ŞAFİİ el-UMM

SALAT

 

ELBİSESİZ (ÜRYAN) NAMAZ KILMAK

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bir topluluk suya düşer ve sudan hepsi elbisesiz bir şekilde çıkarlarsa (elbiseleri suya giderse) yahut yolculuk esnasında yolcuların elbiseleri yol kesenler tarafından gasbedilirse yahut bir yangın sonucu elbiseleri yanarsa ve hiç kimse giyecek elbise bulamazsa, bu durumda erkekler ve kadınlar namazlarını münferit veya (kendi aralarında) cemaat halinde kılarlar.

 

Erkekler kadınlardan ayrı olarak namazın kıyamı, rüklisu, secdesi ve imamları ortalarında durmuşken birbirlerine bakmadan namazlarını kılarlar.

 

Kadınlar da bulabildikleri herhangi bir sütre arkasına saklanarak cemaat halinde namazlarını, aralarından biri ortalarında durarak, birbirlerine bakmadan kıyamı, rüklisu ve secdesi olan bir namaz kılarlar.

 

Erkeklerin ve kadınların birbirlerine görünmelerini engelleyecek herhangi bir sütre bulunmazsa, erkekler namaz kılacakları zaman kadınlar yüzlerini erkeklerin tarafından ve kadınlar namaz kılacakları zaman da erkekler yüzlerini kadınların tarafından çevirerek izah ettiğim şekil üzere namazlarını kılarlar. Vakit çıkmadan önce elbiseyle namazını kılan kişinin iade etmesi gerekmez.

 

Elbiseleri olmayan topluluk içinden birinin elbisesi varsa ve kıraatı da iyiyse topluluğa imam olur. Eğer kıraatı iyi değilse kendisi namazını kıldıktan sonra elbisesini diğerlerine verir, onlar da tek tek namazlarını kılarlar. Eğer elbisesini vermekten imtina ederse, kötülük yapmış olur. Onu herhangi bir baskı altına almadan namazlarını kılarlar.

 

Eğer kadınlar varsa, elbisesini önce kadınlara vermesi, onun için daha evla olur. Kadınlar namazlarını bitirdikten sonra erkeklere o elbiseyi verir. Eğer elbisesi olan kişi, elbisesini vermekten imtina etmiyorsa, birbirlerini bekleme şekliyle sıraylanamazlarını kılmaları gerekir. Elbisesini vermesine rağnıen ister vaktin geçmesinden endişe etsin ister etmesin çıplak bir şekilde namazını kılan kişi iade eder.

 

Eğer kendisinde yahut topluluk içinden birinin necis bir elbisesi varsa, necis elbiseyle namaz kılınmaz. Necis elbise yerine çıplak namaz kılınması caiz olur.

Eğer avret yerini örtecek yaprak, ağaç kabuğu, deri yahut necis olmayan herhangi bir şey bulma imkanı varsa, avret yerini örtmeden namaz kılma hakkı kalmaz. Sadece cinselorganı ve dübür kısmını örtecek kadar bir şey bulması halinde söz konusu yerleri beraber örtmeden namaz kılamaz. Her iki tarafı değil de sadece bir tarafı örtecek kadar bir şey bulursa, örtme imkanı bulduğu kadarıyla örtmeden namaz kılamaz.

 

Eğer kişi, ön ve arkayı beraber örtecek kadar bir şey bulamayıp sadece bir tarafı örtecek kadar bir şey bulursa, arkayı değil de önünü örtmesi daha evla olur. çünkü dübür dışında orayı örtecek kalçaları vardır. Bu durum erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da aynıdır.

 

Eğer kişi, eşiyle beraber çıplak kalmışlarsa ve birinin avret yerini örtecek kadar bir şey bulurlarsa, evla olan, kadının avret yerini önce örtmesidir. çünkü kadının avretinin örtülmesi hürmeten daha önemlidir. Eğer avret yerini örtecek nesneyi eşine vermeyip kendisi avret yerini örterse, kötülük yapmış olur. Avret yerini örtecek bir şey bulamayan eşinin ise namazı geçerli olur. Cinselorganlarını örtmek kastıyla olsa da cinsel organlarını ellerlerse, abdestleri bozulur.

 

Sonraki için tıkla:

 

ÜZERİNDE NAMAZ KILINABİLEN VE KILINAMAYAN YERLER