ŞAFİİ el-UMM

SALAT

 

NAMAZ DA SELAM

 

Bize Rebi', İmam Şafii'nin şöyle dediğini haber verdi: Bize İbrahim b. Muhammed şöyle haber verdi. Bize İsmail b. Muhammed b. Sa'd b. Ebi Vakkas, Amir b. Sa'd'dan; o da babasının Nebi (s.a.v)'den şöyle naklettiğini haber vermiştir: Namazı bitirdikten Sonra önce sağına, Sonra da soluna selam verirdi. Tahric: Müslim, Mescidler ve Namaz Yerleri 1/409.

 

Bize Rebi', İmam Şafii'nin şöyle dediğini haber verdi: Bana ilim ehlinden birden fazla kişi şöyle haber verdi. İsmail b. Amir b. Sa'd, babası tarikiyle Nebi (s.a.v)'den bunun benzerini nakletmiştir. Tahric: Müslim, Mescidler ve Namaz Yerleri 1/409

 

Bize Rebi', İmam Şafii'nin şöyle dediğini haber verdi: Bize İbrahim b. Muhammed şöyle haber verdi. İshak b. Abdullah, Abdulvahhab b. Buht'tan; o, Vasile b. Aska'dan; o da Nebi (s.a.v)'den şöyle nakletti: Önce sağına, Sonra da soluna, yanağının beyazlığı görünecek şekilde selam verirdi. Tahric: Tirmizi, 66

 

Bize Rebi', İmam Şafii'nin şöyle dediğini haber verdi: Bize İbrahim b. Muhammed şöyle haber verdi. Bize Ebu Ali, Abbas b. Sehl'in, babasını şöyle derken duyduğunu nakletti: Nebi (s.a.v) namazı bitirdikten Sonra önce sağına, Sonra da soluna selam verirdi. Tahric: ez-Zevaid,2/145

 

Bize Rebi', İmam Şafii'nin şöyle dediğini haber verdi: Bize Müslim ve Abdülmecid şöyle haber verdi. İbn Cüreyc, Amr b. Yahya'dan; o, Muhammed b. Yahya'dan; o, amcası Vas i b. Hibban'dan; o, İbn Ömer'den; o da Nebi (s.a.v)'den şöyle nakletmiştir: Sağına ve soluna selam verirdi.

 

Bize Rebi', İmam Şafii'nin şöyle dediğini haber verdi: Bize Abdü1aziz b. Muhammed şöyle haber verdi. Amr b. Yahya, İbn Hibban'dan; o da amcası Vasi'den şöyle dediğini nakletti: Bir defa Abdullah b. Ömer'den, bir defa da Abdullah b. Zeyd'den duyduğuma göre; Nebi (s.a.v) önce sağına, Sonra da soluna selam verirdi. Tahric: Marife, Namaz 2/61 no: 935; Beyhaki, Sünen e!-Kübra, Namaz 2/178 283 Marife, Namaz 2/61 no: 935; Beyhaki, Sünen e!-Kübra, Namaz 2/178

 

Bize Rebi', İmam Şafii'nin şöyle dediğini haber verdi: Bize Süfyan b. Uyeyne şöyle haber verdi. Mis'ar b. Kidam, İbn el-Kıbtiyye'den Cabir b. Semure'nin şöyle dediğini nakletti: Resulullah (s.a.v) ile beraberken bizden birimiz sağına ve soluna selam verdiğinde; eliyle de sağına ve soluna işaret ederek, "es-Selamu aleyküm, es-Selamu aleyküm" derdi. Bunun üzerine Nebi (s.a.v) şöyle buyurdu: "Sanki güneşte kalmış atların kuyrukları gibi ellerinizle ima ediyorsunuz. Söylemeniz kafi değil mi? Yahut sizden birinizin elini bacağzna koyduktan sonra sağına ve soluna selam vermesi yeterli: es-Selamu aleyküm ve Rahmetullah, es-Selamu aleyküm ve Rahmetullah Allah'ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun, Allah'ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun." Tahric: Müslim, Namaz 1/322 no: 120/431

 

imam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Zikredilen hadisleri tamamıyla alıyoruz. Namaz kılan kişinin, imam yahut imamın arkasındaki cemaat olması/memum yahut yalnız başına olması arasında fark olmaksızın iki defa selam vermesini emrediyoruz. Ayrıca imamın arkasında namaz kılan kişinin, eğer imam iki defa selam vermezse, kendisinin iki defa selam vermesini emrediyoruz. Ve her selam verdiğinde şöyle desin: ''Esselamu aleykum ve Rahmetullah (Allah'ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun)." imam sağına selam verdiğinde sağa selam vermek için niyet etmesini, soluna selam verdiğinde soluna selam vermek için niyet etmesini emrediyoruz. Aynı uygulamayı, imamın arkasında namaz kılanın yapmasını da emrediyoruz. imam hangi yöndeyse o yöne niyet eder. imamla aynı hizadaysa, önce sağ taraf için niyet eder. Sonunda niyet etmesinde de beis yoktur.

 

imam ve imamla beraber namaz kılanlar dahil olmak üzere niyet etmeden selam verirlerse, ~ fi:Jı / "Selam üzerinize olsun." Selamları hafaza (melek) ve insanlar üzerine ise ve bununla namazdan çıkmışlarsa, hiçbirinin selamı ve namazı iade etmeleri ve sehiv secdesi yapmaları gerekmez.

 

Namaz kılan kişinin bir selamla yetinmesi halinde, bundan dolayı iade etmesi gerekmez. Bir selamda en az şöyle demesi gerekir: "Selam üzerinize olsun." Eğer bundan bir harf dahi eksiItecek olursa, selamı iade etmesi gerekir. Selamı iade etmeden kıyama kalkarsa, geri dönmesi ve sehiv secdesi yaptıktan sonra selam vermesi gerekir.

 

Selama şöyle başlarsa: (>UI ~ / "Üzerine olsun selam" Bunu mekruh sayarım. Ama bundan dolayı namazı iade etmesi gerekmez. Çünkü söz konusu sözlerde Allah'ı anmaktır. Ve Allah' ı anmak da namazı bozmaz.

 

Sonraki için tıkla:

 

NAMAZDA KONUŞMAK