MUĞNİ’L-MUHTAC

TAHARET  /  ABDEST / MESTLER’E MESH

 

A- MEŞRUiYETİ

 

Abdestte ayaklar konusundaki asıl farz ayakların yıkanmasıdır. Mestler üzerine meshetmek yıkamanın bedelidir. Bu sebeple Nevevi abdest konusunun ardından hemen bu konuya yer vermiştir. Rafii el-Muharrer' de bu konu için ayrı bir başlık atmamıştır. O, bu konuyu teyemmüm konusunun ardından zikretmiştir; çünkü her ikisi de namaz kılmayı mübah kılan meshtir. Nevevi başlıkta "mest üzerine meshetmek" şeklinde tekil ifade kullanmıştır. Şayet et-Tenbih adlı eserinde olduğu gibi çoğul kullansa daha iyi olurdu. Çünkü ayakların birini yıkayıp diğerini meshetmek caiz değildir. Ancak Nevevi bu tekil ifade ile tek sayıyı değil cinsi kastetmiştir. (Şirbinı)

 

Mestler üzerine meshetme konusunda pekçok rivayet bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şöyledir:

 

[*] - İbn Huzeyme ve İbn Hibban' ın sahihlerinde rivayet ettiklerine göre Ebu Bekre (r.a.) şöyle demiştir: Nebi (s.a.v.), kişi abdest alıp mestlerini giydiğinde yolcunun üç gün ve gece, mukimin bir gün ve gece mestler üzerine meshetmesine izin verdi. (Ebu Bekre ile Hz. Ebu Bekir (r.a.) farklıdır. - İbn Hibban, taharet, 158)

 

[*] - Cerir b. Abdullah el-Beceli şöyle demiştir: Allah rasulü'nü (s.a.v.) gördüm; küçük tuvaletini yaptıktan sonra abdest aldı ve mestleri üzerine meshetti. (Buhari, Salat, 387; Müslim, Taharet, 621)

 

Bu hadisi Buhari ve Müslim rivayet etmiştir. Tirmizı şöyle demiştir: "Bazıları Cerir'in hadisini beğeniyarlardı; çünkü oMaide suresi indirildikten sonra müslüman olmuştur. Maide suresi hicretin altıncı yılında indirildi. O suredeki abdestle ilgili ayette ayakların yıkanmasının emredilmesi sahabenin bir kısmının zannettiği gibi mestler üzerine meshetme emrini neshetmiş [yürürlükten kaldırmış] olamaz.

 

[*] - İbnü'l-Münzir, Hasan-ı Basrı' den şunu rivayet etmiştir: Bana Allah rasulü'nün (s.a.v.) ashabından yetmiş kişi mestler üzerine meshedilebileceğini söyledi.

 

Bazı tefsirciler abdestle ilgili ayetteki "ve ercüliküm" okunuşunun mestler üzerine meshle ilgili olduğunu söylemişlerdir.

 

[Mestler üzerine meshin meşruiyeti konusundan sonra] meshin şartı, yapılışı ve hükmü konusuna sıra gelir. Nevevi ilerleyen bölümde bunları açıklamaktadır.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

B- MESTLER ÜZERİNE MESHİN SÜRESİ