çünkü Ebu Mahzure, Nebi (s.a.v)'in tesvib yapılmasını emrettiği yolunda bir şey nakletmemiştir. Onun için ezana bir şeyin eklenmesini kerih görürüm. Ve ezandan sonra da tesvib yapılmasını kerih görürüm.

 

[Tesvib: Yüksek sesle çağırmak. Ezanda; ezana ait olmayan lafzı ezana dahil etmek. Sabah ezanında hayye ale'l-fe/ah'dan sonra iki defa "es-sa/atu hayrun mine'nevm" demektir. Bunu imam Şafii hoş karşılamaz. Fakat hadislerde vardır ve diğer Şafii alimleri bunu kabul ederler. Muhakkik de imam Malik'ten benzer bir kavil zikreder ve "es-sa/atu hayrun mine'n-nevm" i ilave eder. imam Şafil'nin iki görüşünden birinin de bunu kabul ettiğidir. (Bkz. el-Umm, 1/312 dipnot, 3-4)]

 

Sonraki için tıkla:

 

EZAN OKURKEN KIBLEYE DÖNMENİN HÜKMÜ