ŞAFİİ el-UMM

SALAT

 

EZAN OKURKEN KIBLEYE DÖNMENİN HÜKMÜ

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Müezzin ezan okurken ezanın tamamında -gerek ayakları olsun gerek yüzü olsun- yönünü kıbleden çevirmesini hoş karşılamam. çünkü namaz için ezan okurken insanların namazda kıbleye yönelmeleri için çağrı yapmaktadır. Eğer ezan okurken kıble cihetinden bedeninin tamamı ayrılır yahut yüzünün tamamını yahut bir kısmını çevirirse, ezanı iade etmesini istememekle beraber bu durumu kendisine mekruh görürüm.

 

Müezzinin, ezan okuyacağı zaman namaz kılabileceği taharet üzere olmasını müstehab görÜrüm. Ezanı cünüp yahut abdestsiz okursa, iade gerekmemekle beraber mekruh görürüm. Bu durum aynı zamanda kamette kıbleye yönelme ve taharet üzere olması hususunda da aynen geçerlidir. Eğer her iki durumda taharet üzere olmazsa, kendisine bu durumu kerih görmemle beraber kamette söz konusu kerahet daha fazladır. ÇÜnkü kendisi kamet yapıp insanlar namaza durduktan sonra kendisinin ayrılmasıyla beraber meydana gelecek en az tehlike, kendini, hafife alma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmış olacaktır.

 

Cünüp kişinin ezan okumasını mekruh sayarım. ÇÜnkü mescide gelip gitme dışında kendisine mescide girme izni verilmemiştir. Müezzin, mescide gelip giden bir kişi değildir.

Müezzin taharet üzere başladığı ezanda, ezan bitmeden önce tahareti bozulsa, ezanı kesip taharetlenmesi (abdest alması) gerekmez. Ezanı bitirdikten sonra taharet alır. Ezana başlayan müezzinin ezana devam etmesi açısından taharetinin bozulmasının cenabet yahut başka bir şeyden dolayı olması arasında fark yoktur. Söz konusu kişi ezanı kesip taharet aldıktan sonra ezana devam edebilir. Ama kestiği ezanın yerine yeni bir ezan okumasını daha uygun görürüm.

 

Sonraki için tıkla:

 

EZAN OKURKEN KONUŞMANIN HÜKMÜ