ŞUABU’L-İMAN

61. ŞUBE: Dindarlarla olmak...

 

Çocuklara Selam Verme

Kadınlara Selam Verme

 

******************

Çocuğa Selam

******************

 

8503- Sabit el-Bünani bildiriyor: "Enes çocuklarla karşılaşınca onlara selam verdi ve bize Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşılaştığı çocuklara selam verdiğini söyledi."3

 

İsnadı sahihtir.

 

Buhari, Sahih'de Ali b. el-Ca'd'dan ve Müslim başka bir kanalla Şu 'be' den rivayet etti. - Buhari, istizan (7/131). - Müslim, selam (14,15).

 

 

*****************************

Kadınlara Selam Verme

*****************************

 

8504- Abdulaziz b. Ebi Hazım, babasından bildiriyor: Sehl b. Sa'd:

"Cuma gününün gelmesine çok sevinirdik" deyince, ona: "Neden?" diye sordum. Sehl şöyle dedi: "Bizim kabileden yaşlı bir kadın vardı. Budaa'ya gidip pazı kökleri toplar tencereye koyardı. Sonra biraz arpa alıp üzerine eklerdi. Biz Cuma namazını kıldıktan sonra bu kadının yanına gider, selam verirdik. O da bize yaptığı yemeği koyardı. Bundan dolayı Cuma günlerinin gelmesine çok sevinirdik. Cuma namazından önce de kaylule yapmaz (hafif uyumaz) ve öğle yemeği yemezdik."

 

İsnadı hasen olan sahih bir hadistir.

 

Lafız Edib'in lafzıdır. Buhari, Sahih'de Ka'nebi'den rivayet etti. İhtiyar kadınlara yönelik bir hadistir. - Buhari, cumu'a (ı/225), istizan (7/131), hars (3/72-73) ile at'ime (6/202-203).

 

 

 

8505- Yahya b. Ebi Kesir der ki: "Bana bildirilene göre erkeklerin kadınlara, kadınların da erkeklere selam vermesi kerih görülmüştür."

 

Tahric: İsnadı ceyyiddir. Abdurrezzak, Musannef 10/388-389 (ı 9448).

 

 

 

8506- Ma'mer der ki: Katade: "İhtiyar kadına selam vermekte sakınca yoktur, genç olana ise selam verilmez" derdi.

 

Tahric: İsnadı ceyyiddir. Abdurrezzak, Musannef 10/389 (ı 9449).

 

 

 

8507- Süfyan, Zerzer adında Mekkeli salih bir adamdan bildiriyor: Ata'ya: "Kadınlara selam vereyim mi?" diye sorduğumda: "Genç ise hayır" dedi. 

 

Tahric: İsnadı ceyyiddir. Abdurrezzak, Musannef (10/389) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (8/447).

 

 

 

8508- Mübarek b. Fadale der ki: Hasan( -ı Basri)'ye kadınlara selam verme konusu sorulunca: "Önceleri erkekler kadınlara selam vermezdi. Ancak kadınlar erkeklere selam verirdi" dedi.

 

Tahric: İsnadı hasendir. İbn Ebi Şeybe, Musannef ( 8 /448).

 

 

 

8509- Esma binti Yezid der ki: "Bir grup kadınla beraber olduğumuz sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımızdan geçti. Geçerken de bize selam verdi."

Ebu Davud, Ebu Bekr b. Ebi Şeybe'den rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı hasendir. - Ebu Davud 5/383 (5204) ve İbn Mace 2/1220 (3701).

3 Halimi, el-Minhac (3/321-322).

 

 

Halimi der ki: "Denilebilir ki Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlardan yana fitneye düşme endişesi yoktu. Bundan dolayı onlara selam verdi. Bu bakımdan nefsine hakim, fitneye düşme endişesi taşımayan kişi kadınlara selam verebilir. Ancak bu konuda kendine güvenmeyen kişi selam vermemelidir. Zira bir söz diğer bir söze sebep olabilir. Bundan dolayı susmak daha iyidir.'' - Halimi, el-Minhac (3/321-322).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Kötü Kişilere – Zımmilere Selam Verme