ŞUABU’L-İMAN

61. ŞUBE: Dindarlarla olmak...

 

Selamın Verilme ve Alınma Şekli

 

Sabit bir hadiste Hz. Adem'in yaratılması konusunda Ebu Hureyre kanalıyla bize bildirildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Yüce Allah, Adem'i yarattığı zaman oturan birkaç meleği göstererek: ''Git ve oradakilere selam ver. Sana verecekleri cevabı da öğren. Zira senin ve zürriyetinin esenlik dilemesi o şekilde olacaktır'' buyurdu. Adem gidip: ''es-Selamu aleykum'' deyince, melekler ''ve rahmetullahi'' ifadesini de ekleyerek: ''Ve aleyke's-selamu ve rahmetullahi'' şeklinde karşılık verdiler. "

 

 

 

8479- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

Buhari ve Müslim rivayet ettiler. - Buhari, enbiya (4/102) ve Müslim, cennet (28).

 

Tam metniyle de el-fsındu ve's-Sifat'ta zikredilmiştir. - Beyhaki, el-Esmau ve's-Sifat (s. 369-370).

 

 

 

8480- İmran b. Husayn der ki: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında otururken adamın biri geldi ve: "Allah'ın selamı üzerinize olsun" dedi. Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem} adamın selamını aldı ve: "On (iyilik sevabı aldı)" buyurdu. Başka biri geldi ve: "Allah'ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun" diye selam verdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın selamını aldı ve: "Yirmi (iyilik sevabı aldı)" buyurdu. Başka bir adam daha geldi ve: "Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun" diye selam verdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın selamını aldı ve: "Otuz (iyilik sevabı aldı) " buyurdu. 

 

Tahric: İsnadı hasendir. Ebu Davud 5/379 (5195) ve Tirmizi 5/52-53 (3689).

 

Lafız Ebu'l-Hüseyn el-Kattan'ın lafzıdır. İbn Yusuf ise rivayet ederken "Adamın biri Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ... " der ve gelen adamların selam verdikten sonra oturmalarını aktarır. Hadisin isnadı hasendir. Ebu Davud, Sünen'de rivayet etti.

 

 

 

8481- Amr b. el-Velid bildiriyor: "Adamın biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdi..." Sonrasında ravi İmran b. Husayn'ın rivayetinin aynısını mana olarak aktarır.

 

İsnadı hasen olan mürsel bir hadistir.

 

8482- Başka bir kanalla bir önceki hadisin aynısı Hasan(-ı Basri)'den (mürsel olarak) rivayet edilmiştir. 

 

İsnadı mürseldir.

 

 

 

8483- Müslim b. Ebi Meryem, Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen bir önceki hadisin aynısını şu eklemeyle aktarır: Mecliste oturanlardan biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ben de kalkıp otuz iyilik sevabı kazanayım mı?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Tabi ki" buyurdu. Adam kalkıp yürüyerek biraz uzaklaştıktan sonra geri geldi ve: "Allah'ın selamı üzerinize olsun" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun selamını aldıktan sonra: "Kardeşiniz (otuz iyilik sevabı kazandıran selamlama şeklini) ne çabuk unuttu" buyurdu.

 

İsnadı mürseldir.

 

 

 

8484- İbn Ömer der ki: Adamın biri gelip: "Allah'ın selamı üzerinize olsun" şeklinde selam verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (adamın selamını aldı ve): "On (iyilik sevabı aldı)" buyurdu. Başka biri geldi ve: "Allah'ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun" diye selam verdi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (adamın selamını aldı ve): "Yirmi (iyilik sevabı aldı)" buyurdu. Başka bir adam daha geldi ve: "Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun" diye selam verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (adamın selamını aldı ve): "Otuz (iyilik sevabı aldı)" buyurdu.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Abdurrezzak, Musannef 10/389-390 (19435)0

 

 

 

8485- Ebu Umame b. Sehl b. Huneyf, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın selamı üzerinize olsun, diyen kişiye Yüce Allah on iyilik sevabı yazar. Allah'ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun, diyen kişiye Yüce Allah yirmi iyilik sevabı yazar. Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun diyen kişiye de Yüce Allah otuz iyilik sevabı yazar" buyurdu. Orada oturanlardan biri: "Ben de bolca iyilik sevabı kazanacağım" diyerek ikide bir kalkıp selam vermeye başladı. Bir süre sonra adam kalkıp selam vermeyi unutunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ne çabuk unuttu" buyurdu.

 

Bu rivayetler selamda son ifadenin "Ve berekatühü" olduğu konusunda ittifak etmişlerdir.

 

Tahric: İsnadı ceyyiddir. Taberani, M. el-Kebir 19/259 (574) ve İbnu's-Sünni, Amelu'l-yevm ve'lleyle (231).

