ŞUABU’L-İMAN

61. ŞUBE: Dindarlarla olmak...

 

Birine Saygıdan Dolayı Ayağa Kalmak

 

8528- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Kurayza oğulları, Sa'd (b. Muaz)'ın vereceği hükmü kabul etmek şartıyla teslim olup kalelerinden çıktılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de, gelmesi için Sad'a haber yolladı. Sa'd geldiğinde Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Efendiniz" veya "En hayırlınız için ayağa kalkın!" buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yanına oturan Sa'd'a: "Bunlar senin vereceğin hükme razı olmak şartıyla teslim oldular" buyurunca, Sa'd: "İçlerinden savaşabileceklerin öldürülmesine hükmediyorum" dedi.

 

Buhari, Sahih'de daha detaylı bir metinle Ebu'l-Velid'den rivayet etti. - Buhari, cihad (4/28), istizan (7/135) ile menakib (4/227).

 

 

 

8529- Şu'be bir önceki hadisi rivayet ederken şöyle der: "Sa'd, Mescid'e yaklaştığında Resulullah (sallallahu alayhi vasaliBm): "Efendiniz için ayağa kalkm" buyurdu.

 

Müslim, Sahih'de Muhanuned b. Beşşar'dan rivayet etti. - Müslim, cihad (64) ve Buhari, meğazi (5/50).

 

Fadail'de Hz. Aişe'den şu rivayeti zikrettik: "Hz. Fatıma, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdiği zaman Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun elinden tutup öper ve yerinde oturturdu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Fatıma'nın yanına girdiği zaman da Fatıma kalkıp elinden tutar, onu öpüp yerinde oturturdu.'' - Ebu Davud 5/391 (5217) ve Tirmizi 5/700 (3872).

 

Yine Ka'b b. Malik'in tövbesi hadisini zikrederken Kab, Mescid'e gelişini şöyle anlatır: "Girdiğimde Talha b. Ubeydillah kalkıp aceleyle yanıma geldi ve sardıp beni kutladı. Ensar ve Muhacir içinden Talha dışında da bana kalkan olmadı. Talha'nın bu davranışını asla unutmam."

 

Tahric: Beyhaki, Medhal (706) ile Adab (s. 124-125) ve TalıM, Şerh Müşkili'l-Asar (2/37).

 

 

 

8530- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir eve girmek istediği zaman evdekiler saygıdan dolayı ayağa kalkardı."

 

Tahric: İsnadında bir sakınca yoktur. Beyhaki, Medhal (766), Tahavi, Şerh Müşkili'l-Asar (2/37) ve Bezzar, Müsned (2/423).

 

 

 

8531 - Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizimle birlikte Mescid'de oturup sohbet ederdi. Kalktığı zaman biz de kalkar ve eşlerinden birinin evine girdiğini görünceye kadar da ayakta kalırdık."

 

Tahric: İsnadında bir sakınca yoktur. Ebu Davud 5/133-134 (4775) ve Nesai, kasame (8/33-34).

 

 

 

8532- Adiy b. Hatim der ki: "Ne zaman Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdiysem mutlaka bana yer açmıştır. Bir defasında yanına geldiğimde ashabıyla dolu bir evdeydi. Beni görüp de yer açınca yanında oturdum."

 

Tahric: İsnadı hasendir. Taberani, M. el-Kebir 17/85 (196).

 

 

 

8533- Vasile b. el-Hattab el-Kureşi der ki: Adamın biri Mescid'e girdiğinde Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeride tek başınaydı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamı görünce yer vermek için hareketlendi. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Geniş bir yer var" denilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müminin bu yönde hakkı vardır" buyurdu.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Taberani, M. el-Kebir 22/95 (228).

 

Lafız Sülemi'nin lafzıdır. Medhal kitabında Fakih'in lafzı ile bu hadisi aktardım. - Beyhaki, Medhal 400 (517).

Bir sonraki rivayette İsmail b. Ayyaş bunu Mücahid b. Ferkad'dan naklen bildirmiştir.

 

 

 

8534- Vasile b. el-Hattab der ki: Adamın biri Mescid'e girdiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içerde oturuyordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona yer vermek için hareketlenince adam: "Ey Allah'ın Resulü! Yer geniş" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kardeşi kendisini gördüğünde ona yer açması müslümanın hakkıdır" buyurdu.

Muafa bunu İsmail'den bu şekilde rivayet etmiştir.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Hennad, Zühd 2/498 (1025) Bak: Hatib, et-Tebrizi, el-Mişkat (3/1333).

 

 

 

8535- Cabir der ki: Kadının biri Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldi. Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında da bir adam vardı. Adam kadını görünce kalkıp onu yerine oturttu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama:

"Bu kadın annen mi?" diye sorunca, adam: "Hayır!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadın kızkardeşin mF" diye sorunca, adam yine: "Hayırl" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadını tanıyor musun?" diye sorunca, adam:

"Hayırl" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ona merhamet ettin, Allah da sana merhamet etsin" buyurdu.

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

8536- Hz. Ömer der ki: "Kardeşinin kendisine karşı sevgisinin içten olmasını isteyen kişi meclislerde ona yer versin, ona sevdiği isimlerle seslensin ve karşılaştığında ona selam versin."

 

İsnadı zayıftır.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Kibre Sebep Olmasından Dolayı Biri İçin Ayağa Kalkmayı Kerih Görenler