ŞAFİİ el-UMM

SALAT

 

NAMAZ KlLANIN GİYIMİ

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Allah (c.c) şöyle buyurdu: "Ey Ademoğulları! Her mescitte ziynetinizi takıııın (güzel ve temiz giyinin). Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez." (A'raf, 31)

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: -en doğrusunu Allah (c.c) bilir- Ziynetinizden ~~ kasıt, elbisenizdir. Kastedilen delilde bir benzerlik vardır, denilir.

 

Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz, boyun tarafim kapatmayan tek elbiseyle namaz kıimasm. " Tahric: Buhari, Namaz 1/179-180 no: 516; Müslim, Mescid 1/385 no: 41 /543; Taberi, 1/170 no: 81

 

Bu, kişinin durumu iyi giyinmeye müsaitse, namazda iyi giyinmesi gerektiğine delil teşkil eder.

 

Resulullah (s.a.v) elbiseye bulaşan hayız kanının yıkanmasını emretmiştir. Bundan da namaz, ancak taharetle olur hükmü çıkar. Onun için mutlaka kişinin, namazını temiz elbiseyle kılması gerekir.

 

Resulullah (s.a.v) mescitte olan necasetin temizlenmesini de emretmiştir. çünkü mescidin içinde ve bazı şeyler üzerinde namaz kılınmaktadır. İçinde namaz kılınan mescidin ve üzerinde namaz kılınan yerin temizliği, diğer yerlere nazaran daha evladır.

 

Allah (c.c)'ın aşağıdaki ayetini, bazı ilim ehli olan kişiler bu çerçevede değerlendirdiler:

"Elbiseni tertemiz tut." (Müddessir, 4)

 

Dedi ki: Bu elbiseni namaz için tertemiz tut, demektir. Bazıları bu ayeti bu mananın dışında değerlendirdiler. En doğrusunu Allah bilir.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) dedi ki: Erkek veya kadın olsun, avret yerlerini örtmeden namaz kılamazlar.

 

Dedi ki: Aynı şekilde erkek veyakadın olsun, eğertemiz (tahir) olmayan bir elbiseyle namaz kılarlarsa, iade etmeleri gerekir. Yahut avret yerlerini örtme imkanları olmasına rağmen avret yerlerini örtmeden namazlarını kılarlarsa, yine iade etmeleri gerekir. Bu durumu; namaz kıldıktan hemen Sonra yahut vaktin içinde yahut vaktin dışında öğrenmeleri arasında fark yoktur, her halükarda namazı iade etmeleri gerekir.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Avret yerini göstermeyen ve temiz olan her elbiseyle kılınan namaz geçerlidir.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Erkeğin avreti, göbeği ile dizleri (diz kapakları) arasındaki yerdir. Göbek ile dizlerin kendisi avret dahilinde değildir.

Kadının avreti, avuç içi (elleri) ile yüzünün dışında kalan tüm bedenini namazda örtmesidir.

 

Kim necis yahut üzerinde necaset bulunan bir elbiseyle namaz kılarsa, kıldığı namazı iade etmesi gerekir. Eğer namazda üzerinde köpek, domuz, içki, kanyahutölü veya tabaklanmamış ölüderisi taşıyaraknamazını kılarsa, zikri geçenlerin tamamı yahut onlardan bir kısmı olmasına bakılmaksızın kılmış olduğu namazı/namazı arı iade etmesi gerekir.

 

Köpek ve domuz dışında eti yenmeyenIerden bir şey taşıyorsa, namazını iade etmesi gerekmez. Ama ölüyse/leşse, namazı iade eder.

Tüm elbiseler, üzerinde necaset bilinene kadar temiz hükmündedir.

Eğer el biseler, necaseti ve necasetten korunmayı bilmeyen küçük çocuklara ait yahut müşriklerin elbiseleri ise -iç gömlek, şalvar yahut dış gömlek olması arasında fark olmadan- ve giyilip namaz kılınmışsa, söz konusu elbiselerin ne cas eti bilinene kadar namazın iadesi gerekmez.

 

Yere serilen serginin veya toprağın, üzerinde necaset tespit edilene kadar hükmü aynıdır/temizdir.

 

Uygun olan, müşriklerin elbiselerini giymekten uzak durmaktır.

Müşriklere ait giysileri giymekten kaçınan kişi, (müşriklerin) şu giysilerini giymeden de uzak kalır: İç gömlek ve şalvarları. (Entari altına giyilen bir nevi şort.)

Birisi şöyle diyebilir: Yaptığın açıklamanın delili nedir?

 

İmam Şafii, Malik b. Enes'ten şöyle haber verdi: O, Amir b. Abdullah b. Zübeyr'den; o,Amr b. Selim Zuraki'den; o da Ebu Katade el-Ensari'den şöyle nakletti: Resulullah (s.a.v), namazını Ebu'l-As'ın kızı Umame'yi taşıdığı halde kılmıştı. Tahric: Buhari, Namaz 1/179-180 no: 516; Müslim, Mescid 1/385 no: 41/543; Taberi, 1/170 no: 81

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Umame'nin elbisesi çocuk elbisesidir. [Çocuğun üzerinde elbisesi vardı ve Peygamber o şekilde namaz kıldı, demek ki çocuğun elbisesiyle namaz kılınabilinir.]

 

Sonraki için tıkla:

 

NAMAZDA ELBİSE GİYİLMESİNİN KEYFİYETİ