 

 

 

8486- Sehl b. Muaz b. Enes de babasından naklen Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem), İmran b. Husayn'ın rivayetinin benzerini rivayet etmiş, sonunda ise şöyle demiştir: Başka bir adam gelip: "Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi ve mağfıreti üzerinize olsun" diye selam verdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kırk (iyilik sevabı aldı)" buyurdu. İşte sevap artışı da bu şekilde olur. 

 

Tahric: İsnadı hasendir. Ebu Davud 5/380 (5196).

 

 

 

8487- Ata b. Ebi Rebah bildiriyor: Bir meclisteyken yanımıza İbn Abbas gelip: "Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun" diye selam verdi. Ben: "Allah'ın rahmeti, bereketi ve mağfıreti senin de üzerine olsun" karşılığını verdim. İbn Abbas beni kast ederek: "Kimsin?" diye sorunca: "Ata'yım" karşılığını verdi. Bunun üzerine İbn Abbas: "Selamı bereket'te bitir" dedi ve: ''Ey ev halkı! Allah'ın rahmeti ve bereketleri sizin üzerinizdedir. şüphesiz ki O, övülmeye layıktır, iyiliği boldur''[Hud 73] ayetini okudu.

 

Tahric: İsnadı ceyyiddir. Hakim, Müstedrek (2/344) Bak: Suyuti, Dürrü'l-Mensur (4/453).

 

 

 

8488- Muhammed b. Amr b. Ata der ki: İbn Abbas'ın yanındaydım. Oğlu da oradaydı. Bir ara bir dilenci geldi ve: "Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi, mağfireti ve rızası üzerinize olsun" şeklinde birçok şeyi sıralayarak selam verdi. İbn Abbas: "Bu selam da nedir!" diye çıkıştı ve o kadar kızdı ki yanakları kıpkırmızı oldu. Oğlu Ali: "Babacığım! Bu adam dilencidir ve bu tarz, dilenme şekillerindendir" karşılığını verince, İbn Abbas: "Yüce Allah selama bir sınır koymuş ve fazlası ile başkasını yasaklamıştır" dedi ve: ''Ey ev halkı! Allah'ın rahmeti ve bereketleri sizin üzerinizdedir. şüphesiz ki O, övülmeye layıktır, iyiliği boldur"[Hud 73] ayetini okudu.

 

Tahric: İsnadı hasendir. Bak: Suyuti, Dürrü'l-Mensur (4/453-454).

 

 

 

8489- İbn Abbas der ki: "Her şeyin bittiği bir yer vardır. Selamın bittiği yer de ''Ve berekatühü'' ifadesidir.''

 

İsnadında durum meçhul bir ravi vardır.

 

 

 

8490- Abdullah b. Babeyh bildiriyor: Abdullah b. Ömer'in yanındayken adamın biri ona: "Allah'ın rahmeti, bereketi ve mağfireti senin üzerine olsun" şeklinde selam verdi. Bunun üzerine İbn Ömer adama çıkıştı ve: "Yüce Allah'ın buyurduğu gibi selamı ''Ve berekatühü'' ifadesinde bırakman yeterli olur" dedi.

 

Tahric: İsnadı hasendir. Suyuti, Dürrü'l-Mensur (4/454).

 

 

 

8491 - Zeyd b. Erkam der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize selam verdiği zaman "Allah'ın (selamı,) rahmeti, bereketi ve mağfıreti senin de üzerine olsun" şeklinde karşılık verirdik.

Muhammed b. Galib bunu Muhammed b. Humeyd'den rivayet ederek mutabaat etmiştir.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Taberani, M. el-Kebir 5/180 (5015) Bak: Heysemi, Mecmau'z-Zevaid (2/146).

 

 

Bu hadisin sahih olması durumunda delil olarak kabul edebiliriz, ancak Şu'be'ye kadar olan isnadında hüccet biri olmayan ravi bulunmaktadır. Doğrusunu da Allah bilir.

 

 

 

8492- Şakik b. Ebi Abdillah bildiriyor: Enes b. Malik meclisine geldiği zaman kendi yerinde durmadıkça selam vermez di. Kendi yerinde durduğu zaman da: "es-Selamu aleykum" derdi.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. Hatibı el-Cami' (1/399).

 

Süfyan b. Uyeyne de Şakik'ten şöyle bildiriyor: Kitabu'I-Garibeyn'de okuduğuma göre Ebu Bekr ed-Düreydi, "es-Selamu aleykum" sözünün açıklaması konusunda şöyle demiştir: "Üç anlamı vardır. Birincisi, "Allah'ın selamı üzerinize ve sizinle birlikte olsun" şeklindedir. İkincisi, "Allah sizi korusun" şeklindedir. Diğeri de "Biz sizinle barışığız" şeklindedir.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Aleyke's Selam ile Selam Vermenin Keraheti